Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Ennyi döntőt Puhl Sándor sem vezetett

2008.03.31. 06:37
Külföldön híresebb vagyok, mint itthon, mondja Török Károly futsaljátékvezető, aki négy Európa-bajnokságon vett részt, kettőn döntőt vezetett, sőt öt BL-finálén is szerepelt. Egykor labdarúgó volt, most a BLSZ első embere és a brazíliai világbajnokságra készül.

Hányadik játékvezetői tanfolyamát is indította a Budapesti Labdarúgó Szövetség? Rengetegen jelentkeztek, miért ilyen sokan? Olyan jó dolog futballbírónak lenni?

Az utolsó 10 évben minden télen indult tanfolyam. A legtöbben a fővárosban jelentkeztek, 112-en, de a megyeszékhelyeken is sokan voltak. A szám csalóka, a 112 emberből 14 edző - nekik a B-licenchez kell a vizsga -, 15 játékos, 25-30-an lemorzsolódnak. Jó, ha marad 25, aki vezetni is fog, belőlük ketten-hárman lesznek élvonalbeli játékvezetők.

Jók ezek a tanfolyamok?

Fotó: Szémann Tamás

Magas színvonalú, változatos, érdekes előadások voltak az idén, megpróbáltuk több előadóval színesíteni a programokat a korábbiakhoz képest. Úgy érzem, Koch György, a programfelelős kiváló munkát végzett.

Engem meglepett, hogy a jelentkezőknek semmilyen alapkövetelménynek nem kell megfelelniük.

Ha valakinek csak nyolc általánosa van, attól még lehet jó játékvezető. Az alapokhoz nem fontos az iskolai végzettség és a nyelvtudás, de a budapesti első osztálytól már kötelező az alapfokú angol. Félévente elméleti és fizikai teszteknek vetjük alá a játékvezetőket, ebben is van alap-, közép- és felsőfokú vizsga, aki gyenge, előbb-utóbb kiesik a körből.

A papír, amit a tanfolyam elvégzése után kaptam, mire elég?

Ez az alap, akinek ilyen van, hivatalosan NB III-ig vezethet. Ezt nem úgy kell érteni, hogy azonnal a mély vízbe kerül. Az utánpótlás- és az alsóbb osztályú meccsek vezetésével három év alatt a budapesti első osztályban vezethet a bíró, egy évvel később már NB III-as meccsen dirigálhat. De hozzáteszem, ha valaki vb-döntőt akar vezetni, annak is ez az alapja.

Ön labdarúgó volt, de korán abbahagyta. Miért?

Mindenben maximalista vagyok, a labdarúgás örök szerelmem, serdülő válogatott is voltam, de játékosként nem tudtam tartani az NB I-es szintet, ezért inkább a vállalkozásomra koncentráltam. Büszke vagyok a csapattársaimra, akik olyan neves labdarúgók lettek, mint Petry Zsolt, Vincze István, Mészöly Géza.

Hogy lett ebből játékvezetés?

Vágner László barátom javasolta, hogy próbáljam ki magam. 1994 decemberében jelentkeztem a BLSZ tanfolyamára. Hogy mennyire komolyan vettem, azt jól illusztrálja, hogy 28 évesen 107 kiló voltam, de mire elvégeztem a tanfolyamot, már csak 88.

Melyik a könnyebb: nagy pályás vagy futsal-játékvezetőnek lenni?

Nincs könnyebb. A nagy pálya jobban igénybe veszi a fizikumot, kis pályán viszont kevesebb a reakcióidő, sokkal inkább döntéskényszernek vagy kitéve, ami hosszú távon ugyanolyan fárasztó.

Aki most végzett ezen a tanfolyamon, annak melyikben lehet nagyobb esélye az érvényesülésre?

A futsalban hamarabb elérhető az NB I-es szint.

Ön a futsalban sok mindent elért, Eb- és BL-döntőkön vezetett. Melyik volt a csúcs?

1999 óta vagyok FIFA futsal-játékvezető. 2001-ben Moszkvában, 2003-ban Olaszországban, 2005-ben Csehországban, 2007-ben Portugáliában vettem részt Európa-bajnokságon. 2003-ban és 2005-ben döntőt, 2007-ben elődöntőt vezettem, a döntőben tartalék játékvezetőként működtem. A csúcs a tajpeji vb-n a brazil-spanyol elődöntő volt, amelyet sokan előre hozott döntőnek könyveltek el, és amelyen a spanyolok 2-2 után büntetőkkel jutottak a fináléba. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy az UEFA öt alkalommal kért fel közreműködésre BL-döntőn.

Itthon mégsem ismeri önt senki.

Aki az Eurosport adásait figyelemmel kísérte, láthatott ezeken a mérkőzéseken. Külföldön nagyobb teret kap a futsal, ezért talán híresebb vagyok a határokon túl, mint innen.

Hogy bírta kezdőként és hogy bírja most a szidalmakat?

Kezdőként nehezebb volt. Most már nem foglalkozom vele. Egyszer arra is volt példa, hogy a szurkolók megvártak a meccs után. Odamentem hozzájuk, és ez annyira meglepte őket, hogy mindent meg tudtunk beszélni. Az a baj, hogy itthon egyre többet foglalkoznak a játékvezetővel, mert mindenki ért a futballhoz, bár nem ismerik a szabályokat. Külföldön még a játékosok is jobban ismerik ezeket, tisztában vannak a részletekkel, ezért kevesebb a reklamálás is.

Miért akart a BLSZ elnöke lenni?

Nem akartam. Amikor az MLSZ ad hoc bizottságában voltam, láttam, milyen gondok vannak, és úgy éreztem, tudok ezeken segíteni. Egyszerűen hihetetlen volt látni, hogy sok mindennek nincs gazdája. Büszke vagyok arra, hogy a tagságot sikerült aktivizálni, és most már mindenki egy irányba húzza a szekeret.

Mik a céljai?

Sportvezetőként jelenlegi beosztásom minden szabadidőmet igénybe veszi, ezért most kizárólag a BLSZ ügyeire koncentrálok. Egyéb céljaimban az idei brazíliai futsal-világbajnokság számít a legfontosabbnak. Ez a megbízatás feltehetné a koronát a pályafutásomra.

Már biztos, hogy utazik?

2001 óta topjátékvezető vagyok, Európából nálam többször senki nem szerepelt nemzetközi verseny döntőjében. Ezek után számítok a FIFA felkérésére.

2010-ben futsal-Eb-t rendezünk. Nemzetközi ismertségét igénybe vették a szervezők?

Az MLSZ futsalbizottságával napi kapcsolatban vagyok. Úgy mondanám, a csúcs rendben van, de az építmény instabil. Elég, ha csak annyit mondok, hogy míg Olaszországban 300 ezer igazolt futsaljátékos van, nálunk 450-500.

Mi a véleménye a magyar játékvezetői karról?

Szerintem az elmúlt időben fizikálisan és mentálisan is sokat fejlődtek a magyar játékvezetők.

Ezt nemcsak a lojalitás miatt mondja?

Nem. Tényleg nagyon sokat fejlődtek. És nemcsak ők, hanem az egész magyar labdarúgás. A magyar játékvezetés ismét elismert Európában. Erre a legjobb példa, hogy Kassai Viktor révén tíz év után ismét volt magyar játékvezető a Bajnokok Ligájában, és egyre több rangos megbízást kapnak a magyar bírók. Vágner László és csapata kiváló munkát végez.

Azt hogy érti, hogy a magyar labdarúgás sokat fejlődött?

Egyre több jó edző van, egyre több jó fiatal játékos. Sorra alakulnak az akadémiák. Egy probléma van, a központosítás hiánya. Mindenki csinál valamit, valószínűleg jól is csinálja, de nincs senki, aki meg tudná határozni a labdarúgás irányvonalát. Erre kellene egy hiteles szakember.

Sok irigye van?

Remélem, vannak, mert ha igen, akkor sikeres ember vagyok.

A pénzét is irigyelhetik?

Egy futsal-játékvezető körülbelül az ötödét keresi annak, amit egy nagy pályás. Ez nem horribilis összeg, hiszen egy nagy pályás NB I-es meccsért 60 000 forintot kap egy játékvezető, míg a Bundesligában egy meccs 6000 euró. Magyarországon csak és kizárólag a játékvezetésből semelyik szakágban nem lehet megélni. Persze panaszkodni sem szeretnék, mert a nemzetközi meccseket - csakúgy, mint nagy pályán - kiemelten díjazzák.

Török Károly

1967. február 2-án született.
Nős, egy gyermek édesapja.
9 évet futballozott a KSI-ben, a korosztályos válogatottságig vitte.
25 évesen abbahagyta a futballt.
1995-től játékvezető.
1999-ben FIFA futsal-játékvezető lett.
2007 óta a BLSZ elnöke.
Civilben egy olasz sportfelszereléseket gyártó cég marketingigazgatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?