Jeget dobáltak a fociszurkolóért tüntetők

2010.12.11. 17:05
A békés tüntetésekből összecsapások lettek Moszkvában és Szentpéterváron is, az előző szombaton meggyilkolt Szpartak-drukker halála miatt utcára vonuló tömeg jégdarabokkal és utcai díszekkel dobálta a rendőröket.

Moszkvában és Szentpéterváron nagy tüntetések voltak szombaton egy fociszurkoló megölése miatt. A tüntetők mindkét városban verekedésbe keveredtek a rendőrséggel, Moszkvában a hírek szerint nyolc ember megsérült, sokakat előállítottak.

Előző szombaton egy Szpartak drukkert öltek meg Oroszországban, a 28 éves Jegor Szviridov egy moszkvai ultracsoport tagja volt, társával egy hete éjszaka keveredett verekedésbe egy társasággal. A rendőrség szerint négy gumilövedékkel találták el, belehalt sérüléseibe, társa hasi sérülésekkel fekszik kórházban. Az elkövetők bevándorlók voltak, azóta a rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat.

Szviridov halála miatt elszabadultak az indulatok, körülbelül ezren tüntettek a héten Moszkvában, "Oroszország az oroszoké" jelszóval. Pár perc játék után félbe kellett szakítani a szerdai Zsolna-Szpartak Moszkva Bajnokok Ligája csoportmeccset, mert az orosz ultrák görögtüzeket dobáltak, egy szurkoló is beszaladt a pályára.

A rendőrség és az OMON belügyi kommandó Oroszországban szombaton többek között szóban győzködte a tiltakozókat, akik jégdarabokkal és a Manyezsnyaja téren felállított karácsonyfák díszeivel is megdobálták a rendőröket.

A rendőrség pénteken tárgyalt a szurkolói klubok vezetőivel, szombaton pedig maga Vlagyimir Kolokolcev, Moszkva rendőrfőparancsnoka is megjelent a tüntetők között, és megígérte, hogy kinyomozzák, ki ölte meg Szidorovot.

Átmenetileg le kellett zárni a Vörös tér bejáratait, és amikor a több ezer tüntetőt kiszorították a Manyezsnaja térről, újabb verekedés kezdődött egy közeli metróállomásnál. Estére azonban többé-kevésbé helyreállt a rend és a nyugalom az orosz főváros központjában.

Szentpéterváron az eleinte békés tüntetők megpróbáltak eljutni a város főutcájára, a Nyevszkij Proszpektre, a rendőrök és az OMON kommandósai azonban kisebb összecsapások árán megakadályozták őket.  • Hírek
  • Bankszámla