Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Elnézték a rangsort, örömtánccal ünnepelték a kiesést

2011.10.10. 09:01

A 2012-es Afrikai Nemzetek Kupája selejtezőjében a korábbi győztesek közül Kamerun, Nigéria, Egyiptom és Dél-Afrika is elbukott. A legviccesebben utóbbi válogatott járt, ami borzasztó meccsen játszott 0-0-t Sierra Leonéval. Mivel az addig a csoportban első helyen álló Niger 3-0-ra kikapott Egyiptomban, a dél-afrikaiak önfeledten elkezdték ünnepelni a továbbjutást, annak biztos tudatában, hogy a gólkülönbségükkel ők végeztek a csoport élén.

Csakhogy nem ismerték jól a szabályokat, mivel nem ez, hanem az egymás elleni eredmények döntöttek. Mivel a csoportban Niger, Dél-Afrika és Sierra Leone is azonos, kilenc ponttal zárt, így ezek egymás elleni összevetése döntött, amiben Niger lett a legjobb, Dél-Afrika a legrosszabb.

A szövetségi kapitány elárulta, ő is rosszul ismerte a szabályt, ezért játszatta végig 0-0-ra csapatát.

A 2012-es Afrikai Nemzetek Kupája résztvevői

Gabon (rendező), Egyenlítő Guinea (rendező), Botswana, Elefántcsontpart, Burkina Faso, Szenegál, Ghána, Guinea, Zambia, Angola, Tunézia, Mali, Niger, Líbia (a legjobb második).

A D csoportban, vasárnap késő este játsszák az utolsó fordulót. Jelenleg Marokkó és a Közép-Afrikai Köztársaság áll az élen 8-8 ponttal. Marokkó–Tanzánia, Algéria–Közép-Afrikai Köztársaság meccsek lesznek. Ha Marokkó nyert, kijut a tornára, mert összevetésben jobb riválisánál. Ha Marokkó és a Közép-Afrikai Köztársaság is nyer, akkor mindketten kijutnak, mert utóbbi lesz a legjobb másodikak versenyében a második, amely szintén továbbjutó hely. Ha a Közép-Afrikai Köztársaság nem tudja a három pontot megszerezni, akkor Líbia mellett Szudán lesz a legjobb második, így Afrika-kupa résztvevő.