Klára
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Andrés Escobar, a futball hősi halottja

19 történet a XIX. világbajnokság előtt, XVIII. rész

2010.06.09. 12:47
Az 1994-es világbajnokságra esélyesként érkező Kolumbia Andrés Escobar öngólja miatt már a csoportkörben kiesett. A védőnek nem bocsátottak meg a fogadásokon rengeteget bukó kartellek, két héttel később egy medellíni bárban brutális kegyetlenséggel kivégezték.

A kolumbiai válogatott úgy utazott el az amerikai világbajnokságra, hogy többen – köztük Pelé – a végső győzelemre esélyesnek tartották. Ha ez túlzás is volt, a selejtezők mutatták, a csapat valóban kiváló volt: a dél-amerikai selejtezőt úgy nyerték meg, hogy a csoportelsőségről döntő Buenos Aires-i meccsen otthonában törölték fel a pályát Argentínával (0-5).

A csapatból Carlos Valderrama, Tino Asprilla és Freddy Rincon nevére valószínűleg sokan emlékeznek, Andrés Escobaréra pedig biztosan mindenki. A kolumbiai védő a nemzetközi labdarúgás első halálos áldozata lett.

Escobar öngólja
Escobar öngólja

Kolumbia az 1994-es világbajnokság első meccsét a későbbi elődöntős Románia ellen bukta el, ezért az Egyesült Államokat mindenképpen le kellett győznie – de legalábbis nem volt szabad kikapnia tőle.

A 33. percben Escobar John Harkes élesen kapu elé csavart beadásába ért bele szerencsétlenül, a kapus már nem tudta korrigálni a mozgását, a labda a rövid sarokba gurult. Az amerikaiak a második félidőben még egy gólt lőttek, a kolumbiai szépítés már semmit nem számított, a dél-amerikaiak az utolsó forduló eredményétől függetlenül gyakorlatilag kiestek.

Az utolsó körben becsületből legyőzték Svájcot, de aztán csomagoltak, és mentek haza. Két héttel később Escobar egy medellíni bárban ült, amikor három férfi támadt rá. Kirángatták a parkolóba, ahol gyilkosa közvetlen közelről 12 golyót eresztett bele, minden lövés után a dél-amerikai kommentátorok Góóól! kiáltását hallatva.

A tettes Humberto Castro Munoz egy gazdag kolumbiai gengszter sofőrje volt. A gyilkosságot bevallotta, de azt nem sikerült rábizonyítani, hogy a főnöke adott utasítást Escobar meggyilkolására, amiért öngóljával Kolumbia kiesett a világbajnokságról. A gengsztert nem a hazaszeretet motiválta, állítólag rengeteg pénzt tett arra, hogy a válogatott túljut az első körön. Munozt 43 év börtönre ítélték.

A 27 évesen Escobar temetésén 120 ezer ember volt jelen, halála évfordulóján a mai napig sokan zarándokolnak el a sírjához. Édesapja, Dario egy alapítványt hozott létre, ami utcagyerekek szervezett sportolási lehetőségét segíti. 2001-ben a gyilkos büntetését 23 évre csökkentették, négy évvel később – összesen 11 börtönévvel a háta mögött – pedig jó magaviseletért kiengedték. Az eset olyan felzúdulást okozott Kolumbiában, hogy nem mertek nyilvánosságra hozni a szabadlábra helyezést aláíró bíró nevét.

Escobar nem tartozott a keret sztárjai közé, a svájci Young Boysban játszott, mielőtt hazaszerződött az Atletico Nacionalba. A remek felépítésű középhátvédet nagyon szerették a szurkolók, elsősorban tiszta játéka miatt ragadt rá az El Caballero del Futbol (a futball lovagja) becenév. Bajnokságot és Libertadores-kupát nyert a medellíni csapattal, ahol egy svájci szezont leszámítva egész pályafutását töltötte.