Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Telkiben tényleg feltámad a magyar futball?

2009.04.06. 21:06 Módosítva: 2009.04.06. 21:06
A Pest megyei faluban olyan labdarúgó-edzőközpont épül, amilyen állítólag Európában sem sok van. Az MLSZ hárommilliárdos beruházásától reméli a magyar futball felemelkedését. A faluban nem mindenki boldog. Mi lesz, ha megvadulnak a kutyák?

Telkiben 230-250 ember dolgozik a Magyar Labdarúgó Szövetség új, a hírek szerint minden igényt kielégítő edzőközpontján. Igaz közülük nem mindenki tudja, min is dolgozik éppen, sokan kérdéseinkre csak a nem tudom, ma vagyok itt először választ tudták adni.

„Valami fociközpontja lesz itt az MLSZ-nek, ha jól tudom. A nagy tévétől vannak? Azt is mi csináltuk két évig. Az is szép lett, ez is szép lesz. Nincs mese, kész kell lenni a határidőre, szombat-vasárnap is dolgozni kell” – adott bővebb választ egy kavicsot lapátoló férfi arra a kérdésre, tudja-e, mit építenek.

A főbejárattal szemben, a már felállított kerítés mellett hatalmas terület, amelyen földkupacok vannak. Eredetileg óvoda, uszoda volt ide tervezve, de még a helyi önkormányzatban sem tudják, mi lesz ebből. Egyelőre az a biztos, hogy a megnyitóig semmi, így május 2-án jó esetben csak a ledöngölt föld fogadja a meghívottakat.

Elhanyagoltnak tűnik az épületkomplexum melletti domboldal is, amely szintén önkormányzati terület, és övezeti besorolás alatt van, így még nem is sejtik, mi lesz rajta.

Ugyanakkor a főépület – bő egy hónappal a megnyitó előtt – jól néz ki, igaz, volt is miből ilyenné tenni. Czuppon Péter, a hivatalos nevén Globall Football Park és Sporthotel építésének ügyvezető igazgatója elmondta, az UEFA 2,5 millió euróval, a FIFA 800 ezer dollár vissza nem térítendő kölcsönnel szállt be. Ehhez jöttek a banki kölcsönök, így összesen mintegy 3 milliárd forintból épül a Magyarországon eddig egyedülállónak tekinthető sportkomplexum.

65 százalékos kihasználtsággal már nyereséges

Már az edzőközpont átadása előtt több külföldi szövetség jelezte, szivesen igénybe venné a létesítményt edzőtáborozásra, ami újabb jelentős bevételeket jelentene az MLSZ-nek. Erre azért is van esély, állítja a magyar szövetség, mert a bérleti díjak jóval alacsonyabbak lesznek, mint például Ausztriában. A kihasználtság negyven százalékát így is a hazai válogatottak edzőtáboroztatása jelentené. A komplexum éves szinten 65 százalékos kihasználtság esetén nyereséges lesz.

Bent tényleg minden van, ami egy egybeépített edzőközponthoz és szállodához kell. Belépve hatalmas előtér, balra étterem és különterem, jobbra szállodarész. Az emeleten jobbra ismét a 2-3 ágyas szállodai szobák, balra irodák és egy nagy konferenciaterem.

A hall mögött folyosó vezet egy kézilabdapálya méretű csarnokba, melyben a futsalosok is készülhetnek. A folyosón vannak az öltözők, az edzői szobák, az orvosi team helyiségei. Czuppon kiemelte, a tervezésben egyébként is jelentős szerepet játszó MLSZ fejlesztési igazgató Jámbor László az kérésére két olyan medence lesz az öltözőkben, amelyek árát mag se meri mondani.

A hátul elhelyezkedő csarnok nemcsak a labdarúgóké lesz, a borítást a kézilabda-szövetség adja, amely cserébe többször is igénybe veszi a helyet. Arra a kérdésre, megérdemli-e a magyar foci ezt a komplexumot, Czuoppon csak annyit mond: valamikor biztos meglesz az eredménye.

A komplexumot működtető társaságot maga az MLSZ hozta létre, Czuppon szerint ez azért is jó, mert a szövetségnek így jobban megéri. Eddig csak kiadott, ha edzőtáborba ment, most viszont biztos a jó hely, és miután visszajut a pénzből a szövetségnek, olcsóbb is.

Több mint féltucat pálya

A komplexumban három füves futballpálya és egy műfüves pálya áll majd a labdarúgók rendelkezésére, ezenkívül teniszpálya, lábteniszpálya és strandfocipálya is épül. A sportcsarnokban szabályos kézilabdapályán gyakorolhatnak a futsalosok.

Magát a telket is a piaci érték ára alatt kapta a szövetség, cserébe különböző kedvezményeket ad a településnek a sportcentrumban. A tervek szerint a szállodát bárki használhatja, míg az edzőközpontot anyagi ellenszolgáltatásért bárki igénybe veheti ha éppen nem foglalt, de az MLSZ értelemszerűen mindenkivel szemben előnyt élvez.

Mégsem mindenki örül Telkiben a létesítménynek. A közelben nemrég felépült – és még épülő – lakóparkban némelyek nagyon bosszúsak. Semmilyen értesítést nem kaptak előre, csak utólag derült ki, mi lesz ott, és úgy vélik, emiatt ingatlanjaik értéke alaposan csökkent.

Volt, aki azt mondta, őt nem zavarja, mert távolabb lakik, de más úgy fogalmazott, ha fél éve kérdezzük, más hangnemben beszélgettünk volna. Lassan beletörődtek, már a dologba, főleg, hogy hamarosan véget ér a zsivaj, a zaj. Most már csak attól tartanak, ha meccsek lesznek, a nagy ricsajtól megvadulnak a kutyák.