Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A játékvezetőt lássák bennem, ne a nőt

2008.04.23. 14:08
Gaál Gyöngyi, a legelismertebb magyar női labdarúgó-játékvezető a tavalyi női vb bronzmeccse után újabb rangos eseményen, az UEFA-kupa döntőjén dirigálhat.

A jelenleg legmagasabban jegyzett magyar női labdarúgó-játékvezető Gaál Gyöngyi újabb rangos megbízatást kapott, ő vezetheti a Umea IK (svéd)-1. FFC Frankfurt (német) női UEFA-kupa-döntőt.

A vb bronzmeccs volt a csúcs

A férfi NB I-ben tavaly tavasszal bemutatkozott hölgy az Indexnek elmondta, először nagyon meglepődött, amikor az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) e-mailben, névre szólóan megküldte a meghívót. Számára eddig a világbajnokság bronzmeccse volt a csúcs, amelyen tavaly októberben az amerikaiak magabiztosan verték Norvégiát.

Gaál Gyöngyi 1995-ben lett játékvezető, de annak ellenére, hogy édesapja és testvére is az, korábban nem gondolta hogy ilyen messzire jut. 2001 óta tagja a hazai női keretnek, végigjárta a két nemzetközi szövetség (FIFA, UEFA) szamárlétráját.

A néző azért jön, hogy kiabáljon

"Először utánpótlástornákon, majd felnőtt versenyeken szerepeltem, egyre rangosabb feladatokat kaptam. A nagy álmom felnőtt világverseny döntőjében vezetni" - mondta a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát végzett játékvezető.

Gaál Gyöngyi

Elfogadta, hogy nem mindenhol örülnek, ha nő jön meccset vezetni, de ez elsősorban a nézőkre igaz. "A néző azért jön ki egy meccsre, hogy szurkoljon, kiabáljon. Nem szabad foglalkozni vele, de az is igaz, kellenek, nélkülük unalmas lenne a futball".

A férfiak kedvesebbek

Sokszor csak azért szidják, mert nő, de többnyire mosolyog ezeken a beszólásokon, nem szokott kiakadni. "Ha mindenen megsértődnék és fennakadnék, rég nem csinálnám".

A pályán mindkét nemből megvannak a játékosok, akik beszólogatnak, de a férfiak részéről mégis érez női mivoltából fakadóan bizonyos visszatartó erőt. Nem szeretne ezzel visszaélni, azt mondta, "a pályán a játékvezetőt lássák bennem, ne a nőt".

A legjobbaknak fog fújni

Az UEFA-kupa-döntő két résztvevőjének már korábban is vezetett, a svédeknek idén egy negyeddöntőt, a német csapatnak két éve elődöntőt. Régóta ismert, megszokott partjelzői vannak, a FIFA keretébe 2002 óta tartozó Makkosné Petz Brigitta és dr. Kulcsár Judit személyében.

Velük kell majd kordában tartania az elmúlt két év legjobb játékosát, hiszen a svéd együttesben játszik a tavalyi év legjobbjának választott brazil Marta, míg a németeknél a korábbi évek sztárja, Birgit Prinz a legnagyobb név.