Judit
3 °C
7 °C

Az olaszok Cipruson kezdik a címvédést

2008.09.05. 13:21
A hetedik csoportban kiegyenlítettek az erőviszonyok, a nyolcadikban az olaszok, a kilencedikben a hollandok számítanak egyértelmű favoritnak a szombaton kezdődő futball vb-selejtezőkön.

Kiegyensúlyozott az Európai vb-selejtezők 6. csoportja. Franciaország és Románia kiemelkedik, de a szerbeket, sőt az osztrákokat sem szabad leírni az elején. Litvánia és a Feröer-szigetek a tisztes helyállásban reménykedhet. A franciák és a románok is óriási csalódást okoztak az Európa-bajnokságon, egyik csapat sem tudott meccset nyerni, kiestek a csoportkörben. Ausztria is nyeretlenül fejezte be három mérkőzés után a kontinensviadalt.

Ki nyeri a 7. csoportot?

 • 80
  Franciaország
 • 34
  Románia
 • 12
  Feröer-szigetek
 • 11
  Szerbia
 • 2
  Ausztria
 • 0
  Litvánia

A gyatra szereplés ellenére és nem kis meglepetésre a franciák kapitánya, Raymond Domenech a posztján maradhatott. Szombaton a franciák Ausztriába látogatnak, ahol kapitányváltás volt az Eb után, a csehekkel remeklő Karel Brückner vette át az irányítást. Lesznek hiányzók mindkét oldalon, a franciáknál a Marseille irányítója, Ben Arfa, a hazaiaknál Scharner nem lesz ott a bécsi összecsapáson. Jó hír viszont, hogy Garics György Brückner bizalmát is élvezi, így az Atalanta védője helyet kaphat akár a kezdőben is. A franciák világbajnoki ezüstérmesként vágnak neki a sorozatnak, míg Ausztria legutóbb 1998-ban jutott ki.

Csakúgy, mint a románok, akiknek van miért kárpótolniuk szurkolóikat. Hiába nagyon erős a román futball, kiugró eredményt az 1994-es vb-negyeddöntő óta nem sikerült produkálniuk. A litvánok elleni mérkőzésre Chivu, Mutu, Razvan Rat és Florentin Petre nélkül készül a csapat, amely így is reménykedhet a sikeres rajtban.

Ki nyeri a 8. csoportot?

 • 114
  Olaszország
 • 7
  Írország
 • 6
  Bulgária
 • 6
  Montenegró
 • 1
  Ciprus
 • 1
  Grúzia

A 8. csoportban Olaszország az egyértelmű favorit, akik a világbajnoki cím védőjeként vág neki a selejtezőknek. A csoport második helyére az írek és talán a bolgárok, vagy a montenegróiak pályázhatnak. Az olasz válogatott élére visszakerült Marcelo Lippi, akiben nagyon bíznak a szurkolók. A Juventus és az Inter egykori főnöke Roberto Donadonit váltotta a nem túl sikeres Eb után, az olaszok a negyeddöntőben a későbbi győztes spanyoloktól kaptak ki büntetőkkel. Az olaszok jó rajtban reménykednek, szombaton Cipruson, majd szerdán Udinében a grúzok ellen.

Biztosan nem lesz könnyű dolguk szombaton Lippiéknek, ugyanis mostanság eufórikus hangulat uralkodik a szigetországban. Az Anorthoszisz BL-sikere, illetve a többi klubcsapat remek eredményei után a közvélemény most a válogatottól várja a csodát. A találkozót abban a larnakai stadionban rendezik, ahol az Anorthoszisz a BL-selejtezők során előbb a Rapidot, majd az Olympiakoszt is tönkreverte.

Bulgáriában régóta várják a sikert. 1998-ban még kijutottak a vb-re, de győzelem nélkül estek ki, négy évvel korábban az elődöntőig jutott a Sztoicsov, Lecskov, Kosztadinov nevével fémjelzett csapat. Plamen Markov ezúttal csak hat otthon játszó futballistát hívott meg a Montenegró ellen készülő keretébe.

Ki nyeri a 9. csoportot?

 • 111
  Hollandia
 • 8
  Skócia
 • 5
  Norvégia
 • 3
  Izland
 • 0
  Macedónia

A 9. csoport az egyetlen ötfős az összes közül, a hollandoknak nem okozhat gondot az első hely megszerzése, amiben talán a skótok, vagy a norvégok akadályozhatják meg a frissen kinevezett kapitány, Bert van Marwijk csapatát. Az utóbb említett két válogatott inkább a második hely megszerzésére hajthat jó eséllyel. A csapat első számú kapusa az Ajaxból Maarten Stekelenburg lesz. Nincs a keretben Clarence Seedorf, és sérülés miatt hiányzik Wesley Sneijder is. A csatárok között akad bőven klasszis: Robben, Huntelaar, van Persie, Kuyt. A hollandok pihennek hétvégén, szerdán Macedóniában kezdenek.

A norvégok Age Hareide vezetésével próbálnak 1998 után ismét kijutni a vb-re. Hareide 2003 óta irányítja a nemzeti csapatot, azóta két Eb-ről és a legutóbbi világbajnokságról is lemaradtak az északiak. A skótok menedzsere, George Burley nem számíthat Barry Fergusonra és a régóta sérült Alan Huttonra, így a két kulcsjátékos nélkül kerül sor majd szerdán a forduló rangadójára, a skót-norvég mérkőzésre. Előtte a skótok Macedóniába utaznak, a norvégok Izlandot fogadják.

Csoportok, műsorok

7. csoport

A csoport tagja: Ausztria, Feröer-szigetek, Franciaország, Litvánia, Románia, Szerbia.

Az első játéknap műsora: Románia-Litvánia (Kolozsvár, 20:00), Ausztria-Franciaország (Bécs, 20:30), Szerbia-Feröer-szigetek (Belgrád, 20:15).

8. csoport

A csoport tagja: Bulgária, Ciprus, Grúzia, Írország, Montenegró, Olaszország.

Az első játéknap műsora: Grúzia-Írország (Mainz, 18:00. Grúzia az országban fennálló háborús helyzet miatt semleges pályán kénytelen játszani hazai meccsét), Montenegró-Bulgária (Podgorica, 20:00), Ciprus-Olaszország (Larnaka, 20:45).

9. csoport

A csoport tagja: Izland, Hollandia, Macedónia, Norvégia, Skócia

Az első játéknap műsora: Macedónia-Skócia (Szkopje, 15:00), Norvégia-Izland (Oslo, 19:00).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?