Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A Videoton megosztó csapattá vált

2011.07.12. 21:02
Garancsi István, a Videoton tulajdonosa a Bajnokok Ligája csoportkörét még elérhetetlennek tartja, de a Sturm Graz ellen továbbjutást vár. Célja, hogy a klub néhány éven belül egy holland középcsapat szintjén álljon, és a hazai meccseken tízezres legyen az átlagnézőszám.

A Videoton első bajnoki címe megnyerésével, majd az edzőcserével (Mezey György helyére Paulo Sousa érkezett) az érdeklődés középpontjába került, Garancsi István indokolatlannak érzi a fokozott figyelmet. “Mi is csak azt tettük, mint számtalan más NB .I-es csapat, hoztunk egy külföldi edzőt. A kiemelt figyelemben persze az is benne van, hogy mi egy másfajta modell szerint működünk."

Garancsi István a Videoton tulajdonosa (Fotó: Vigh István Ádám)
Garancsi István a Videoton tulajdonosa (Fotó: Vigh István Ádám)

Nem kell Crespo, nem kell sztár

"A Crespo-ügy kapcsán ránk aggatták, hogy titkolózunk. Nincsenek szenzációs híreink, csak akkor jelentünk be bármit, ha már megtörtént. A magyar vállalati kultúrának megfelelően dolgozunk, azaz vannak dolgok, amik a nyilvánosságra tartoznak, és vannak, amik nem. Többek között ezért sem közöljük a játékosok vételárát. Ha minden magyar csapat megteszi, akkor mi is ki fogjuk adni, de ettől még messze vagyunk."

Crespo vagy hozzá mérhető sztár nem is kell. “Paulo filozófiája, és ezzel vele egy platformon vagyok, hogy csapat kell és klub, ahol mindenkinek megvan a szerepe, nem akar ikonikus játékosokat igazolni. Mindannyiunknak azon kell dolgozni, hogy megtaláljuk a játékos, az edző és a klubtulajdonos közötti egyensúlyt, ahogy a legjobban tudunk működni és győzni. A klub érdekeit kell nézni."

Legutóbb Lázár Pál kapcsán kellett megőrizni a kényes egyensúlyt, a Videoton megtartotta volna, de a játékoson érződött, már nincs ott igazán, Garancsiék így az eladásából próbálták meg a mindenki számára legelőnyösebbb helyzetet kihozni.

Ha nem lesz bázis, pár év és vége

A klubot az előző szezonban megközelítőleg egymilliárd forintból finanszírozták, ez sok: “Az NB I. nem kíván ekkora összegeket, az viszont még nem világos, hogy a nemzetközi szereplés mekkora befektetést igényel majd, hogy ne legyünk pofozógépek.”

Ehhez a magyar bajnokságnak is fel kell javulnia, Garancsi szerint most látszik valami fejlődés. “Az NB I.-ben húsz év alatt sem ment végbe a rendszerváltás. Az utóbbi egy-két évben elindult a fejlődés, öt szinttel magasabban vagyunk, hatékonyabb és kiszámíthatóbb a működés.”

Ehhez hozzájárulhat még a futballt támogatók társaságiadó-kedvezménye is. “Olyan befektetői réteg fog megjelenni, amely eddig messze elkerülte a futballt. Nem közvetlenül az NB I.-es klubok fognak jól járni, a befolyó pénzt 150-200 ezer gyerek edzésére, edzőképzésre, pályarekonstrukcióra kell költeni. Ha ez elmarad, nem lesz bázis, amire építhetünk, akkor mi is csak a kirakat leszünk egy-két évig, aztán vége."

A holland középszint a cél

Az európai nagycsapatok működési modelljét szívesen követné, de ahhoz 30 ezres átlagnézőszám kellene, ezzel nem áltatja magát: “A Videotonnak arra van reális esélye, hogy néhány éven belül egy belga vagy egy holland középcsapat szintjére kerüljön, és talán elérheti a tízezres átlagnézőszámot is. A Maribor (az előző szezonban a Videotont a szlovén csapat ejtette ki az Európai Ligából) jó példával szolgált: a tízezres átlagnézőszám megvan, de nem arra törekszenek, hogy ezt mindig hozzák. Három-négy nemzetközi mérkőzéssel és néhány hazai rangadóval csinálnak telt házat, míg a többi meccs náluk is három-négyezer nézővel fut. Valami hasonlót szeretnék én is megcsinálni.”

Országos lefedettségű online jegyértékesítő hálózatot alakítottak ki, ha igény van rá, rövid idő alatt beindítják a rendszert. A nemzetközi mérkőzéseket a klub nem fogja a Puskásba vinni, a stadionjuk alkalmas BL-meccsekre is, valamint hazai pályán jobb hangulatot tudnak teremteni.

A Videoton megosztó csapat lett

Hogy a Videoton mögé oda tud-e állni az ország, egyelőre Garancsinak is kérdéses: “A Vidi megosztó csapattá vált, sokat kell dolguznunk, hogy ne így legyen. Akkora eufóriát nem fogunk tudni kiváltani, mint a Debrecen, bár az az öröm a BL-csoportkörébe kerülésnek is szólt. Már ki voltak éhezve az emberek, hogy ott lássanak egy magyar csapatot”.

A Fehérvár szerdán, Klangenfurtban játssza első BL-mérkőzését. “Még feszültebb vagyok, mint a bajnokság megnyerése előtt, de tovább kell jutnunk, nagyon nagy fegyvertény lenne, ha ezt megcsinálnánk. Az pedig tényleg csak álom, hogy idén a BL csoportkörébe jussunk.”

Ha kell, fél lábbal állok a pálya szélén

Korábban Garancsi is megjelent a csapatnál, a télen egy videófelvétel is körbejárta a sajtót, ahol együtt futott és kerékpározott a játékosokkal, és meg is előzte őket, de nincs jobb kondícióban náluk. “Az az edzés arról szólt, hogy megmutassuk, a kerékpár is használható mozgásforma. A futásnál azért megtapasztaltam, hogy milyen fizikai fölényben vannak a futballisták, ha véletlenül ütköztem velük, négy méterre pattantam le róluk. Összetartásunk azért még lesz, egy túlélőtúrát szervezünk."

A Szuperkupa nyertes Videoton FC  (Fotó: Kovács Tamás)
A Szuperkupa nyertes Videoton FC (Fotó: Kovács Tamás)

“Mezey György idején többször megjelentem a játékosoknál, ő igényelte ezt, Paulo Sousa már kevésbé, de vele így tudjuk megteremteni az egyensúlyt. De ha úgy látja, hogy a csapatot az segíti, ha én fél lábbal állok a pálya szélén, akkor azt is megteszem.”

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft