Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Gera–Ferenczi-döntő az FA-kupában?

2008.03.10. 14:52
Elkerüli egymást a két magyar futballista, Gera Zoltán és Ferenczi István együttese az angol labdarúgó FA-kupa elődöntőiben. Így ha a Barnsley kiveri a Cardiff Cityt, a West Bromwich a Portsmoutht, magyar belharc színezhetné a világ legrangosabb kupadöntőjét.

A világ legrangosabb kupája, a labdarúgó FA-kupa elődöntőjébe két magyar érdekeltségű csapat is bejutott. A negyeddöntőben a Gera Zoltánt is soraiban tudó West Bromwich Albion a harmadosztályú Bristol Cityt ütötte ki, a Barnsley - amelyben Ferenczi István végig a pályán volt - a végső győzelemre is esélyes Chelsea-t búcsúztatta.

Ferencziéknek nem ez volt az első idei bravúrjuk, egy körrel korábban a Liverpoolt verték ki, saját közönsége előtt, az Anfield Roadon.

Nem mellesleg a Barnsley két meccsét az angol Telegraph minden idők tíz legnagyobb FA-kupa-meglepetése közé válaszotta. Olyan meccsek mellé, mint a Liverpool 1988-as döntős bukása a Wimbledon ellen, vagy a Manchester United 2005-ös hazai döntetlenje az Exeter Cityvel szemben.

A két magyar továbbjutása azt eredményezi, hogy mindketten pályára léphetnek a sorozat elődöntőjében, amelynek mindkét meccsét a tavaly átadott Wembley stadionban rendezik. Aki bejut a döntőbe, az két meccset játszhat a világ egyik legfontosabb stadionjában.

Az elődöntő sorsolásakor Ferencziéknek volt nagyobb szerencséjük, ők a szintén másodosztályú Cardiff Cityt kapták, míg Geráéknak az egyetlen Premier League-es csapat, a Manchester Unitedet búcsúztató Portsmouth jutott.

Annak ellenére, hogy a kupasorozat százéves történetében most fordult elő először, hogy a legjobb négy közé mindössze egy első osztályú jutott, így is garantálható, hogy telt ház, 90 ezer ember előtt játszanak majd a csapatok.

Geráék több mint negyedszázados átkot törtek meg, a WBA legutóbb 26 éve, 1982-ben volt utoljára elődöntős. A legjobb négy együttes közül már mind nyert FA-kupát, a WBA ötször, riválisai egyszer-egyszer. Legrégebben (1888) és legutoljára (1968) is a WBA diadalmaskodott.

Az FA-kupa elődöntőinek párosítása:

Barnsley-Cardiff City
West Bromwich Albion-Portsmouth