Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Svájccal kezdik a vb-esélyes spanyolok

2010.06.16. 14:35
Az utóbbi négy évben mindössze egy vereséget elszenvedő spanyol válogatott Svájccal játssza első meccsét a dél-afrikai vb H csoportjában. A legutóbbi Eb-győztes csapat a végső győzelemre is esélyes, mindenki szép játékot és sok gólt vár tőlük.

A 2008-as Eb-n végig meggyőző, látványos, érett játékkal győztes spanyolok az utóbbi évek nagy tornáira kijutó, de ott semmi emlékezeteset nem nyújtó Svájccal kezdik a vb-t a még Chilével és Hondurassal felálló H-csoportban. Vicente del Bosque válogatottja 2006 novembere óta mindössze egyszer kapott ki, a tavalyi Konföderációs Kupa elődöntőjében az Egyesült Államok verte őket 2-0-ra.

A két csapat eddig négyszer játszott egymással, a spanyolok egy döntetlen mellett háromszor nyertek. Simán jutottak tovább a sejeltezőkből, a spanyolok még döntetlent sem játszottak, de a legendás edző, Ottmar Hitzfeld által irányított svájciak is csak egyszer kaptak ki.

Valami nincs rendben a spanyol csapatnál

A spanyolok a felkészülési meccseket is hibátlanul hozták, mind az ötöt megnyerték, legutóbb kifejezetten meggyőző játékkal a lengyeleknek rúgtak hatot. Svájc egyetlenegyszer sem nyert, öt találkozón három vereséget és két vereséget sikerült összehozni.

Nagy hiányzó nincs a spanyoloknál, Iniesta játéka a mai meccsen még kérdéses, Torres kezdeni fog. A svájciaknál azonban több poszton is komoly hiányzók lehetnek, a válogatottban eddig 40 gólnál tartó Alexander Frei és a West Ham középpályása, Valon Behrami sem kezd.

"Technikásak, és rengeteget futnak. Nagyon egységesnek kell lennünk hátul, kilenc emberrel kell védekeznünk és támadni, ha tudunk. Be kell törünk a középpályájukra és ki kell kényszerítenünk pár szabadrúgást. Ha ez sikerül, veszélyesek lehetünk" - mondja Hitzfeld.

"Ha egy ilyen csapatban vagy csatár, nem álldogálhatsz úgy, hogy várod a labdát. Mozognod kell, pozíciót váltani a társakkal, befutni a pályát teljes szélességében. Én azért lövök gólokat, mert a csapattal játszom" - nyilatkozta David Villa, a két évvel ezelőtti Eb gólkirálya.

A meccset 16 órától rendezik a durbani Moses Mabhida stadionban, a játékvezető az angol Howard Webb lesz.