Meggyilkolt szurkolótársuk miatt balhéztak a rasszista moszkvai ultrák Zsolnán

2010.12.10. 13:32
A Zsolna és a Szpartak meccsét félbe kellett szakítani. A 2018-as orosz rendezésű világbajnokságtól a rasszista, nacionalista megnyilvánulások miatt lehet a leginkább tartani.

Pár perc játék után félbe kellett szakítani a szerdai Zsolna-Szpartak Moszkva Bajnokok Ligája csoportmeccset, mert az orosz ultrák görögtüzeket dobáltak, egy szurkoló is beszaladt a pályára. A játékvezető félbeszakította a találkozót, húsz percig állt a játék, mire újra el tudták kezdeni.

A balhé nem volt véletlen, szombaton egy Szpartak drukkert öltek meg Oroszországban. A 28 éves Jegor Szviridov egy moszkvai ultracsoport tagja volt, társával szombat éjszaka keveredett verekedésbe egy társasággal. A rendőrség szerint négy lövést kapott, belehalt sérüléseibe, társa hasi sérülésekkel fekszik kórházban. Az elkövetők bevándorlók voltak.

Szviridov halála miatt elszabadultak az indulatok, körülbelül ezren tüntettek Moszkvában, "Oroszország az oroszoké" jelszóval. A zsolnai balhé is a szombati eset folytatása volt, a hétvégére további tüntetések várhatóak.

A rasszista és nacionalista megnyilvánulások nem ritkák az oroszoknál, a nemrég nekik ítélt 2018-as világbajnoksággal kapcsolatban ez okozhatja a legnagyobb problémát a szervezőknek.

Banánnal üzentek a fekete játékosnak

Idén augusztusban nagy felháborodást keltett a Lokomotiv Moszkva ultráinak egyik transzparense, amin a "Köszönjük, West Brom" felirat volt látható, egy banánnal díszítve. Az üzenet az angol West Bromwichnak szólt, mert leigazolták a csapatból Peter Odemwingie-t, a klub orosz anyától, de nigériai apától származó játékosát. Miután kiderült, hogy a 2018-as vb-rendezés az oroszoké, Odemwingie azt nyilatkozta, ez remek alkalom lesz arra, hogy az ország szembenézzen a rasszizmussal.  • Hírek
  • Bankszámla