Emma
-2 °C
6 °C

Ibra szétüti a Milant, C. Ronaldo a Unitedet

2012.12.06. 16:15

A Bajnokok Ligája csoportkör szerdán véget ért, a hivatalos sorsolást csak december 20-án tartják, de megnéztük, milyen izgalmas párosítások lehetnek a nyolcaddöntőben.

A legjobb 16 közé a következő csapatok jutottak. Csoportelsőként a PSG, a Schalke, a Malaga, a Borussia Dortmund, a Juventus, a  Bayern München, a Barcelona és a Manchester United. Másodikként a Porto, az Arsenal, az AC Milan, Real Madrid, a Sahtar Donyeck, a Valencia, a Celtic és a Galatasaray.

A sorsolási elv egyszerű, a csoportelsőkhöz a másodikokat párosítják, de csak akkor, ha nem azonos csoporban játszottak, és kizáró ok az is, ha ugyanabban a nemzeti bajnokságban játszanak. Ennek értelmében Juventus-Milan párosításra nem számíthatunk, és az is biztos, hogy a Valencia és a Real Madrid nem kerülhet össze sem a Barcelonával, sem a Malagával. Ez azt is jelenti, hogy a legjobb nyolcban akár négy spanyol csapat is lehet. Utánuk a németek jöhetnek létszámban, a Dortmund, a Bayern és Schalke is negyeddöntőzhet. A spanyol arány már most is nagyon jelentős, a mezőny 25 százalékát, 16-ból négy klubot adnak.

Bayern München

Lehetséges ellenfelek: Porto, Arsenal, AC Milan, Real Madrid, Sahtar Donyeck, Celtic, Galatasaray.

A tavalyi BL-győztes Chelsea elvérezett a csoportkörben, a másik döntős, a Bayern München simán bekerült a legjobb 16-ba. A másodikok közül a Valencia kivételével bárkit kaphat. A legnagyobb meccset a Real Madriddal játszhatnák, és egyúttal megismételhetnék a tavalyi elődöntőt, amit a Bayern 11-esekkel nyert meg. A két csapat korábban kétszer is játszott a 16 között, 2004-ben a Real, 2007-ben a Bayern ment tovább. A Bayern-Milan-párosítás is klasszikus, az olaszok korábban kétszer, 2006-ban és 2007-ben is kiütötték a németeket a BL-ből.

Real Madrid

Lehetséges ellenfelek: PSG, Schalke, Juventus, Bayern München, Manchester United.

A Real Madridra már most kiosztották a terminátor szerepét, a legerősebbnek tűnő csoportmásodikkal senki sem szívesen kerülne össze. Nagy derbi lehetne a Manchester United elleni, már csak azért is, mert Alex Ferguson azt nyilatkozta, Mourinho megfelelő utódja lenne a csapatnál. Meg aztán ott vannak nagy párharcaik a múltból, élen a manchesteri 5-3-mal, ám madridi továbbjutással. A PSG-vel is nagyot játszhatnának, izgalmas pillanatokat hozna, ahogy az agresszív Ibrahimovic a szintén nem túl barátságos madridi védőkkel küzd. A Juventusnál is azt mondták, hogy mindegy, ki jön, csak ne a Real, pedig a BL-múltjuk alapján nincs félnivalójuk, 2008-ban kétszer is legyőzték a Madridot a csoportban, és ők állították meg a Zidane-nal menetelő fehéreket 2003-ban is.

Barcelona

Lehetséges ellenfelek: Porto, Arsenal, AC Milan, Sahtar Donyeck, Galatasaray.

Ahogy tavaly, úgy idén is BL-favorit a Barcelona, a Chelsea most biztosan nem állítja meg, de angol csapattal meccselhet a legjobb tizenhat között. Az Arsenalnak nincs mire büszkének lennie, a BL-ben még sosem verte ki a Barcát, és Messi egyik legnagyobb meccsét is Wengerék ellen játszotta. 0-1 után az ő négy góljával győztek 4-1-re 2010-ben. A Milannal tavaly is játszott a nyolc között is meg előtte a csoportban is a Barca, a 0-0-s első meccs után 3-1-re győztek a spanyolok, és továbbjutottak. A két klub mostani formája alapján jelenleg is van ekkora a különbség köztük. A lehetséges riválisokat végignézve kimondható, hogy a Barcáé a legkönnyebb sorsolás, igazi top- vagy topformában lévő csapat nincs az ellenfelei között. Tavaszra persze a Milan beindulhat, bár ez most nem tűnik annak a Milannak.

Borussia Dortmund

Lehetséges ellenfelek: Porto, Arsenal, AC Milan, Sahtar Donyeck, Celtic, Galatasaray.

Kétségtelen, a BL-szezon eddigi menője a Dortmund, ha a német bajnokságban nem is mindig hozta magát, a legnehezebb csoportban nagy meccseket játszott, és megérdemelten lett első a Real előtt. Ha továbbra is ilyen formában futballozik a német csapat, bármelyik ellenfelét képes legyőzni, hacsak a Celtic meg nem lepi a kontrákra és kőkemény védekezésére épülő játékával. Az Arsenallal 2011-ben 1-1-et és 1-2-t játszott a BVB, itt az ideje, hogy a németek nyerjenek is.

AC Milan

Lehetséges ellenfelek: PSG, Schalke, Dortmund, Bayern München, Barcelona, Manchester United.

A jobb napokat látott Milan bárkit kap, nagyon meg kell küzdenie a továbbjutásért. A legfájóbb vereséget valószínűleg a PSG mérhetné rá, két exmilanossal, Ibrahimoviccsal és Thiago Silvával. A Barcelonáról és a Bayernről már szóltunk korábban, de a Dortmund is simán átgyalogolhat az olasz csapaton, és a Schalke is esélyes. Pár évvel ezelőtt még a United-Milan is nagy derbinek számított, de az olaszoknak nagyon fel kéne szívniuk magukat, hogy győzelmi reményeik lehessenek. A valódi erőviszonyokat a legutóbbi, 2010-es meccsük is megmutatta, akkor a MU 4-0-ra kiütötte a Milant otthon, előtte 3-2-re nyert idegenben is. Januárban viszont lehet új játékosokat igazolni.

Manchester United

Lehetséges ellenfelek: Porto, AC Milan, Sahtar Donyeck, Celtic, Valencia, Real Madrid.

A MU kényelmesen továbbjutott a csoportból, a másodikak közül a papírforma alapján csak a Realtól van félnivalója, igaz, 2010-ben a Valencia is döntetlent tudott kiharcolni az Old Traffordon, csakúgy, mint 2009-ben a Porto. A Barca után az ő kilátásaik a legjobbak, ha elkerülik a Realt. Ha meg nem, az nagyon pikáns lehet: Cristiano Ronaldo először játszhatna szeretett exklubja ellen.

Az Index tippjei a sorsolásra

Milan-PSG, Arsenal-Malaga, Valencia-Juventus, Celtic-Borussia Dortmund, Galatasaray-Barcelona, Real Madrid-Manchester United, Porto-Bayern München, Sahtar Donyeck-Schalke

Minden párosításnál a csoportmásodikokat tettük előre, mert a 16 között a csoportelsők idegenben játszhatják az első meccset.