István, Vajk
19 °C
33 °C

Milan-Liverpool 8-4

2007.05.23. 10:33
Két évvel ezelőtt a Milan egyénileg jobb, képzettebb, jegyzettebb játékosokból állt, mint a Liverpool, mégis az angolok nyerték meg a Bajnokok Ligája isztambuli döntőjét. Most változott a helyzet, a Liverpool jobb és kiegyensúlyozottabb lett, egyénileg azonban még mindig az olaszok vannak fölényben. A Liverpoolé viszont egész Európa legmasszívabb, legegységesebb csapata, ami Athénban megint aranyat érhet, még ha a fogadóirodáknál ezúttal is a hetedik győzelmére készülő Milan az esélyesebb. Kielemeztük a játékosokat.
KAPUSOK:

Dida - José Reina


Pepe Reina (képek: AFP)

Két bravúrkapus, de elképesztő hibákra is hajlamosak. Dida az elődöntőben mutatott is egyet, Reina az utóbbi nem, de azt nehéz elfeledni, amikor a csatár fejére ejtette ki a labdát a kezéből. Reina apukának nem sikerült 1974-ben BEK-et nyerni, mert a hosszabbítás utolsó percében potyaízű gólt kapott. A fia meg is fogadta, érte is pályára lép Athénban. A tizenegyeseknél jól jöhetnek Reina reflexei, gyors vetődései, ezért ítéjük őt erősebbnek.
Milan-Liverpool: 0-1

VÉDELEM:

Massimo Oddo - Steve Finnan


Massimo Oddo

A világbajnokságról leginkább úgy emlékszünk Oddóra, hogy ő volt a csapat fodrásza, és hangulatfelelőse. A télen azonban jól váltott, elhagyta a Laziót, és mivel Cafú gyakorta volt sérült, azonnal be is épült a csapatba. Igaz, nincs olyan lendülete, mint a brazilnak, de Oddo legalább visszaér, nem ragad elöl, így az ő helyén nem lehet könnyedén támadást vezetni. Finnan támadójátéka szerényebb, a védekezésben viszont sokat fejlődött, már nem olyan könnyű megkerülni, mint akár egy éve is, bár a labdabiztonságán még van mit fejleszteni.
Milan-Liverpool: 1-1

Alessandro Nesta - Jamie Carragher


Alessandro Nesta

Carragher nagyon határozott, nehéz elvinni mellette a labdát, de Nesta ennek a posztnak művésze. Sérülése rendbejött, nincs annyi meccs a lábában, mint kollégájának, aki a Pool játékosai közül amúgy a legtöbb BL-meccsel (52) rendelkezik. Nesta fejjel szinte verhetetlen, a gyorsasága és az ütemérzéke vastagon átlag feletti, míg az angolé inkább átlagos.
Milan-Liverpool: 2-1

Paolo Maldini - Daniel Agger


Paolo Maldini

Sokan vannak, akik a Milant akkor szerették meg, amikor Maldini fiatal volt. Öregkorára a szélről befelé szorult, a gyorsasága kopik, helyezkedéssel azonban rendre ellensúlyozza. Két éve is öreg volt már, mégis gólt lőtt, ahogy idősödött, úgy lett határozottabb a kapu előtt. Agger olyan bombagóllal mutatkozott be Angliában, hogy mindenki csettintett, övé lett a hónap találata. A Chelsea ellen is nagyon fontos gólt szerzett, így kell belsőzni a tizenhatosról. Agger azonban nehézkesebb Maldininél.
Milan-Liverpool: 3-1

Marek Jankulovski - John Arne-Riise


John Arne Riise

Az első poszt, amelyiket az angolok uralnak. Jankulovski idén verekedte be magát a kezdőbe, nem tipikus balhátvéd alkat, kezdetben feltűnően bizonytalan volt, a szezon második felére jött igazán bele. A cseh játékos nem rúg rosszul, de a norvég Riise jobb nála, távolról mindketten egyaránt veszélyesek.
Milan-Liverpool: 3-2

KÖZÉPPÁLYA:

Gennaro Gattuso - Javier Mascherano


Gennaro Gattuso

A két ütközőember közül Gattuso olyan fanatizmussal rendelkezik - Marcello Lippi szövetségi kapitány szemüvege tudna mesélni erről -, amelyik ezen a poszton elkerülhetetlen. Ha feldöntik, nem szegi kedvét, talán még erőt is merít belőle. Nála inkább csak azért kell aggódnia edzőjének, hogy a játék maximális átélése ne változzon sárga, esetleg piros lappá. Mascherano könnyebben illeszkedett be a 'Poolba, mint a West Hambe. Sok labdát szerez, de sokat is szór el, a szezon második felében viszont már hasznosabban passzolt. Mascherano már vívott győztes döntőt az olimpiai stadionban, az argentin csapat tagjaként, 2004-ben.
Milan-Liverpool: 4-2

Andrea Pirlo - Steven Gerrard


Steven Gerrard

A világbajnoki cím megnyerése után Pirlo visszaesett, ennek a legfeltűnőbb jele az volt, hogy összeszedte ugyan a labdákat, de többnyire pontatlanul játszotta meg. A szezon második felére ő is feljavult, de még mindig megcsinál egy-egy kockázatos cselt, miután a szurkolók a szívükhöz kapnak. Gerrard nélkül nincs Liverpool, de talán még angol futball sem. Egy zseni, aki azonnal képes felmérni a helyzetet, hová kell passzolni, és valahogy mindig a legjobb megoldást választja. Kaká mondta róla, hogy az igazi modern futballista prototípusa. A játék elemeiből semmit sem csinál ő a legjobban a világon, viszont valamennyi elemből közvetlenül a világklasszis kategória alatt van, összességében ezért páratlan klasszis.
Milan-Liverpool: 4-3

Massimo Ambrosini - Xabi Alonso


Xabi Alonso

Volt egy olyan periódusa az évnek, amikor Ambrosini vitte a vállán csapatát, szögletek után ugyanis tökéletesen érkezett a labdákra, és jól is fejelt. A középpályán nem kelti virtuóz benyomását, de ő is mindent tud. Ugyanolyan technikás, mint a spanyol, akinek talán a lövőereje nagyobb. A legkiegyensúlyozottabb párharc, döntetlenre adjuk.
Milan-Liverpool: 5-4

Clarence Seedorf - Harry Kewell


Clarence Seedorf

Ha pár évvel azt mondták róla, hogy eljön az idő, amikor tőle várják a gólokat, többen mosolyogtak volna. Genetikai csoda látszatát kelti, mert rengeteget fut és szerel, de emellett nagyszerűen kíséri és segíti a támadásokat, a befejezésnél is. Seedorf negyedszer nyerhet BL-t, újabb csúcsot dönthet, mert neki már három csapattal is sikerült a csúcsra érnie. Kewell vélhetően Zenden helyettese lesz, és az utóbbi időben nincs igazán játékban.
Milan-Liverpool: 6-4

Kaká - Dirk Kuyt


Kaká

Egy csatárról sokat elárul, ha nem lő gólt a teljes BL-szezonban. Kuyt ebbe a kategóriába sorolható, csak kapufákig jutott. De ha addig eljutott, onnan már csak egy lépés a gólszerzés. Kaká tíz BL-gólja önmagáért beszél, úgy sem tudták fogni ellenfelei, hogy pontosan tudták: elsősorban rá kell figyelniük. Ha átveszi a labdát, bármikor képes felgyorsítani, a védőknek, középpályásoknak már az átvételt meg kell akadályozniuk. Váratlanul is pontosan céloz, az eddigi helyzetei közül többször volt olyan érzésünk, hogy abból senki más nem tudná még a kaput sem eltalálni, nemhogy a hálóba lőni.
Milan-Liverpool: 7-4

CSATÁRSOR:

Filippo Inzaghi - Peter Crouch


Filippo Inzaghi

A leskirály és a pálcikaember. Inzaghinak volt egy olyan szezonja a BL-ben - 2002 őszén -, amikor hatszor lőtt kapura, és ebből öt gólt lőtt. Most távol áll ettől a hatékonyságtól, de mivel lesen született - Sir Alex Ferguson mondta róla -, ha egyszer a liverpooli védelem mögé kerül, akkor retteghet mindenki. Crouch olyan esetlen volt a vb-n, mint egy magyar csatár, felejthetetlen pillanat volt, mikor szöglet után visszafejelte a labdát a feladónak, Lampardnak. A Liverpoolban azonban, mintha kicserélték volna, ollózásos gólokat is lőtt, dörzsöltük a szemünket. A Milan védői tudják, valamennyi felívelésnél figyelniük kell, mert valamennyi ívelés után van lehetősége, hogy eltalálja a kaput, vagy helyzetbe hozza társait.
Milan-Liverpool: 8-4