Árpád
-2 °C
4 °C

Lábtörés előre megfontolt szándékkal

2008.09.25. 23:09 Módosítva: 2008-09-26 09:08:17
A Bilbaói Hentes Maradonát dolgozta föl, Roy Keane karriert tett tönkre, csúnyán szenvedett Beckham, Eduardo sérülése felfoghatatlan. A leghírhedtebb és legbrutálisabb futballbecsúszások. Köztük egy magyar klasszikussal.

Szerdán volt 25 éve, hogy a baszk Goikoetxea lerúgta Diego Maradonát, az évfordulóra Angliában újabb lábtöréssel emlékeztek, kedden majdnem történt még egy, 2008 meg minden idők legdurvább sérülésével indult.

Legtöbbször előre megfontolt rúgás okozta a bajt, megpróbáltuk összeszedni a legemlékezetesebb vagy legdurvább belépőket.

Maradona megsemmisítése természetesen ott van a leghírhedtebbek között: 1983. szeptember 24-én, a Barcelona-Athletic Bilbao spanyol bajnokin Andoni Goikoetxea Olaskoaga csúszott rá hátulról, teljesen szándékosan, és törte el bal bokája fölött a csontot.

A Bilbaói Hentes becenevű védő lapot sem kapott, az argentin zseni három és fél hónapot hagyott ki, 106 nap után tért vissza 1984 januárjában.

Goikoetxea, aki értelemszerűen nem azonos a később a Barcelonában is megfordult Jon Andoni Goikoetxeával, korábban már az akkoriban szintén barcelonás Bernd Schustert is lerúgta. Napjaink Real-edzője 21 éves volt, szemtanúk szerint sosem lett annyira jó, mint a sérülése előtt volt. (Maradona igen, később mindent megnyert a válogatottal és a Napolival.)

A baszknál is aljasabb volt Roy Keane 2001-ben, igaz, az Alf-Inge Haaland elleni történet három és fél évvel korábban kezdődött. 1997 szeptemberében Keane egy Manchester United-Leeds meccsen szerencsétlenül ütközött Haalanddal, elszakadt a keresztszalag a térdében. A norvég azt gondolta, ellenfele csak szimulál, és büntetőt akar kicsikarni, ezért a földön agonizáló Keane fölé hajolt, és az arcába kiabálta, hogy szimuláns.

Nagy hiba volt, mert Roy Keane soha nem szimulált, így különösen zokon vette a gyanúsítást. Mint egy igazi pszichopata, nem felejtett, és majdnem négy évig várt a visszavágásra.

2001 tavaszán Haaland már a Manchester Cityben szerepelt, amikor Keane lecsapott, és véget vetett futballpályafutásának. Minden szakadt a jobb térdében. Az ír másfél évvel később megjelent önéletrajzában beismerte, hogy szándékosan gyilkolt. “Kivártam az alkalmat, kurvára megrúgtam. Nesze, megkaptad” – írta a könyvben.

Haaland később még négyszer csereként beállt a Citybe, de magas szinten soha többé nem futballozhatott. Keane-t utólag öt meccsre tiltotta el a futballszövetség, és megbüntette 150 ezer fontra.

Az eszetlen kategóriát gazdagította Aldo Duscher 2002. áprilisi becsúszása David Beckham ellen. A Deportivo La Coruna-MU BL-meccsen páros nyújtott lábbal intézte el az angolt, akinek a világbajnokság előtt szűk két hónappal tört el az egyik lábközépcsontja.

A válogatott kapitányának felépüléséért egy egész ország szurkolt, Duscher, aki ráadásul argentin, közellenség lett a szigetországban. Főleg, hogy bocsánatot sem kért, csak amikor már a fél világ felszólította erre. “Szerencsétlen baleset volt” – nyilatkozta. Beckham végül tudott játszani a vb-n, bár később elárulta, még nem gyógyult meg teljesen.

Véletlennek mondta belépőjét a birminhami Martin Taylor is idén február végén, amikor valószínűleg a futballtörténet legsúlyosabb és biztosan legbrutálisabb sérülését okozta az arsenalos Eduardo da Silvának.

A brazil származású horvát tehetség nyílt törését a televízióban nem is mutatták, mi sem rakunk be róla videót, de aki erős idegzetű és felkészült, itt megnézheti. Annyira komoly volt, hogy a gyors orvosi segítségen és a műtéten múlt nemhogy a lába, az élete is.

Eduardo gyógyulgat, visszatérése december elejére van kiírva, de hogy lesz-e belőle még Premier League-szintű futballista, az erősen kétséges.

Hasonlóan komoly volt a talán leghíresebb hazai futballsérülés, a kispesti Csertői Aurél lábtörése, amikor Mátyus János rácsúszott az 1998/99-es szezon Kispest-Ferencváros mérkőzésén. Van videó erről is, de inkább csak itt mutatnánk meg, erős idegzetű olvasóinknak.

Mátyus belépője viszont nem hasonlítható össze Taylor, Duscher, Goikoetxea és pláne Keane merényletével: míg a magyar hátvéd esete tényleg csak balszerencse, a többiről ugyanez nehezen hihető el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?