Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A doppingon vitatkoznak a futballban

2009.03.25. 14:03
Az UEFA és a FIFA szerint csapatsportok esetében betarthatatlan az a WADA-szabály, miszerint a játékosoknak három hónapra előre le kell adniuk, melyik nap hol tartózkodnak. A doppingellenes ügynökség szerint a szabály megváltoztatásával az ellenőrzések váratlansága veszne el, ami a január 1-jétől érvényes előírás lényege.

Egyre feszültebb a vita a két nemzetközi futballszervezet, az UEFA és a FIFA, illetve a doppingellenes ügynökség (WADA) között, miután a szervezetek szabályai ellenkeznek egymással. A WADA január 1-jétől bevezetett rendelkezése értelmében a futballisták kötelesek három hónapra előre minden napra megadni egy időpontot, amikor a szervezet munkatársai ellenőrizhetik őket.

Az UEFA és a FIFA arra alapozva kéri a szabályok felülvizsgálását, hogy azokat csapatsportok esetében sokkal nehezebb betartani, mint egyénieknél, és azt kéri, a holléti nyilvántartást ne a játékosoknak, hanem a kluboknak kelljen kitölteniük.

A FIFA közleményében leszögezi, elkötelezett híve a doppingellenes harcnak, de a labdarúgás a statisztikák szerint nem tartozik a különösen fertőzött sportok közé, 25 000 ellenőrzésből mindössze 10 esetben találtak tiltott szereket futballistáknál.

A labdarúgó-szervezetek azt is szeretnék elérni, hogy a május közepétől június végéig terjedő időszakban (azaz a holtszezonban) a játékosoknak ne kelljen a WADA ellenőreinek rendelkezésére állniuk. Ezzel védenék a hosszú szezon után pihenő futballisták magánéletét, akik a fennmaradó tíz és fél hónapban továbbra is kötelesek lennének késznek lenni a kontrollra.

"A doppingellenőrzés egyik legfontosabb eleme a meglepetés és a lehetőség, hogy az év 365 napján bármikor előfordulhat - mondta John Fahey, a WADA elnöke. - A FIFA és az UEFA gyakorlatilag figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy a dopping igenis létezik. Tapasztalatok mutatják, hogy aki tiltott szerekkel akar élni, az minden lehetséges alkalmat megragad, és akkor használja a doppingot, amikor tudja, hogy nem fogják ellenőrizni. Vannak szerek, amelyek hamar kitisztulnak a szervezetből, teljesítményfokozó hatásuk azonban megmarad."

Gyűrűzik az olasz doppingügy 

Két olasz játékos, Daniele Mannini (SSC Napoli) és Davide Possanzini (USC Brescia) kapott februárban egy évre szóló eltiltást a Sport Döntőbíróságtól (CAS), mert nem jelentek meg a mérkőzésük utáni doppingellenőrzésen. Másnap figyelmeztették őket hibájukra, és mindketten negatív mintát adtak, a CAS mégis példátlanul súlyos büntetéssel sújtotta őket. Az ítélet ellen az olasz szövetség és a liga is tiltakozott, ezért az eltiltást április 3-ig felfüggesztették, ekkor tárgyalják újra a két játékos ügyét. Mannini és Possanzini pályára lépett csapata hétvégi bajnokiján.
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft