Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Sokkos közhangulat és kollektív bűnösség Újpesten

2006.07.14. 14:25
Bicskei Bertalan súlyos csütörtöki kudarca és lemondása után az eddigi másodedző, Valére Billen veszi át az Újpest szakmai irányítását. Az ügyvezető kollektív bűnösségről beszél, a szurkolók azonban a korábbi kapitányban látták a négygólos bukás okát. A magyar bajnoki ezüstérmes az UEFA-Kupa első selejtezőkörének legnagyobb meglepetését produkálta a liechtensteini Vaduzzal szemben.
"Az Újpest villámlátogatást tett az UEFA-Kupában" - mondta az egyik visszafogott egyben "leforrázott" szurkoló a Vaduz elleni szégyenteljes, négygólos hazai vereség után. A svájci másodosztály nyolcadik helyezettje lényegében esélyt sem hagyott az erélytelen és gyakorta idegesítő játékkal kirukkoló liláknak.

Nagy kérdés: mi indokolta Bicskeit?

Kovács Péter tulajdonos, aki szerződést bontott a csapatot a másodszor is második helyre vezénylő Mészöly Gézával egyelőre még nem szólalt meg. Korábban ugyan úgy nyilatkozott: nem biztos, hogy jó döntést hozott Mészöly kiebrudalásakor, és azt sugallta, külföldi trénerben látja a helyes megoldást.

Aztán valami hirtelen ötlettől vezérelve mégis Bicskei Bertalan mellett döntött, úgy tudjuk elsősorban azért, mert a kiszemelt külföldi szakember nemet mondott.

Kell-e majd még valakinek a korábbi kapitány?

Újpesten nem először lépnek váratlant, egy másik korábbi kapitány, Mezey György három évvel ezelőtti leigazolása is érthetetlennek tűnt. Az akkori, a jelenlegit megelőző vezetés abban bízott, hogy a nagy "stratéga" most utoljára megmutathatja tudását, vagy ha nem, akkor a magyar futball érdekében cselekedtek, mert legalább már sohasem kap állást.

Ő sem tudott kihozni semmit a csapatból, Bicskeinek is kevés volt ennyi idő, bár az tény: jó ideig ezek után nem fognak kapkodni érte, nagyobb baj az, hogy az edzők szakmai képzésének vezetésével bízták meg.

Ilyet még nem élt át a szakember

Saját bevallása szerint nem értette, mi történt a találkozón, miért volt a nagy szenvedés, de talán nem ártott volna egy támadó szellemű csapatot visszafogni, és egy csatárt a pályára küldeni. Amikor ráadásként Kovács Zoltánt lehozta a pályáról, a publikum egyszerűen lehülyézte, ami még a magyar futball történetében is meglepően ritka fordulat.

"Ilyet én még nem éltem meg, hogy a szurkolók így nyilvánuljanak meg rólam, ilyen légkörben nem lehet alkotni" - vonta le a konzekvenciát a sokkos közhangulat után.

A játékosoknak is szembesülniük kell az eredménnyel

A klub ügyvezető igazgatója, Dányi Szilárd az Újpest honlapján így vélekedett: "ha létezik kollektív bűnösség, ez a vereség az volt" - mentette fel valamelyest Bicskeit. Hozzátette, már csak dacból is úgy kell nekivágni a visszavágónak, hogy tovább lehet jutni, és azért mindent meg kell tenni.

Az ügyvezető nyomatékosította: "azon túl, hogy játékosainknak szembe kell nézni ezzel a szégyenteljes eredménnyel, mindenképpen szembesülniük kell majd azokkal az okokkal is, amelyek ezt a szörnyűséget eredményezték. A szakmai stábnak és a klubvezetésnek mindenképpen együtt kell értékelnie a helyzetet."

Billen a megmentő?

Bicskei lemondása után végül mégiscsak külföldi szakember vezeti a lilákat: az eddigi másodedző, Valére Billen. Előfordulhat, ha azonnal bíznak benne, akkor most még él a remény, és kézzelfogható közelségben lenne a továbbjutás kiharcolása a vaduzi visszavágón.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!