Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sokkos közhangulat és kollektív bűnösség Újpesten

2006.07.14. 14:25
Bicskei Bertalan súlyos csütörtöki kudarca és lemondása után az eddigi másodedző, Valére Billen veszi át az Újpest szakmai irányítását. Az ügyvezető kollektív bűnösségről beszél, a szurkolók azonban a korábbi kapitányban látták a négygólos bukás okát. A magyar bajnoki ezüstérmes az UEFA-Kupa első selejtezőkörének legnagyobb meglepetését produkálta a liechtensteini Vaduzzal szemben.
"Az Újpest villámlátogatást tett az UEFA-Kupában" - mondta az egyik visszafogott egyben "leforrázott" szurkoló a Vaduz elleni szégyenteljes, négygólos hazai vereség után. A svájci másodosztály nyolcadik helyezettje lényegében esélyt sem hagyott az erélytelen és gyakorta idegesítő játékkal kirukkoló liláknak.

Nagy kérdés: mi indokolta Bicskeit?

Kovács Péter tulajdonos, aki szerződést bontott a csapatot a másodszor is második helyre vezénylő Mészöly Gézával egyelőre még nem szólalt meg. Korábban ugyan úgy nyilatkozott: nem biztos, hogy jó döntést hozott Mészöly kiebrudalásakor, és azt sugallta, külföldi trénerben látja a helyes megoldást.

Aztán valami hirtelen ötlettől vezérelve mégis Bicskei Bertalan mellett döntött, úgy tudjuk elsősorban azért, mert a kiszemelt külföldi szakember nemet mondott.

Kell-e majd még valakinek a korábbi kapitány?

Újpesten nem először lépnek váratlant, egy másik korábbi kapitány, Mezey György három évvel ezelőtti leigazolása is érthetetlennek tűnt. Az akkori, a jelenlegit megelőző vezetés abban bízott, hogy a nagy "stratéga" most utoljára megmutathatja tudását, vagy ha nem, akkor a magyar futball érdekében cselekedtek, mert legalább már sohasem kap állást.

Ő sem tudott kihozni semmit a csapatból, Bicskeinek is kevés volt ennyi idő, bár az tény: jó ideig ezek után nem fognak kapkodni érte, nagyobb baj az, hogy az edzők szakmai képzésének vezetésével bízták meg.

Ilyet még nem élt át a szakember

Saját bevallása szerint nem értette, mi történt a találkozón, miért volt a nagy szenvedés, de talán nem ártott volna egy támadó szellemű csapatot visszafogni, és egy csatárt a pályára küldeni. Amikor ráadásként Kovács Zoltánt lehozta a pályáról, a publikum egyszerűen lehülyézte, ami még a magyar futball történetében is meglepően ritka fordulat.

"Ilyet én még nem éltem meg, hogy a szurkolók így nyilvánuljanak meg rólam, ilyen légkörben nem lehet alkotni" - vonta le a konzekvenciát a sokkos közhangulat után.

A játékosoknak is szembesülniük kell az eredménnyel

A klub ügyvezető igazgatója, Dányi Szilárd az Újpest honlapján így vélekedett: "ha létezik kollektív bűnösség, ez a vereség az volt" - mentette fel valamelyest Bicskeit. Hozzátette, már csak dacból is úgy kell nekivágni a visszavágónak, hogy tovább lehet jutni, és azért mindent meg kell tenni.

Az ügyvezető nyomatékosította: "azon túl, hogy játékosainknak szembe kell nézni ezzel a szégyenteljes eredménnyel, mindenképpen szembesülniük kell majd azokkal az okokkal is, amelyek ezt a szörnyűséget eredményezték. A szakmai stábnak és a klubvezetésnek mindenképpen együtt kell értékelnie a helyzetet."

Billen a megmentő?

Bicskei lemondása után végül mégiscsak külföldi szakember vezeti a lilákat: az eddigi másodedző, Valére Billen. Előfordulhat, ha azonnal bíznak benne, akkor most még él a remény, és kézzelfogható közelségben lenne a továbbjutás kiharcolása a vaduzi visszavágón.