Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ferguson: Ez abszolút öngyilkosság lenne

2011.10.18. 15:01
Vezető brit futballtisztviselők attól tartanak, hogy az egyre több külföldi, leginkább amerikai klubtulajdonos egy idő után gyökeresen megváltoztathatja a Premier League rendszerét. A brit sajtóban egyre többször olvasni, hogy a tengerentúliak az amerikai major sportok mintájára szerveznék az angol élvonalbeli futballbajnokságot.

Az 1888-ban alapított angol bajnoki rendszeren az elmúlt 123 évben nagyon kevés változtatás történt. Az egyre nagyobb amerikai befolyás miatt viszont sokan attól tartanak, hogy a tulajdonosok tengerentúli franchise-rendszerben gondolkodnak, vagyis megszüntetnék a kiesést, illetve a feljutást.

A szurkolók aggodalmát fokozhatja az a tény is, hogy egyre több angol klub adósodik el, az amerikaiak pedig a televíziós jogdíjak, és a várható bevételek mellett egyre inkább angliai klubokba fektetnek be. A pénzügyi szakértők, köztük a Deloitte tanácsadócég is hasonló tendenciát jósol.

„Több tengerentúli tulajdonban lévő klubnál már arról beszélnek, hogy el kellene törölni a feljutást és a kiesést a Premier League-ben. Ha jön még négy vagy öt új tulajdonos, akkor mindez megtörténhet – jelentette ki a League Managers Association ügyvezetője, Richard Bevan. - Ha megnézzük, a világ minden táján, ahol amerikai tulajdonosok fektetnek pénzt sportba, ott igyekeznek a franchise-rendszer felé tendálni. Ez azt jelentené, hogy megszűnne a kiesés, vagy a feljutás rendszere. Ez pedig nyilvánvalóan nagyon szerencsétlen lenne az angol futballnak.”

Jelenleg tíz olyan klub van az élvonalban, amelynek tulajdonosa nem angol, ennek fele pedig amerikai kézben van. Több olyan tulajdonos is akad – az Arsenal, az Aston Villa, a Liverpool, a Manchester United -, amely tengerentúli franchise-t működtet. Ahhoz, hogy a lebonyolítást megváltoztathassák, 20 klubból 14-nek igennel kell szavazni.

Sir Alex Fergusont, a Manchester United menedzserét is megkérdezték az ügyről: „Ha most megnézzük a másodosztály, a Championship mezőnyét, nyolc olyan klub is akad, amely óriási hagyományokkal rendelkezik. Mit mondjunk majd ezeknek a kluboknak, soha nem fogtok az élvonalban játszani? Azt hiszem, ez abszolút öngyilkosság lenne, az összes liga klubjainak, de kiváltképp a másodosztályúaknak.”

Természetesen ehhez még az angol szövetségnek, az FA-nak, sőt az európainak, az UEFA-nak rá kellene bólintani, ami a jelenleg európai egységes rendszer ismeretében szinte kizárt. Ráadásul Nagy-Britanniában nemzeti ügy a labdarúgás, így minden bizonnyal a kormány is beavatkozna egy ilyen lépésbe. Az angol szövetség szóvivője csak ennyit tett hozzá: „Az FA-nak minden nagyobb szabályváltoztatást jóvá kell hagynia, ez vonatkozik természetesen a kiesés és a feljutás rendszerére is.”

Phil Gartsife, a Bolton elnöke két évvel ezelőtt már tett egy javaslatot a kieséses rendszer megváltoztatására, az csekély támogatást kapott. Akárhány amerikai tulajdonos is lesz majd a Premier League-ben, valószínűtlen, hogy a franchise-rendszert sikerül meghonosítani Európában.

Angol élvonalbeli klubok külföldi kézben

Arsenal (Stan Kroenke, amerikai. NBA – Denver Nuggets, NHL – Colorado Avalanche, MLS – Colorado Rapids).

Aston Villa (Randy Lerner, amerikai. NFL – Cleveland Browns)

Blackburn Rovers (Venky’s Limited, indiai)

Chelsea (Roman Abramovics, orosz)

Fulham (Mohamed el-Fajed, egyiptomi)

Liverpool (Fenway Sports Group, amerikai. MLB – Boston Red Sox)

Manchester City (Manszur bin Zajed el-Nahjan, emírségekbeli)

Manchester United (Jo és Avram Glazer, amerikai. NFL – Tampa Bay Buccaneers)

QPR (Tan Sri Anthony Fernandes, malajziai)

Sunderland (Ellis Short, amerikai)

Zárójelben a tulajdonos, nemzetisége, és amerikai sportérdekeltségei.