Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Messi bukja az Aranylabdát Xaviék miatt

2010.12.05. 12:17
Xavi, Iniesta, David Villa, Messi, Sneijder közül lesz valaki az első FIFA-Aranylabdás, rajtuk kívül még 18-an vannak versenyben, de hétfő estére csak hárman maradnak. A spanyol világbajnokok a favoritok.

Háromfősre szűkül hétfőn a FIFA-Aranylabda 23-as kerete: a FIFA Év Játékosa és az Aranylabda összeolvadásából létrejött díjat január 10-én adják át, az első három sorrendje csak akkor derül ki.

Tippelni már lehet, öt nevet választottunk ki, akikből három, de legalább kettő december 6. után is esélyes marad az elismerésre.

Mivel a FIFA a nevét adja a trófeához, valószínűsíthető, előtérbe helyezi a világbajnokságon kiemelkedően szereplő futballistákat. A vb-győztes spanyol válogatottból így Xavit, Iniestát és David Villát vennénk ki.

Xavi hármuk közül a legidősebb és legrutinosabb futballista, akit a szakma az utóbbi években többször is elismert. A 2008-as Eb legjobbjának választották, miután a spanyolok megszerezték a címet, majd 2009-ben a Bajnokok Ligája legjobb középpályása lett. Idén a Barcelonával újra spanyol bajnok, de ami még fontosabb, világbajnok Spanyolországgal.

Ha a vb-n szerzett volna csak egy gólt, azt mondanánk, övé a FIFA-Aranylabda, de mivel nem talált be, talán lehetnek kihívói. Az biztos, hogy idei, de főleg az elmúlt három évben nyújtott kimagasló teljesítménye miatt ő a favorit: olyan karrier-aranylabda lesz, ha tényleg őt választják.

Sokan azt mondják, Xavi akkor igazán jó, ha ott van mellette Iniesta, és 2010-ben 26 éves Barca- és válogatottbeli csapattársa túl is tett rajta. Iniesta nem csak mindig ott volt Xavi mellett, de a világbajnokságon két kulcsfontosságú gólt szerzett, a másodikkal eldöntötte a döntőt Spanyolország javára. Karrierje legjobb éve volt az idei, a Barcában is szép gólokat szerzett, - Xavival együtt - ősszel is a katalánok erőssége volt.

Ha 365 napos teljesítményt nézünk és a vb-t kiemelten kezeljük, nem vitás, övé a FIFA-Aranylabda.

A spanyolok közül számokban, legalábbis gólokban egy másik világbajnok, David Villa a legjobb: a vb-n öt találatával gólkirály, az elődöntőig szinte csak ő szerzett gólt a csapatból. Tavasszal a Valenciában, majd ősszel a Barcában is brillírozott, kicsit nehézkesebb indulás után a Real Madridnak lőtt kettőt a hétfői 5-0-án.

Kiválóan futballozott 2010-ben, nem érdemtelenül hoznák ki őt az aranylabdásnak.

A spanyolok barcelonás csapattársa, az argentin Lionel Messi gólokban 2010 rekordere, minden héten megdönt egy csúcsot. Vitathatatlanul a világ legjobb futballistája, csakhogy a vb-t mintha kihagyta volna: öt meccsen egyszer sem talált be, válogatottja a németektől négyet kapott a negyeddöntőben, és kiesett. Még ha többször jól is játszott, ez nagyon nem Messi világbajnoksága volt, góljai, gólpasszai rettentően hiányoztak.

Messi 2010 gólkirálya

Messi a Barcelona történetében a negyedik futballista César Rodriguez (195), Kubala László (131) és Samuel Eto’o (107) után, aki elérte a századik spanyol bajnoki gólt. 23 évesen és 149 naposan Raúl után neki sikerült legfiatalabban. Néhány nap múlva berúgta 150. gólját is a Barcelonában, ami az ő korával egészen elképesztő teljesítmény. Csak 2010-ben több mint 50 gólt szerzett. A Real elleni hétfői meccsig zsínórban tíz meccsen talált be, a rangadón csak gólpasszokat adott, de most hétvégén megint rúgott kettőt.

A Barcelonában ezzel szemben csodálatos volt tavasszal, még csodálatosabb ősszel, mesterhármasok sorát érte el, a Real 5-0-ás megalázásában is meghatározó volt két zseniális gólpasszával.

A vb viszont hiányzik, bár megkaphatja a FIFA-Aranylabdát, sikere mégis háttérbe szorítaná a világbajnokság értékét, ami nem biztos, hogy tetszene Sepp Blatter FIFA-elnöknek.

Az egyetlen nem barcás jelöltünk Wesley Sneijder az Interből, de inkább akkor lenne reális esélyes, ha csak a tavaszt díjaznák. Az Interrel mindent megnyert, olasz bajnok és kupagyőztes, BL-győztes, a vb-n döntőt játszott, öt gól áll a neve mellett, így vb-gólkirály, még ha góljai közül többet nem is ő rúgott/fejelt be.

Kié lesz a FIFA-Aranylabda?

 • 2660
  Xavi
 • 1618
  Messi
 • 900
  Iniesta
 • 546
  Sneijder
 • 298
  David Villa

Az Interben és a holland válogatottban is nagyon meghatározó volt, zseniális gólpasszokkal meccseket döntött el.

A France Football részéről az európai futballújságírók, a FIFA-éról a szövetségi kapitányok szavazatai alapján ítélik oda a 2010-es FIFA-Aranylabdát 2011. január 10-én, a zürichi FIFA-gálán.

Ha a hétfői keretszűkítés előtt három nevet kellene mondanunk: Xavi, Iniesta, Messi, ami valószínűleg a végső sorrend is lesz januárban.

Szakmailag háromban kellene lennie, de 23-ban sincs

Diego Milito az Interrel olasz bajnok, kupagyőztes, BL-nyertes, az előző BL-szezon gólkirálya, a BL legjobb csatára és futballistája, a BL-döntőben az ő két góljával verték az olaszok a Bayernt, a FIFA szerint még a 23 közé sem fért be.