Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

2013-ban már nem lesz futballhuliganizmus

2010.09.27. 10:38
A Fidesz felújítja a stadionokat, jövőre módosítja a Btk.-t, a garázdák minősített esetben letöltendő börtönbüntetést kapnak.

Tavasszal a Parlament elé kerül az a törvénycsomag, amely rendezheti a futballhuliganizmus kérdését a magyar pályákon, jelentette ki a Magyar Televízió hétfői Ma Reggel című műsorában Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi tagja.

A Fidesz-politikus szerint egy éven belül érezhető változás lesz a hazai stadionokban, két-három éven belül pedig teljesen meg lehet tisztítani a pályákat a huligánoktól.

Alaposan tanulmányozták a brit, holland és belga példákat, a stadionba érkezés és távozás során is kontrollálni kell a szurkolókat. A huligánok ellen kiszabható letöltendő szabadságvesztéssel szigorítják a Büntetőtörvénykönyvet, felújítják a magyar stadionokat.

Bánki hangsúlyozta: a legfontosabb a Btk. szigorítása, mert amíg az Újpest-Fradi mérkőzésen randalírozókat jelenleg legfeljebb pénzbüntetéssel sújtható garázdaság miatt lehet szankcionálni, a Btk. kisebb szigorításával, minősített esetben már letöltendő szabadságvesztést lehetne kiróni.

„Amíg nem lehet letöltendő börtönbüntetést kiszabni a futballhuligánokra, addig nem lesz elég visszatartó erő a számukra, és addig rend sem lesz a stadionokban. Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével elkezdődött az egyeztetés a Büntetőtörvénykönyv szigorításáról a kormány, a klubok, a Legfelsőbb Bíróság és a Legfőbb Ügyészség között. A miniszter azt ígérte, hogy ez a folyamat az év végén lezárul és akkor tavasszal a Parlament elé kerülhet az a törvénycsomag, amely rendezheti a futballhuliganizmus kérdését.”

Az európai példák azt is mutatják, hogy ahol rendezett körülmények, működő beléptető rendszer és normális stadionok vannak, ott telt házas mérkőzéseket rendeznek.

„Európában a német Bundesligában a legmagasabb a nézőszám, többek között azért, mert ott a 2006-os világbajnokságra új stadionok épültek. A számok azt is mutatják, hogy ahol új stadion épül, ott 50 százalékkal nő a nézők száma, ezeknek a 40 százaléka nő. Ha javulnak a körülmények, akkor a családok is kijárnak mérkőzésekre, kiviszik a gyerekeket, aminek pozitív hatása előbb-utóbb az utánpótlás-nevelésben is jelentkezik” - magyarázta Bánki, aki szerint a kormány elszánt a futballhuliganizmus kérdésének megoldásában. Emellett az MLSZ-szel közösen újra kívánják indítani a Bozsik Programot is, és fel akarják újítani a magyar pályákat, többek között a Puskás Stadiont is.

Bánki szerint a magyar kluboknak lesz pénzük a beléptetőrendszerekre, mert a nyáron elfogadott törvénycsomag hatására, a támogatók által igénybe vehető társaságiadó-kedvezménynek köszönhetően nőhet a bevételük. Az egyesületek maguk is érdekeltek a nézőszám növelésében, ezt csak a stadionokban uralkodó rend megteremtésével érhetik el.

Bánki Erik februári interjújában a futballhuliganizmus megszüntetését, a személyes beléptetési rendszert, kamerákat, a módosított a Btk-t, a gyorsított eljárást 2010 nyarára ígérte.  • Vennék
  • Hírek