Már Ukrajna sem bízik Eb-rendezésében

2009.06.25. 12:03 Módosítva: 2009.06.25. 12:06
Minden eddiginél komolyabb a baj az ukrajnai futball-Európa-bajnokság előkészületeivel, mert az idei beruházások mindössze 10 százaléka készült el, az ország ráadásul további gazdasági hanyatlással kénytelen szembenézni. Egyre kétségesebb, hogy el tudják végezni a hátralevő feladatokat 2012 nyaráig, és társrendezők tudnak lenni Lengyelország mellett.

Súlyos pénzügyi gondok miatt továbbra is veszélyben a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezése Ukrajnában, jelentette ki az ukrán államfő. Viktor Juscsenko szerint fél év elteltével az idei esztendőre tervezett beruházások mindössze tizede készült el.

Az államfő azt vetette politikai ellenlábasa, Julija Tyimosenko miniszterelnök szemére, hogy a kormány megszorító pénzügyi politikája miatt vontatottan haladnak a közlekedési beruházások, az idei évre tervezett 239 millió eurós tervnek mindössze tíz százaléka valósult meg. Juscsenko felkérte a miniszterelnököt, tegyen meg mindent az építkezések felgyorsítására.

Ukrajnában nagy gazdasági visszaeséssel számolhatnak idén, főleg mert az acél világpiaci árának csökkenése és a kereslet zsugorodása miatt az ország exportbevételének 40 százaléka veszélybe került: a hazai össztermék (GDP) az idén 8-10 százalékkal is csökkenhet, és jövőre is csak 1 százalékos növekedés várható. Tavaly 2,1 százalékkal, tavalyelőtt 7,9 százalékkal nőtt az ukrán GDP.

Juscsenko attól tart, hogy ilyen körülmények között Ukrajna nem tudja majd felmutatni a szükséges beruházásokat az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) küldöttségének következő, novemberi terepszemléjén.

Michel Platini, az UEFA elnöke legutóbbi ukrajnai látogatásakor elmondta, bár biztos a rendezésben, nem elégedett a helyzettel.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM