Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bedrogozva balhéztak a Millwall-huligánok

2013.04.15. 19:24

A nyolcvanas évek futballbalhéira emlékeztető jelenetek játszódtak le szombaton, Angliában. A Wembley-ben Millwall-huligánok egymást és a rendőröket verték. Newcastle-ben a keménymag lovasrendőrökre támadt.

Az angol rendőrség összesen harminc futballhuligánt vett őrizetbe, de a biztonsági kamerák felvételei alapján további intézkedések várhatók. Az országban sokan attól tartanak, hogy újraéledhet a futballhuliganizmus.

A Wembley-ben rendezett Wigan elleni FA Kupa-elődöntőn állítólag azért robbant ki a balhé, mert egy részeg drukker fellökött egy gyereket, miközben visszatért a helyére, aztán összeverekedett a szülővel, a Millwall-szektornál pedig nem volt elegendő rendőr, hogy rendet tegyen. Az egymással verekedő millwallosok ezután rátámadtak a rendőrökre, egyikük kalapját ellopták, a huligán büszkén sétált vele vissza a helyére. Később egy angol lapnak a férfi azt nyilatkozta, részeg volt, és hülyeséget csinált, de nem támadt rá egyik rendőrre sem, csak a földről vette fel a kalapot.

Az összetűzésben a rendőrök gumibotokkal próbálták védeni magukat, négyen így is megsérültek. Több vérző arcú millwallost is látni lehetett a felvételeken.

A 2-0-s Wigan győzelemmel zárult elődöntőn végül tizennégy huligánt vettek őrizetbe hivatalos személy elleni erőszak és kábítószer birtoklása miatt. A Sunnak nyilatkozó szemtanúk szerint a Millwall-szektorban többen füvet szívtak és a mellékhelyiségekben is drogoztak.

A klub szóvívője sajnálta a történteket, azt mondta, keményen dolgoztak azon, hogy megakadályozzák a rendbontást, keresik a választ a történtekre.

A hírhedt Millwall-huligánoknak a hetvenes-nyolcvanas években több nagy balhéjuk is volt, filmben is feldolgozták a konfliktusaikat. 1985-ben a Luton Town elleni meccsen több százan rohantak be a pályára, és csaptak össze a rendőrökkel, 2009-ben pedig a West Ham elleni kupameccsüket kellett többször félbeszakítani, mert az ősi riválisok szurkolói berohantak a pályára és a biztonságiakkal verekedtek.

Vasárnap Newcastle-ben volt nagy balhé, miután a klub otthon kikapott a kiesés elől menekülő Sunderlandtől. A vesztes meccs után százan a rendőrökre és a Sunderland-szurkolókra támadtak, sörös üvegeket, köveket dobáltak. Egy huligán az egyik rendőr lovát ütötte, mielőtt leterítették, egy másik egyenruhást kórházba kellett szállítani az összecsapás után. A Bud nevű ló egyébként jól van, a rendőrség képet is twittelt az állatról. A Daily Mailnek nyilatkozó rendőrtiszt azt mondta, évtizedek óta nem látott ekkora balhét a városban.

A rendőrség és a klub már a meccs előtt készült az incidensekre, attól tartottak, a szurkolók a Sunderlandél kinevezett olasz Di Canio fasiszta nézetei miatt provokálják majd a menedzsert. A Daily Mail szerint többen náci karlendítéssel üdvözölték a stadionba érkező Sunderland buszát.

Hétfő délután kiderült, a másik FA Kupa-elődöntő, a Chelsea–Manchester City után is tizenegy embert vittek be a hatóságok, itt is bántalmazás, kábítószer birtoklása volt az indok.

A balhék után az angol sportminiszter, Hugh Robertson azt ígérte, minden lehetséges eszközt bevetnek majd, hogy a huligánokat megfékezzék. A balhék miatt az Angol Futballszövetség és a rendőrség is nyomozást indított, miközben a sajtó az FA-t támadja, mert a késő délutáni kezdés miatt a Millwall-szurkolók órákon át a stadion környékén ittak.

Németországban is rendőrökre támadtak

Tizenhat rendőr megsérült, miután a vendégszurkolók egy csoportja rátámadt a rendfenntartókra a  szombati Bayern München–1. FC Nürnberg-meccs után.

A hatóság egyik vezetője, Robert Kopp elmondta, hogy a 400 fős csoport egyik része üvegeket és köveket dobált a rendőrökre a stadionnál lévő metróállomásnál. A rendfenntartóknak gumibotot és könnygázt kellett bevetniük.