Árpád
-2 °C
4 °C

Henry két kezezéssel vitte ki a franciákat

2009.11.19. 11:20
A franciák csapatkapitánya, Thierry Henry elismerte, hogy valóban kézzel tette tovább a labdát az Írország elleni világbajnoki pótselejtező 103. percében, ami csapata egyenlítését és továbbjutását jelentette.

"Így következhetett a hosszabbítás, amelynek 13. percében egy reményteljes francia szabadrúgás Henryhoz került, aki továbbtette a labdát Gallasnak. Utóbbi pedig a hálóba talált, ezzel kijuttatta országát a dél-afrikai világbajnokságra" - zárja az európai futballszövetség, az UEFA honlapja a szerdai, 1-1-re végződött  Franciaország-Írország világbajnoki pótselejtezőről szóló tudósítást.

A beszámolóval csak az a gond, hogy elhallgatja az egész világbajnoki selejtezősorozat egyik legbotrányosabb jelenetét: a franciák csapatkapitánya ugyanis kézzel tette maga elé a labdát, amiből aztán társa az egyenlítést és a dél-afrikai vébét érő gólt szerezhette.

"Igen, kezeztem, de a játékvezető továbbengedte. Jobb lett volna máshogyan csinálni, de nem én vagyok a bíró - mondta a találkozó után Henry. - A 16-oson belül voltam, két védő is előttem volt, aztán a kezemre pattant a labda. A játékvezető nem látta, így aztán megjátszottam. Ez nem változtat a boldogságomon, hogy kijutottunk a vb-re."

Nemcsak ő és a rögtön reklamáló ír védők látták az egyértelmű szabálytalanságot, de a felvételek alapján kijelenthető, hogy a partjelző látását sem zavarhatta senki.  A véleményét azonban nem kérte ki a svéd játékvezető, Martin Hansson. Henry mozdulata aligha mondható reflexszerűnek, hiszen gyakorlatilag kétszer ért a labdához. Az első még talán nevezhető reflexnek, de utána tudatosan maga elé tette a labdát.

Franciaország nem érdemelte meg

Thierry Henry fotója Isten keze felirattal - írja a L'Équipe. A francia sajtó szégyennek tartja, hogy a csapatkapitány kézzel készítette elő a francia gólt, melyet Maradonának az 1986-os világbajnokságon elért találatához hasonlítanak. A stadiont elöntő örömmámor nem a lelkesedésé, hanem a megkönnyebbülésé volt a katasztrofális mérkőzés és a 14 hónapi selejtezők után, a francia válogatott egyszer sem sem játszott meggyőző nemzetközi színvonalon. A L'Équipe felveti Raymond Domenech szövetségi kapitány menesztésének kérdését is.  
Joel Quiniou és Bruno Derrien volt nemzetközi bírók úgy vélték, hogy Henry gólja egyszerűen érvénytelen volt, egyértelműen szükség lenne videóbíróra, hiszen a mérkőzés nem játszható újra azért, mert a bíró nem látta, hogy mi történt. Thierry Henry csalt, és ha igazán sportszerű lett volna, jelezte volna, hogy kézzel ért a labdához. "A botrányos, katasztrofális meccs után Franciaország nem érdemelte meg, hogy kijusson a világbajnokságra".

A sportszerűség szellemében a William Hill fogadóiroda visszaadja mindazok pénzét, akik Írország világbajnoki kijutására fogadtak.

"Mondtam neki: előfordul, hogy valaki óriási hibát követ el. Véleményem szerint azonban előbb konzultálnia kellett volna az asszisztenssel, mielőtt megadja a gólt. Keserű este ez a mai - fogalmazott az írek olasz szövetségi kapitánya, Giovanni Trapattoni. - Mindenki látta, hogy mi történt. Dublinban jól játszottak a franciák, de ezúttal mi voltunk a jobb csapat, és összesítésben mi érdemeltük volna meg jobban, hogy ott legyünk Dél-Afrikában. Ennél még az is jobb lett volna, ha tizenegyesekkel esünk ki."

Újrajátszást akarnak

Az eset miatt a visszavágó megismétlését követeli az ír igazságügyi miniszter. Dermot Ahern szerint a fair play szellemében a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) be kellene avatkoznia az ügyben. "Valószínűleg nem fogják elrendelni az újrajátszást, mert mi kis halak vagyunk futballvilágban, azonban ez az eredmény azt a tényt erősíti meg, hogy az nyer, aki csal."

A játékosok is vigasztalhatatlanok voltak, volt, aki Thierry Henryt hibáztatta, más a játékvezetőt tette felelőssé. "Egészen égbekiáltó dolgot művelt. Ezt nem is lett volna nehéz kiszúrnia a bírónak" - mondta a védő, Richard Dunne. "Borzasztó. Biztos vagyok benne, hogy Henry nem gondolta, hogy ezt nem veszik észre. Shay Givenen kívül a partjelző láthatta a legjobban az estet - kesergett a csatár, Kevin Doyle. - A játékost nem lehet hibáztatni, ha elnézik neki. Szinte természetes reakció volt."

A lapok nem  voltak ilyen megbocsátóak, a brit sajtóban Henryt csalónak, az esetet csalásnak minősítik. A történteket legjobban mégis Trapattoni szavai foglalták össze.

"Csalódott vagyok. Annyiszor beszélünk a fair playről, iskolákba megyek el, hogy a sportszerűségről tartsak előadást. Kisgyerekekkel beszélek a sportról, hogy mennyire fontos az életben. Mindenki látta a meccset, tudják, mi történt."

A hetvenéves tréner véleménye a sztori tökéletes lezárása lenne, de érdemes elolvasni a nyertes kapitány, Raymond Domenech lefújás utáni értékelését is: "Én nem láttam kezezést, erről csak maguk, újságírók beszélnek".

Hansson bíró a franciák kárára is tévedett

A hosszabbítás 8. percében Nicolas Anelka már túljuttatta a labdát Given kapuson, aki egyetlen esélyként elkapta a csatár lábát. A francia elesett, a bíró nem fújt. Given mozdulata ügyes és gyors volt, nehezen észrevehető, a kezezésnél is lapító partjelző ekkor sem jelzett semmit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?