Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

C. Ronaldót egy délutánra 150 millióért

2011.05.23. 00:12
Oroszország 2018-ban labdarúgó-világbajnokságot rendez, ez nagy lehetőség, hogy felzárkózzanak az európai elithez. A helyi oligarchák már most mindent megtesznek, hogy a bajnokság világszínvonalú legyen.

Az oroszországi és tagköztársaságbeli klubok felett bábáskodó, dúsgazdag tulajdonosoknak semmi sem drága, hogy a figyelmet csapatukra, esetleg politikai vagy gazdasági céljaik elérésére fordítsák.

Dagesztánban is milliókból igyekeznek Európa legjobb futballcsapatát felépíteni. Az 1991-ben alapított, az első osztályba 2009-ben feljutó Anzsi Mahacskala télen öt brazilt igazolt, a legnagyobb név Roberto Carlos, de ismert Diego Tardelli és Jucilei is. A klubnál van a cseh válogatott Jan Holenda és a marokkói Mbark Busszufa is, aki jelenleg a legértékesebb, és szintén a szezon előtt, az Anderlechttől érkezett, kilencmillió euróért. A következő nagy fogás Dzsudzsák Balázs, illetve a Milan világbajnok középpályása, Gennaro Gattuso lehet.

A klub tulajdonosa, Szulejman Kerimov a Forbes Magazin listáján 5,5 milliárd dolláros vagyonával a világ 136. leggazdagabb embere.

Szulejman Kerimov
Szulejman Kerimov

Korábban orosz parlamenti képviselő volt, a Monetáris Tanácsnak most is tagja, a Fedprombank alapító tagja. Érdekeltsége van a Szberbankban és a Gazpromban, és több, nagy európai pénzintézetben is. Komoly részesedései vannak a bányaiparban, főleg az arany-, ezüst, káliumfeldolgozásban.

Januárban vette meg az Anzsi futballcsapatát. Bőkezűen bánik a futballistáival, áprilisban 3 millió dollárért rendezett születésnapi partit Roberto Carlosnak.

Groznijban néhány napja stadiont avattak, amelyet a 2004-ben merényletben meggyilkolt Ahmad Kadirov csecsen elnökről neveztek el. A ünnep fénypontja az öregfiúk világválogatott és a helyiek meccse volt, a kiöregedett világsztárok  – köztük Diego Maradona és Luis Figo – hetvenezer eurós (18,7 millió forint) luxusórát és 200 ezer euró (53,6 millió forint) készpénzt kaptak.

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet vasszigorral irányítja a 34 éves Ramzan Kadirov, az elnököt ellenfelei és emberjogi aktivisták azzal vádolják, hogy emberrablásokhoz és gyilkosságokhoz van köze, a Kreml azonban támogatja.

A meggyilkolt elnök fia márciusban is szervezett egy gálameccset az 1994-ben és 2002-ben világbajnok brazil válogatott tagjaival. Kadirov akkor azt állította, a brazilok ingyen játszottak, Rai később azonban elismerte, nem így történt, és sajnálta, hogy részt vett a politikai célokat szolgáló eseményen.

Kadirov és a Terek Groznij edzője, Ruud Gullit
Kadirov és a Terek Groznij edzője, Ruud Gullit

A legértékesebb orosz klub, a Zenit mögött a világ legnagyobb földgázkitermelő cége, a Gazprom áll, a CSZKA Moszkva elnöke, Jevgenyij Giner 2006-ban úgy lett bajnok csapatával, hogy a riválisok ellenfeleinek ajánlott fel jelentős összegeket, így a klub számára megfelelően alakultak a meccsek a hajrában.

A Szovjetunió felbomlása után létrejött államokban is tapasztalható ez a megalománia. Az ukrán Sahtar Donyeck 75. évfordulóján a hollywoodi filmcsillag, az ukrán származású Milla Jovovich és a Grammy-díjas Rihanna is fellépett. A színésznő egy 75-ös számú mezt és minden bizonnyal csillagászati gázsit kapott Ukrajna leggazdagabb emberétől, a Sahtar-elnök Rinat Ahmetovtól.

Az üzbég milliárdos Tulagan Dzsurajev 2008-ban Samuel Eto’o-ért tett 40 millió dolláros ajánlatot, a kamerunival állítólag tárgyaltak is. Amikor ez nem jött össze, 14 millió dollárt fizetett Rivaldónak, a brazil világbajnok kétéves szerződést kötött a Taskenttel. Később Luiz Felipe Scolari sem aprópénzért érkezett keletre, Zicót váltotta. Dzsurajevnek az is megért 600 ezer eurót, hogy két éve Cristiano Ronaldo egy kis időt a csapattal töltött, majd bemutatott néhány trükköt.

C. Ronaldo és Dzsurajev
C. Ronaldo és Dzsurajev

A kazah Asztanában a polgármester Imangali Taszmagambetov, a korábbi klubelnök 30 ezer férőhelyes, 185 millió dollárba kerülő ultramodern stadiont húzott fel. 2009. július 3-án avatták, tavaly itt játszották a kazah–német Eb-selejtezőt is.

A fehérorosz BATE Boriszov már eljutott a legjobbak közé, az elmúlt öt év bajnoka 2008-ban BL-főtáblára került, idén az Európa Ligában a csoportkört is túlélte. Az autó- és traktorelektronikával foglakozó BATE gyár tulajdonosa, Anatolij Kapszkij tartja fenn.

A játékosok fele külföldi

Az orosz futball látogatottsága és a színvonala is emelkedik, a bajnokság összértéke a transfermarkt.de adatai szerint 759,6 millió euró. A Premjer Liga alig marad le a 1448,375 millió eurót érő, 20 csapatos francia élvonaltól és már bőven veri a portugál (675,975), a holland (603,55) és a belga (421,625) első osztály értékét. 172 légiósuk van, az összes játékos 45,7%-a külföldi. A brazilok vannak legtöbben (19), 13 szerb, 8 ukrán, öt argentin is szerepel a sorban.