Eleonóra
-1 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

Szerény emberekből álló csapat a miénk

2009.08.26. 12:50 Módosítva: 2009-08-26 14:22:13
Kapcsolódók (18)
A Bajnokok Ligája főtáblájára került Debrecen edzője, Herczeg András kiemelte, száz hellyel jobban rangsorolt csapatot vertek ki, de a svéd Kalmart is ennyivel értékelték többre. A Levszki edzője tartott a távoli lövésektől, készültek rá, nem tudták megakadályozni a kísérleteket, emiatt kaptak ki. Herczeg nem foglalkozik a csütörtöki sorsolással, és reméli, bírni fogják a terhelést.

„Azt még szeretném megélni, hogy egy tudósítás vagy egy cikk úgy induljon, hogy nem a Fradiból indul ki. Mert 14 éve volt, ami volt. A múlt elmúlt, zárjuk le, a jelenben a Debrecen a fontos” – ezeket a szavakat Szilágyi Sándor ügyvezető mondta már jó órával az utolsó, harmadik BL-selejtező sikeres megvívása után.

Teljesen igaza van, a magyar futball az örök és állandó nosztalgia állapotában élt, de most végre tényleg jött egy olyan siker, amire mindenki büszke lehet.

Kivált, mert a Debrecen három gólt lőtt a bolgár bajnok Levszkinek a tizenhatoson kívülről, és egyet sem szabadrúgásból. A hazai futballra komoly tétmeccsen egyáltalán nem jellemző az ilyen hatékony helyzetkihasználás, a pontos távoli befejezés.

„Magyar csapat nem nagyon tervezheti, hogy bekerül a Bajnokok Ligájába, ezért rettentően büszkék vagyunk. És arra is, hogy nemcsak a debreceni szurkolók jöttek ki a stadionba, hanem mások is, és végig éreztük a szeretetüket. Jól éreztük magunkat a stadionban ennyi néző előtt, csodálatos élmény volt. Nem tudom, készült-e már valaha arról statisztika, hogy egy csapatért 18 ezren elutaztak a városából, hogy megnézzék. Azt hiszem, biztosan előkelő helyre kerültünk ezzel. Nem tudom, mi vár ránk Debrecenben, ha hazaérünk, mekkora ünneplésben lesz részünk, nem tudom, lehet-e ezt még fokozni” – mondta a Levszki 2-0-s legyőzése után Herczeg András vezetőedző.

A siker azt jelentette, a magyar bajnok kettős győzelemmel, magyarországi meccsein gólt sem kapva jutott a Bajnokok Ligája harminckettes főtáblájára.

„Nagyon hosszú volt a második félidő fele számomra, volt, hogy percenként többször felnéztem az órára, mennyi van még. Csak akkor mertem elhinni a győzelmet, amikor a bíró lefújta a meccset, addig nem. A szünetben annyit mondtam, ne hagyjuk magunkat a második félidőben, nyerjük meg a meccset, ne elégedjenek meg a fiúk. Megváltoztattuk a védekezést, érzékeltem a hibákat, ezeket próbáltuk javítgatni” – tette hozzá a szakvezető.

„Igen, meghatódtam, mi több, kicsit el is érzékenyültem, mondanom sem kell, ilyet még egyszer sem éltem át” – ismerte el.

A meccs végén nem tudott szót váltani a játékosaival, mert az öltözőből csak hatalmas csatakiáltásokat hallott. „Hazafelé a buszon talán már higgadtabb lesz a hangulat, akkor pár szót tudunk a meccsről beszélni, mert azért voltak hibáink, és a szerencse is mellettünk állt.”

Herczeg szerint csapata a múlt héten, Szófiában játszott jobban, akkor huszonhárom kapura lövése volt, többnyire uralta a játékot. Most kevésbé merték felvállalni a támadásokat, többször nagy űr támadt a középpálya és a csatárok közt, nem zárkóztak jól emberei.

„Hatalmas akarat volt bennünk, és a két szenzációs megoldás, a két kiválóan eltalált lövés, Vargáé és Rudolfé, eldöntötte a meccset. A második félidőben lehettünk volna pontosabbak a végjátékban, és akkor még talán újabb gólt is elérhettünk volna.”

„Felesleges a leendő ellenfeleinkről beszélni, találgatni, nem is gondolkodom, kiket kaphatunk csütörtök délután, de biztosan csodálatos élmény lesz ellenük játszani, sok klasszis lesz a pályán. Erősíteni valószínűleg nem tudunk jövő hétfőig, ezzel a kerettel vesszük fel a harcot. Mivel tapasztalatunk nincsen, nem tudom, hogyan fogjuk bírni, hogy hetente kétszer komoly meccset játszunk, mert a magyar bajnokságban is várnak ránk feladatok. Ilyen terhelésnek a játékosok és a szakmai stáb sem volt még kitéve. Biztató azonban, hogy Luis Ramos a kezdeti megilletődöttség után a második félidőre fel tudta venni a ritmust. Ők például Vargával még nem játszottak együtt, de ez csak kevésszer látszott.”

A Debrecen eddig tudatosan a második sorát játszatta a magyar bajnokságban, két győzelemre ez is elég volt, Diósgyőrben csak egy tizenegyes fosztotta meg attól a Lokit, hogy ponttal távozzon. Ha ebből indulunk ki, és abból, hogy a másodosztályú fiatalok milyen tökéletesen illeszkedtek be, lehetséges, hogy a Debrecen mindkét sorozatot a vártnál jobban fogja bírni. A Bajnokok Ligája általában kikészíti a kisebb csapatokat, tavaly a Kolozsvár sem tudott dobogóra kerülni Romániában, a kupaterhelésnek köszönhetően. A szlovák Artmedia is így járt.

„Nem lehet tudni, mit hozna a párharc, ha ismét le kellene játszanunk. A Levszki száz hellyel van előttünk a világranglistán, ebből a szempontból meglepetés, hogy mi jutottunk tovább, de ha valaki mindkét meccset látta, talán már nem is csodálkozik.”

„Szerény emberekből álló csapat a miénk, amelyik mindig tiszteli az ellenfelét” – rögzítette még Herczeg. Bücs Zsolt másodedző a buszhoz menet annyit ejtett el csupán, egy vagy két pontra jók lehetnek a csoportban is

A bolgárok edzője, Ratko Dosztanics sem tudta megítélni, mire lehet képes a Loki a csoportkörben, mert nagyon neves csapatok ellen kell fellépniük, és ellenük nagyon nehéz lesz. „De hátha szerencséjük lesz a magyaroknak.” A Levszki, amikor 2006-ban bejutott az elitszakaszba, pont nélkül búcsúzott.

„Pontosan tudtuk, hogy távolról négy vagy öt magyar játékos is kiválóan lő, készültünk erre, mégsem tudtunk ellene tenni semmit, pedig mindent megpróbáltunk. A gólok előtt hibáztunk, és ezen a szinten ezeket a hibákat azonnal megbüntetik. A Debrecen rögtön büntetett.”

Rosszat nem mondott játékosairól, mindent kiadtak magukból, azt ugyanakkor megemlítette, egy jó befejező csatárra nagy szükségük lenne. „Szerte Európában ezeket a játékosokat keresik, nekünk is kellett volna, mert a lehetőségeink megvoltak, de ezeket nem tudtuk hatékonyan kihasználni.

Jegyzőkönyv

DVSC-TEVALevszki Szófia (bolgár) 2-0 (2-0)
Puskás Ferenc Stadion, 32 ezer néző, v.: Claus Bo Larsen (dán) DVSC-TEVA: Polekszics – Bodnár, Mészáros, Komlósi, Leandro –- Szakály (Dombi, 58.), Varga J., Czvitkovics (Fodor, 81.), Ramos – Coulibaly, Rudolf (Oláh, 89.)
Levszki Szófia: Petkov – Minev, Topuzakov, Rabeh, Benzukan – Bardon, Jovov (Dimitrov, 72.), Joaozinho (Teszevszkij, 60.), Szarmov, Zé Soares – Hrisztov (Ortega, 77.
Gólszerző: Varga (13.), Rudolf (35.)
Sárga lap: Leandro (21.), Ramos (36.), Varga (61.), Dombi (76.), illetve Szarmov (9.), Zé Soares (52.)
Továbbjutott: a DVSC-TEVA kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel