Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Félmilliók az utcákon - sztárfocistákat temettek

2006.12.09. 10:04
A világbajnok Garrincha és az északír BEK-győztes, George Best sokat ivott, a rajongókban mégsem változott meg a róluk kialakult kép, félmilliónyian búcsúztak el tőlük. A keleti blokkban voltak már nagy és jelentősek temetések, Magyarországon Puskás Ferencé lesz jó ideig a legnagyobb. Egy magyar klasszis, Kubala László kapott már hasonló végtisztességet - Barcelonában.

Biztosra vehető, hogy Magyarországon a sportolók közül még senkit sem kísértek annyian utolsó útjára, mint Puskás Ferencet fogják szombat délután, a Nemzet Búcsúján.

Best halála megmozgatta egész Belfastot

Lehet, hogy itthon szokatlan a felhajtás, néhányan finoman értetlenkedtek is már eddig, a világban azonban egyáltalán nem ritkaság, hogy százezren vesznek búcsút nemzetük egyik bálványától, milliók példaképétől, akit körbevisznek szülővárosában.


George Best az ötfontos bankjegyen (fotó: AFP)

Tavaly december elején egy Puskáshoz hasonló nagyságot kísértek örök nyugalomra, az északír George Bestet. Belfast utcáin félmilliós tömeg tisztelgett a Manchester United csatára előtt a BBC helyszíni közvetítése ellenére. A temetés háromszázezer euróba került, az egész város felbolydult.


Best temetése Belfastban (fotó: AFP)

A bolgár sztár nevét stadion viseli

Best a Manchester színeiben 465 mérkőzésen 180 gólt szerzett, Puskással ellentétben kiérdemelte az Aranylabdát, de korántsem futott be akkorra válogatottbeli karriert, mint a Real tízese. Bestet az egész ország szánta, mert elhatalmasodó alkoholizmusán nem tudott uralkodni.

Ajándéktárgyak nélkül Budapesten

Puskás és Best nagyságát igen nehéz lenne összehasonlítani, a temetéseik között is biztos lesznek hasonlóságok és különbségek. Az utóbbi kategóriába tartozik, hogy Belfast nagyon magáénak érezte a klasszist, a halála után nem lehetett úgy végigmenni a főutcán, hogy a kirakatokban ne legyen ott a róla szóló könyv, cd, dvd, különféle ajándéktárgyak, és megannyi trikó, a hátán Best születési és halálozási évszáma valamint egy hetes, hiszen ebben a mezben lett világhírű.

A magyar piacot tekintve a kereskedők eddig nem ismerték fel Puskás jelentőségét, egy trikót nem láttunk a belvárosban, pedig az idejövő turisták alighanem szívesen vásárolnának belőlük. A róla szóló könyvből - a család szóvivője, Szöllősi György írta - viszont már a harmadik kiadást nyomták.

Szintén félmillióan vonultak az utcára, miután a bolgár Georgij Aszparuhov autóbaleset áldozata lett. A kimagaslóan tehetséges játékos huszonnyolc évesen halt meg, ám így is három világbajnokságon vehetett részt, 1966-ban a magyarok ellen 3-1-re elveszített meccsen ő lőtte az első gólt. Aszparuhovról azóta csapata, a Levszki Szófia stadionját nevezték el.

Garrincha testi hibája ellenére világsztár lett

Maradva a volt szocialista táborban, az ukrán edzőóriás Valerij Lobanovszkij búcsúztatása közel ennyi embert vitt az utcákra, mint a három évvel ezelőtti narancsos forradalom. A még szovjet érában a kapitányi posztot is betöltő vaskezű szakvezető megkapta az Ukrajna Hőse kitüntetést. Moszkvában a világ egyik legjobb és legelismertebb kapusa, Lev Jasin szintén félmilliós tömeget mozdított meg végső búcsúztatásakor.


Garrinchát lábai hibűja sem zavart (fotó: AFP)

Brazíliában a kétszeres világbajnok, Manuel Garrincha az ötvenedik évét sem érte meg, mindenki sajnálta elzüllése miatt, utolsó napjait eladósodottan, nyomorban töltötte. Garrincha azért váltotta ki a nézők csodálatát, mert születési rendellenessége miatt az egyik lába rövidebb volt, mint a másik, de ennek ellenére kiismerhetetlenül, mi több, szélvészgyorsan cselezett.

Matthews-t is imádták

A csatár koporsóját a Maracana stadionban állították ki 1988-ban, szurkolók ezrei rótták le előtte kegyeletüket, innen vitték át a közeli Pau Grande-i temetőbe, a visszaemlékezések szerint eközben a munkások letették a szerszámot a kezükből, a kisiskolások pedig néma vigyázzállásban álltak az út mellett. A koporsóját szeretett klubja, a Botafogo zászlajával takarták le.

Az angol Sir Stanley Matthews nyolcvanöt éves korában, 2000-ben távozott az élők sorából, őt tizenkét mérföldön keresztül kísérhették rajongói.

Az 1982-ben világbajnok olasz védő, Gaetano Scirea halálhíre is sokkolta országát 1989-ben, ennek megfelelően ugyancsak ezrek kísérték koporsóját. A világ egyik legjobb középhátvédje, aki a Juventusszal BEK-et is nyert, harminchat évesen halt meg autóbalesetben, Lengyelországban.

Kubalát is nagyon tisztelték

Ugyanezt a megtiszteltetést kapta meg Kubala László Barcelonában - 2002-ben -, a katalán klub vezetői még azon is tanakodtak, hogy róla nevezik el a csapat közel százezres kultikus arénáját, a Nou Campot. Kubala legalább annyira népszerű még mindig Barcelonában, mint Puskás Madridban, a sport Nagykeresztjével tüntették ki, amivel csak kivételes egyéniségek büszkélkedhetnek.


Kubala László temetése (fotó: AFP)

Fehér emlékét szobor őrzi

Két fiatal magyar futballista döbbenetes halála is ezreket vitt a temetőkbe. 2005 januárjában a Benficát erősítő Fehér Miklós, egy évvel később a Cipruson futballozó Zavadszky Gábor hunyt el.


Fehér Miklós (fotó: AFP)

Fehér emlékét a Luz stadion főbejáratánál szobor őrzi, a patinás portugál klub játékosai bajnoki címük után azonnal Fehér győri sírjához repültek, és az olasz Trapattoni mester vezetésével neki ajánlották az aranyérmet.