Arnold, Levente
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

A magyarok 1986-ban elszálltak a brazilok legyőzése után

2011.08.27. 17:30

Igor Belanov, az 1986-os szovjet labdarúgó-válogatott csatára szerint a magyar csapat egyik legnagyobb hibája az volt Mexikóban, hogy játékosai elszálltak maguktól a brazilok elleni győzelem után. Mezey György csapata a világbajnokság előtt, a márciusi felkészülési mérkőzésen 3-0-ra nyert a brazilok ellen a Népstadionban.

Az 1986-ban Aranylabdás csatár Telkiben, a FociFesztivál magyar-szovjet gálamérkőzése előtti sajtótájékoztatón mondta el, mi volt az irapuatói 6-0-ás szovjet győzelem titka.

„Minden tisztelem az akkori magyar játékosoké. Megnéztük a korábbi meccsüket, egyszerűen ijesztő volt, amilyen játékkal legyőzték a brazilokat. Nagy hibát követtek el viszont azzal, hogy elszálltak attól a sikertől. Ellenünk úgy léptek pályára, hogy mi vagyunk a bajnokok, egyszóval elbízták magukat” – fogalmazott Belanov, aki szerint a Mezey-csapatnak a világbajnoki szereplés szempontjából jobbat tett volna, ha előtte mondjuk 2-0-ra kikap Brazíliától, és a magyar stábnak egy jó pszichológusra is szüksége lett volna.

„Nálunk éppen ellentétes folyamat ment végbe. Miután Malofejev irányításával a felkészülési meccseken nem szerepelt eredményesen a válogatottunk, közvetlenül a világbajnokság előtt kapitányt váltottak, jött Lobanovszkij, aki kilenc játékost válogatott be az abban az évben KEK-győztes Dinamo Kijevből. Fiatalok voltunk, tele erővel, és mivel Mexikó volt életünk első világversenye, tele voltunk bizonyítási vággyal. Ugyanakkor nagyon egységes csapatot is alkottunk” – folytatta Belanov, aki szerint az 1986-os szovjet válogatott olyan sokat edzett, hogy a tréningezésben világbajnok lehetett volna.

„Rengeteg futottunk erdőben és hegyeken, a középpályásaink kilencven percen át képesek voltak futni, még negyven fokos melegben is". Szerinte az 1986-os magyar csapat fizikailag nem volt megfelelően felkészítve a mexikói légköri viszonyokra, emellett Lobanovszkij taktikailag is meglepte a magyarokat.

„A magyar középpályások egyvonalban helyezkedtek el a pályán, így túl nagy területet hagytak nekünk, amit a mi gyors játékosaink kíméletlenül kihasználtak. Én például úgy futottam el közöttük, mint a nyúl” – fogalmazott Belanov, aki szerint a 6-0-ás eredményhez az is hozzájárult, hogy a magyar szakvezetés teljesen más összetételű szovjet együttesre számított Mexikóban.

Elismerte, hogy szerencséjük is volt a magyarok ellen, a két gyors gól alapvetően eldöntötte a találkozót. „Nagyon sokat kiadtunk magunkból azon a mérkőzésen. Teljes erőbedobással játszottunk, ha visszafogjuk magunkat, lehet, hogy később a nyolcaddöntőben nem kapunk ki a belgáktól”.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!