Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A játékvezetőt lássák bennem, ne a nőt

2008.04.23. 14:08
Gaál Gyöngyi, a legelismertebb magyar női labdarúgó-játékvezető a tavalyi női vb bronzmeccse után újabb rangos eseményen, az UEFA-kupa döntőjén dirigálhat.

A jelenleg legmagasabban jegyzett magyar női labdarúgó-játékvezető Gaál Gyöngyi újabb rangos megbízatást kapott, ő vezetheti a Umea IK (svéd)-1. FFC Frankfurt (német) női UEFA-kupa-döntőt.

A vb bronzmeccs volt a csúcs

A férfi NB I-ben tavaly tavasszal bemutatkozott hölgy az Indexnek elmondta, először nagyon meglepődött, amikor az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) e-mailben, névre szólóan megküldte a meghívót. Számára eddig a világbajnokság bronzmeccse volt a csúcs, amelyen tavaly októberben az amerikaiak magabiztosan verték Norvégiát.

Gaál Gyöngyi 1995-ben lett játékvezető, de annak ellenére, hogy édesapja és testvére is az, korábban nem gondolta hogy ilyen messzire jut. 2001 óta tagja a hazai női keretnek, végigjárta a két nemzetközi szövetség (FIFA, UEFA) szamárlétráját.

A néző azért jön, hogy kiabáljon

"Először utánpótlástornákon, majd felnőtt versenyeken szerepeltem, egyre rangosabb feladatokat kaptam. A nagy álmom felnőtt világverseny döntőjében vezetni" - mondta a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát végzett játékvezető.

Gaál Gyöngyi

Elfogadta, hogy nem mindenhol örülnek, ha nő jön meccset vezetni, de ez elsősorban a nézőkre igaz. "A néző azért jön ki egy meccsre, hogy szurkoljon, kiabáljon. Nem szabad foglalkozni vele, de az is igaz, kellenek, nélkülük unalmas lenne a futball".

A férfiak kedvesebbek

Sokszor csak azért szidják, mert nő, de többnyire mosolyog ezeken a beszólásokon, nem szokott kiakadni. "Ha mindenen megsértődnék és fennakadnék, rég nem csinálnám".

A pályán mindkét nemből megvannak a játékosok, akik beszólogatnak, de a férfiak részéről mégis érez női mivoltából fakadóan bizonyos visszatartó erőt. Nem szeretne ezzel visszaélni, azt mondta, "a pályán a játékvezetőt lássák bennem, ne a nőt".

A legjobbaknak fog fújni

Az UEFA-kupa-döntő két résztvevőjének már korábban is vezetett, a svédeknek idén egy negyeddöntőt, a német csapatnak két éve elődöntőt. Régóta ismert, megszokott partjelzői vannak, a FIFA keretébe 2002 óta tartozó Makkosné Petz Brigitta és dr. Kulcsár Judit személyében.

Velük kell majd kordában tartania az elmúlt két év legjobb játékosát, hiszen a svéd együttesben játszik a tavalyi év legjobbjának választott brazil Marta, míg a németeknél a korábbi évek sztárja, Birgit Prinz a legnagyobb név.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!