Szilvia
5 °C
16 °C

Nálunk nincs probléma, nincsenek feketék

2011.05.05. 14:29

Továbbgyűrűzött csütörtökön a diszkriminatív kvótabotrány a Francia Labdarúgó Szövetségben (FFF), miután Mohammed Belkacemi, a testület egyik technikai tanácsadója előző este egy interjúban elárulta: ő készítette a botrányt kiváltó felvételt, amelyet átadott az FFF elnökségének.

A Médiapart hírportál a múlt héten azt állította, a szövetség technikai vezetése a tavaly november 8-i megbeszélésen arról döntött: azt kéri az utánpótlás-nevelő központoktól és iskoláktól, hogy a 13 évnél idősebbeknél a kettős állampolgárságú fekete és arab játékosok aránya ne haladja meg a teljes létszám 30 százalékát, azaz a származás kerüljön előtérbe a futballtudással szemben. A szövetség azonnal belső vizsgálatot rendelt el, szombaton a sportminisztérium is külön eljárást indított.

Belkacemi a szövetségi vizsgálóbizottsági meghallgatása után a sajtónak elmondta: ő készítette a felvételt a megbeszélésen, amelyen 18-an voltak jelen, és azt másnap átadta a szövetség vezetésének.

„Azért készítettem a felvételt, hogy házon belül bizonyítsam a korábban hallott, minősíthetetlen megszólalásokat. Azóta nem volt a felvétel a kezeim között, hanem a szövetség birtokában van. Egyetlen újságírónak sem adtam át. A médiabotrány nekem nem használ. Semmi érdekem nem fűződik egy ilyen reklámhoz vagy nyilvános vitához.”

A Médiapart és a Le Parisien című napilap azt írta, hogy másolatot kapott André Prévosto, a szövetség amatőr labdarúgásért felelős vezetője, aki az FFF elnökének, Fernand Duchaussoy-nak a legfőbb bizalmasa. Duchaussoy közleményben jelentette be, hogy egészen a múlt hétig fogalma sem volt a felvétel létezéséről.

Chantal Jouanno sportminiszter csütörtökön úgy reagált, nincs oka kételkedni a szövetség vezetőinek őszintéségben, és szeretné megvárni a vizsgálat végét (ez jövő keddre várható), mielőtt véleményt alkotna. A sportért felelős kormánytag ugyanakkor csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy a felvétel csak öt hónappal később, kiszivárogtatással került nyilvánosságra.

A botrány elérte Laurent Blanc-t, a válogatott szövetségi kapitányát is, aki a felvétel szerint az értekezleten arról beszélt, hogy meg kellene változtatni a kiválasztási kritériumokat. Szerinte a jelenlegi szemlélet nem eléggé technikai, hanem az erős és magas játékosokat részesíti előnyben, ezek zöme pedig szerinte a feketék közül kerül ki. A legnagyobb botrányt a szakvezető azon mondata váltotta ki, miszerint "a spanyolok nekem az mondták: nálunk nincs probléma. Nálunk nincsenek feketék."

Lilian Thuram, a Barcelona korábbi hátvédje a France2 közszolgálati televízióban élesen bírálta egykori válogatott csapattársát: „Nem Laurent Blanc-ra vagyok dühös, hanem azokra, akik 12 éves gyerekeket akarnak diszkriminálni. Nem hiszem, hogy Blanc rasszista. De az egész mögött egyfajta gondolkodás áll. Ő is rátévedt vajon egy olyan útra, amelyet már nem tud kezelni? Természetesen meggyengült a helyzete.”

Ami a szövetségi kapitány menesztését illeti, a L’Equipe csütörtöki száma szerint Blanc-nak nem kell mennie. De maradhat-e?. A sportlap úgy véli: ezt neki kell eldöntenie és nem egy vizsgálóbizottságnak vagy egy minisztériumnak.

Az FFF-ben egyébként június 18-án tartják a tisztújító választást, amelyre a kvótaügy feltehetően döntő hatással lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?