Gerzson
-3 °C
2 °C
Curling
Percről Percre

Zenit-Rangers döntő lesz az UEFA-kupában

2008.05.02. 00:14
Csak négy percig volt esélye a Bayernnek, utána a Zenit parádézott és története során először játszik európai kupadöntőt az ellen a Rangers ellen, aki 80 percig a kapura sem lőtt. A skótok gyakorlatilag végig védekeztek a Fiorentina elleni meccsen, végül 11-esekkel jutottak el Manchesterbe. 36 év után játszanak megint európai kupa döntőjében.

Dick Advocaat, a Zenit edzője öt alapemberét nélkülözte a találkozón, míg a Bayern csapatában még a sérüléssel bajlódó Kahn is meggyógyult. A Bayern az első percekben kihagyott egy nagy helyzetet, a negyedikben már vezetett a Zenit: Pogrebnyak 20 méteres szabadrúgása talált utat Kahn hálójába.

Többet támadott és birtokolta a labdát a vendég német csapat, de amikor az oroszoknál volt a labda, nagyon gyorsan eljutottak Kahn kapujáig. Egy ilyen akció során Zirjanov remek testcsellel csapta be Demichelist, majd 10 méterről Kahn kapujának hosszú sarkába lőtt, ezzel a 39. percben már 2-0-ra vezetett a Zenit.

Kettős cserével próbált frissíteni a Bayern, de az oroszok a második félidőben sem adtak esélyt a vendégcsapatnak. Két német próbálkozás után az 54. percben Anzsukov lépett el a jobb oldalon, mintaszerű beadására Fajzulin érkezett és már hárommal ment a Zenit.

Az orosz kapusnak, Malafejevnek akadt még dolga, de folytatódott az orosz focivarázslat. Dominguez szép középre gurítását Pogrebnyak belsőzte 15 méterről a kapuba. Kiütötték a Bayernt! Az egyetlen hibát a kétgólos Pogrebnyak követte el, buta szabálytalanság miatt sárga lapot kapott, emiatt ki kell hagynia a döntőt.

A Zenit káprázatos teljesítményt nyújtott. Az első góltól kezdve esélye sem volt a Bayernnek, így május 14-én a Manchesterben a szentpéterváriak lesznek a finálé résztvevői. Az élete utolsó nemzetközi kupameccsén védő Oliver Kahnnak az orosz csapat a két mérkőzésen öt gólt rúgott .

"Katasztrofális teljesítményt nyújtottunk - szögezte le a mérkőzés után Ottmar Hitzfeld, a Bayern vezetőedzője. - Egy ilyen kupaszériában ki kell használni minden lehetőséget, és nem szabad hibákat elkövetni. Mi az idény során nemzetközi szinten nem voltunk olyan meggyőzőek, mint a német bajnokságban."

UEFA-kupa elődöntő, visszavágó

Zenit-Bayern München 4-0 (2-0). Gólszerző: Pogrebnyak (4., 73.), Zirjanov (39.), Fajzulin (54.). Továbbjutott a Zenit, 5-1-es összesítéssel.

A másik elődöntőben, a Fiorentina a Rangersszel játszott, és ott folytatták, ahol az első meccsen (0-0) abbahagyták. Gyűrték egymást a csapatok, különösebb helyzet nélkül. Aktívabb volt a Fiorentina, nagyobb helyzetük csak az első félóra végén alakult ki. A Rangers továbbra is a biztonságos védekezést helyezte előtérbe, csak a francia Darcheville gyors kontráiban bízhattak. Ebből azonban nagyon kevés akadt. A Rangers nagyon jól védekezett, de támadni nem nagyon akaródzott nekik. Három félidő során egyszer sem lőttek kapura az olaszok ellen. A Fiorentina pedig képtelen volt áttörni a skótok védőfalát. Egyetlen Montolivo-bomba érdemelt csak feljegyzést.

Az 52. percben nagyot szisszent az Artemio Franchi szurkolóserege. Mutu remekül ment el a bal oldalon, beadását Pazzini éppen csak a kapu mellé bombázta. Sorban jöttek ezután a firenzei helyzetek. Az 55. percben Mutu feje előtt suhant el a labda, majd szintén a román csatár szabadrúgása és Pazzini helyzete okozott zavart a skót védelemben. A Rangers pedig nem változtatott a taktikáján, mintha 120 percig szerette volna kihúzni kapott gól nélkül.

Az utolsó húsz percben Mutu, majd a csereként bállt Vieri is veszélyeztetett, majd a 85. percben pedig a meccs eddigi legnagyobb bravúrját a Fiorentina kapusának, Freynek kellett bemutatnia. Amitől mindenki tartott, hosszabbítás következett.

A hosszabbításban végre elkezdtek focizni a skótok is. Többször alakult ki helyzet, ekkor már mindkét kapu előtt. A 109. percben Cousin, aki amíg a pályán volt végig ostobán futbalozott, kiállíttatta magát. Vége lett a meccsnek, a két csapat 210 perc alatt egyetlen gólt sem tudott rúgni egymásnak. Jöttek a büntetők, a skót együttesből Ferguson hibázott - rögtön az elején -, majd az olasz csapatból Liverani és Vieri hagyta ki - harmadikként illetve negyedikként - saját büntetőjét. A firenzeiek végig támadták a mérkőzést, lényegesen többet tettek a továbbjutásért riválisuknál, de nem jártak szerencsével.

UEFA-kupa elődöntő, visszavágó

Fiorentina-Rangers FC 0-0, hosszabbítás után. 11-esekkel továbbjutott a Rangers, 4-2 arányban.