Norbert, Cintia
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Újraválasztották a FIFA-elnök Blattert

2011.06.01. 18:23 Módosítva: 2011.06.01. 19:15

Az egyedüli jelöltként induló Sepp Blattert szerdán újabb négy évre megválasztotta elnöknek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a zürichi kongresszuson.

A 208 tagország képviselői közül 203 adott le szavazatot, ebből 186 támogatta a szervezetet 1998 óta irányító svájci sportdiplomatát, akinek legalább 102 voksot kellett kapnia ahhoz, hogy negyedik elnöki ciklusát is megkezdhesse.

A magyar szövetség képviseletében Csányi Sándor elnök szavazott.

Az angol szövetség halasztott volna, de leszavazták

Szerdán előbb menesztették, majd egy óra múlva visszahelyezték hivatalába Chuck Blazert, az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) főtitkárát, miközben Vilmos herceg - aki az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke - csatlakozott azokhoz, akik szerint a szerdai elnökválasztást el kellene halasztani.

Az egyesült államokbeli Blazer azzal váltotta ki feletteseinek haragját, hogy úgy nyilatkozott: szerinte a karibi vezetők megvesztegethetők, és összejátszottak az elnöki posztra jelentkezett, de már visszalépett katari Mohamed Bin Hammammal, akinek a FIFA-tagságát a CONCACAF-zóna elnökéével, Jack Warnerével együtt felfüggesztettek vasárnap korrupció gyanúja miatt. A Warner helyét átvevő barbadosi Lisle Austin közölte: azonnali hatállyal meneszti Blazert, ám a szervezet jogászai jelezték: ehhez nincs joga, lévén csak ideiglenes elnök, és a munkáltatói jogokat nem gyakorolja. Így aztán a főtitkár maradhat hivatalában.

Az angol szövetség ügyvezető elnöke, David Bernstein már a hét elején bejelentette: szerencsésnek tartaná, ha szerdán mégsem lenne elnökválasztás a korrupciós gyanú miatt rendezetlen FIFA-ban, aztán pedig az FA elnöke, Vilmos herceg állt ki ezen javaslat mellett.

208 küldöttből azonban csak 36-an szavaztak az angolok által kért halasztás mellett. Az elnökválasztás akkor maradt volna el, ha a 208 küldött háromnegyede, azaz 156-an szavaznak erre.

Korábbi ellenfelét be sem engedték

Bin Hammam eredetileg kihívója lett volna a svájci elnöknek, de az ellene folyó eljárás miatt szombaton visszalépett a kandidálástól, vasárnap pedig felfüggesztették. "Nagyon szomorú és csalódott vagyok az elmúlt napok történései miatt. Soha nem fogadom el, hogy a nevemet és a hírnevemet megsértették. Harcolni fogok az igazamért" - mondta Bin Hammam.

Blatter változtatna a vb-helyszín szavazásán

A FIFA elnöke azt javasolta a 208 küldöttnek, hogy ne a 24 tagú végrehajtó bizottság, hanem a teljes kongresszus válassza ki a mindenkori vb rendezőjét. A FIFA a 2022-es vb-házigazda kijelölésével vívta ki sokak, elsősorban a vesztesek haragját: gyanújuk szerint Katar törvénytelen módon, vesztegetéssel révén szerezhette meg a rendezés jogát.