Diána
12 °C
27 °C

Az olaszok Cipruson kezdik a címvédést

2008.09.05. 13:21
A hetedik csoportban kiegyenlítettek az erőviszonyok, a nyolcadikban az olaszok, a kilencedikben a hollandok számítanak egyértelmű favoritnak a szombaton kezdődő futball vb-selejtezőkön.

Kiegyensúlyozott az Európai vb-selejtezők 6. csoportja. Franciaország és Románia kiemelkedik, de a szerbeket, sőt az osztrákokat sem szabad leírni az elején. Litvánia és a Feröer-szigetek a tisztes helyállásban reménykedhet. A franciák és a románok is óriási csalódást okoztak az Európa-bajnokságon, egyik csapat sem tudott meccset nyerni, kiestek a csoportkörben. Ausztria is nyeretlenül fejezte be három mérkőzés után a kontinensviadalt.

Ki nyeri a 7. csoportot?

 • 80
  Franciaország
 • 34
  Románia
 • 12
  Feröer-szigetek
 • 11
  Szerbia
 • 2
  Ausztria
 • 0
  Litvánia

A gyatra szereplés ellenére és nem kis meglepetésre a franciák kapitánya, Raymond Domenech a posztján maradhatott. Szombaton a franciák Ausztriába látogatnak, ahol kapitányváltás volt az Eb után, a csehekkel remeklő Karel Brückner vette át az irányítást. Lesznek hiányzók mindkét oldalon, a franciáknál a Marseille irányítója, Ben Arfa, a hazaiaknál Scharner nem lesz ott a bécsi összecsapáson. Jó hír viszont, hogy Garics György Brückner bizalmát is élvezi, így az Atalanta védője helyet kaphat akár a kezdőben is. A franciák világbajnoki ezüstérmesként vágnak neki a sorozatnak, míg Ausztria legutóbb 1998-ban jutott ki.

Csakúgy, mint a románok, akiknek van miért kárpótolniuk szurkolóikat. Hiába nagyon erős a román futball, kiugró eredményt az 1994-es vb-negyeddöntő óta nem sikerült produkálniuk. A litvánok elleni mérkőzésre Chivu, Mutu, Razvan Rat és Florentin Petre nélkül készül a csapat, amely így is reménykedhet a sikeres rajtban.

Ki nyeri a 8. csoportot?

 • 114
  Olaszország
 • 7
  Írország
 • 6
  Bulgária
 • 6
  Montenegró
 • 1
  Ciprus
 • 1
  Grúzia

A 8. csoportban Olaszország az egyértelmű favorit, akik a világbajnoki cím védőjeként vág neki a selejtezőknek. A csoport második helyére az írek és talán a bolgárok, vagy a montenegróiak pályázhatnak. Az olasz válogatott élére visszakerült Marcelo Lippi, akiben nagyon bíznak a szurkolók. A Juventus és az Inter egykori főnöke Roberto Donadonit váltotta a nem túl sikeres Eb után, az olaszok a negyeddöntőben a későbbi győztes spanyoloktól kaptak ki büntetőkkel. Az olaszok jó rajtban reménykednek, szombaton Cipruson, majd szerdán Udinében a grúzok ellen.

Biztosan nem lesz könnyű dolguk szombaton Lippiéknek, ugyanis mostanság eufórikus hangulat uralkodik a szigetországban. Az Anorthoszisz BL-sikere, illetve a többi klubcsapat remek eredményei után a közvélemény most a válogatottól várja a csodát. A találkozót abban a larnakai stadionban rendezik, ahol az Anorthoszisz a BL-selejtezők során előbb a Rapidot, majd az Olympiakoszt is tönkreverte.

Bulgáriában régóta várják a sikert. 1998-ban még kijutottak a vb-re, de győzelem nélkül estek ki, négy évvel korábban az elődöntőig jutott a Sztoicsov, Lecskov, Kosztadinov nevével fémjelzett csapat. Plamen Markov ezúttal csak hat otthon játszó futballistát hívott meg a Montenegró ellen készülő keretébe.

Ki nyeri a 9. csoportot?

 • 111
  Hollandia
 • 8
  Skócia
 • 5
  Norvégia
 • 3
  Izland
 • 0
  Macedónia

A 9. csoport az egyetlen ötfős az összes közül, a hollandoknak nem okozhat gondot az első hely megszerzése, amiben talán a skótok, vagy a norvégok akadályozhatják meg a frissen kinevezett kapitány, Bert van Marwijk csapatát. Az utóbb említett két válogatott inkább a második hely megszerzésére hajthat jó eséllyel. A csapat első számú kapusa az Ajaxból Maarten Stekelenburg lesz. Nincs a keretben Clarence Seedorf, és sérülés miatt hiányzik Wesley Sneijder is. A csatárok között akad bőven klasszis: Robben, Huntelaar, van Persie, Kuyt. A hollandok pihennek hétvégén, szerdán Macedóniában kezdenek.

A norvégok Age Hareide vezetésével próbálnak 1998 után ismét kijutni a vb-re. Hareide 2003 óta irányítja a nemzeti csapatot, azóta két Eb-ről és a legutóbbi világbajnokságról is lemaradtak az északiak. A skótok menedzsere, George Burley nem számíthat Barry Fergusonra és a régóta sérült Alan Huttonra, így a két kulcsjátékos nélkül kerül sor majd szerdán a forduló rangadójára, a skót-norvég mérkőzésre. Előtte a skótok Macedóniába utaznak, a norvégok Izlandot fogadják.

Csoportok, műsorok

7. csoport

A csoport tagja: Ausztria, Feröer-szigetek, Franciaország, Litvánia, Románia, Szerbia.

Az első játéknap műsora: Románia-Litvánia (Kolozsvár, 20:00), Ausztria-Franciaország (Bécs, 20:30), Szerbia-Feröer-szigetek (Belgrád, 20:15).

8. csoport

A csoport tagja: Bulgária, Ciprus, Grúzia, Írország, Montenegró, Olaszország.

Az első játéknap műsora: Grúzia-Írország (Mainz, 18:00. Grúzia az országban fennálló háborús helyzet miatt semleges pályán kénytelen játszani hazai meccsét), Montenegró-Bulgária (Podgorica, 20:00), Ciprus-Olaszország (Larnaka, 20:45).

9. csoport

A csoport tagja: Izland, Hollandia, Macedónia, Norvégia, Skócia

Az első játéknap műsora: Macedónia-Skócia (Szkopje, 15:00), Norvégia-Izland (Oslo, 19:00).