Szilárda
-4 °C
3 °C

Nem juthat hozzá a FIFA pénzéhez a futballszövetség

2007.10.12. 17:28
A Magyar Labdarúgó Szövetség korábbi, de nemrégiben kiebrudalt partnere, a Kentaro AG közleményt adott ki, amelyikben örül, hogy a svájci bíróság befagyasztotta az MLSZ-nek járó pénzeket. Kisteleki elnök erre úgy regált, hogy másképp tudja a történteket, és nem kapkodnak.

A zürichi területi bíróság a 2007. szeptember 12-i döntésével, melyről a felek most kaptak értesítést, megerősítette a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel, FIFA-val szembeni követeléseinek Kentaro AG által kezdeményezett befagyasztását. Elutasította egyúttal az MLSZ-nek mind a befagyasztás felfüggesztésére tett kérelmét, mind azon kérvényét, hogy a Kentaro segítségképpen peróvadékot nyújtson. A Kentaro értékesítette korábban a válogatott mérkőzések közvetítési jogait.

Az eljárás során az MLSZ már egy 500 000 euró összegű követelést elismert, és ezzel kapcsolatban egy marketingszerződésből eredő fizetési igényeiről lemondott.

A bíróság ezt figyelembe vette, és a Kentaro fennmaradó befagyasztási követelését mintegy 500 000 svájci frankban állapította meg, illetve kifejezetten az MLSZ FIFA-val szembeni, a második Goal-projektből eredő követelését fagyasztotta be 400 000 dollár (70 millió forint) összegben.

Philipp Grothe, a Kentaro ügyvezető igazgatója a döntést így értékelte: "Nagyon örülünk a bíróság döntésének, amely megmutatta, hogy az MLSZ érvelése nem volt hatásos. Ez pozitív jel a kártérítési keresetünk szempontjából is, amelyet szintén a zürichi területi bíróságon fogunk benyújtani. Nagyon sajnáljuk ugyanakkor, hogy egyáltalán idáig el kellett jutnunk. Sajnos az MLSZ, amely nem nyitott semmilyen, a pénzügyi rendezést illető párbeszédre, nem hagy nekünk más választást, mint hogy a követelésünket bírósági úton érvényesítsük."

A Kentaro AG 2,485 millió eurós, azaz hatszáztízmillió forintos kártérítést követelt a futballszövetségtől az egyoldalú szerződésbontás miatt.

A magyar szövetség vezetője, Kisteleki István így nyilatkozott az nb1.hu-nak: "egészen másképp tudjuk a történteket, de hogy milyen közleményt ad ki Grothe úr, az az ő dolga. Nincs miért kapkodnunk, megvárjuk, amíg a hivatalos döntés valóban eljut hozzánk, és akkor foglalkozunk az üggyel, amely kezd hasonlítani a jereváni rádióhoz: nem Zsigulikat osztogatnak, hanem Zsigulikat fosztogatnak."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!