György
9 °C
23 °C

Orbán Viktor a fél világot bejárja a fociért

2011.06.01. 22:30
Hamburg, Madrid, Johannesburg, Maribor, Stockholm, Amszterdam voltak a miniszterelnök elmúlt egy évének fontosabb futballállomásai, a Barcelona–Manchester United BL-döntőt is a helyszínen nézte.

Kevéssel második miniszterelnöksége előtt, tavaly május 12-én Orbán Viktor is ott volt az Európa Liga hamburgi döntőjén, ahol több mint tízéves kihagyás után újra volt magyar játékos a pályán, nagy torna döntőjében. Gera Zoltán egyébként is a kedvence, gólpasszát láthatta, de örömét nem, mert a Fulham a hosszabbításban veszített a spanyol Atletico Madriddal szemben.

A madridi BL-döntő volt a következő állomás, az Inter az argentin Diego Milito duplájával verte a Bayern Münchent. A világbajnokság döntőjén is a helyszínen volt, Johannesburgban látta, amint Iniesta hosszabbításban lőtt góljával aranyat nyernek a spanyolok.

Kairó, Felcsút, Blatter, Facebook: mindehol a futball

Orbán Viktor D licences edző, saját bevallása szerint nem érzi jól magát, ha három vagy négy meccset nem lát egy héten élőben. A felcsúti akadémia alapítója, bár két éve elismerte, sokkal nehezebb az érvényesülés, mint gondolta. Ha van egy kis ideje, magyar futballal tölti ki, az utánpótlást is figyelemmel követi, az akadémiás Kleinheiszler László cseleinél felállva szokott tapsolni. Minden évben fővédnöke a Puskás Suzuki Kupának, ennek felcsúti sajtótájékoztatóján kedélyesen beszélgetett a Keselyűvel, Emilio Butraguenóval. Kairóban az Aranycsapat emlékét őrző táblát adott át még a zavargások előtt. Joseph Blatterrel állandó kapcsolatban van, legutóbb április elején tárgyalt a FIFA elnökével. A Facebookon szurkolóként is aktív, szóvá tette, hogy Koemannál nem volt válogatott a legjobbnak tartott magyar játékos (Gera), és hogy az olimpiai csapat olaszországi meccsét nem láthatta, mert a tv nem közvetítette.

A Videoton Maribor elleni EL-búcsúját is élőben látta tavaly júliusban, a Wembleyben megnézte az angolok elleni válogatott meccset is. Váratlanul megjelent azon a repülőgépen, amelyiken a római olimpia ötvenedik évfordulójára utaztak a magyar sport bálványai. Buzánszky Jenővel, Kárpáti Györggyel beszélgetett, az ünnepségen nem vett részt, feleségével magánúton volt.

A stockholmi, szeptemberi eleji Eb-selejtezőre is elment (0-2), a meccs előtt még az öltözőbe is benézett. Dzsudzsák nagy lövését viszont nem Helsinkiben nézte, itthon volt, mert akkor a kormánynak Kolontárral és Devecserrel, a vörösiszap-katasztrófával kellett törődnie.

A magyar labdarúgás napján, február végén beszédet mondott, eljött a parlamentből, végignézte a spanyolok előadását arról, hogyan jutottak a világ élvonalába. Amszterdamba is elment a március végi Eb-selejtezőre. Előtte rommá verték a magyar válogatottat a vb-ezüstérmes hollandok, de a miniszterelnök szerint akkor is szeretni kell egy csapatot, ha szétszedik. Az 5-3-as vereség után vigasztalta a csapatot.

Májusi, németországi tárgyalásain Angela Merkel után Dárdai Pállal találkozott, szeretné, ha az általa alapított akadémiáról egyvalaki Berlinben pallérozódna tovább. Kedvenc csapata, a Videoton első aranyánál épp külföldön járt, a neten üzent a fehérvári bajnokoknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!