Antal, Anett
16 °C
23 °C

Az ETO-parkban a BL-győztes

2013.08.11. 15:49

A Bayern München vasárnap gálameccset játszott a magyar futballbajnokkal, és 4-1-re győzött.

A két csapat megegyezett, hogy korlátlan cserélési lehetőségül lesz. Pep Guardioláék közel másfél órával a meccs kezdése előtt érkeztek az ETO-parkba.

Tizennyolc év után focizott újra a Bajnokok Ligája címvédője Magyarországon. A Bayern előtt a legrangosabb nemzetközi kupa címvédőjeként a holland Ajax járt hazánkban. Az amszterdamiak 1995 szeptemberében a BL-csoportkörében 5-1-re verték az Üllői úton a Ferencvárost. A Bayern 2004. május 18-án játszott a régi győri stadionban, közel telt hát előtt nyertek a bajorok.

A meccs előtt Tarsoly Csaba, a Győri ETO tulajdonosa és Karl-Heinz Rumenigge nyilatkozott: "Tizenkét évvel ezelőtt jelentünk meg Győrben, hogy megmentsük az akkor válságban lévő több évtizedes hagyományokkal rendelkező Győri ETO-ot - mondta a győriek elnöke. - Kilenc évvel ezelőtt már a Bayern München vendégjátékával ünnepeltük az ETO százéves évfordulóját. Örülök, hogy vasárnap Európa legjobb klubcsapatát láthatjuk vendégül."

A Bayern München nevében Karl-Heinz Rumennigge beszélt: "Néhány hónappal ezelőtt Wintherkorn professzor megkeresett bennünket, hogy az Audi jubileuma alkalmával vállalnánk-e a győri szereplést. Nem sokat gondolkodtunk a válaszon. Lehető legjobb csapattal érkeztünk Győrbe. Boldog vagyok, hogy most vagyunk itt, hiszen a 113 éves klubnak olyan éve ez, amilyen még soha nem volt. Először szereztünk Bajnokok Ligája-győzelmet, német bajnoki címet és Német Kupa győzelmet is egy évben."

A két csapat kezdőjéből sok következtetést nem lehetett levonni, a győri kapus, Szasa Sztevanovics jól volt a Fradi elleni rémisztő ütközés után, ő kezdett.

Győr: Stevanovic - Wolfe, Lipták, Lang, Dinjar - Kamber, Mevoungou, Martinez, Nicorec - Strestik, Andric
Bayern: Starke - Van Buyten, Thiago, Martinez - Shaqiri, Rafinha, Kirchoff, Weiser - Müller, Contento, Derflinger

Sztevanovics azonban csak tiszteletből került be a kezdőbe, a szerencsétlen balaset után mindössze két másodpercig volt a pályán, Lubos Kamenár állt a győri kapuba.

Az első negyedórát a Győr kezdte jobban, aztán a Bayern került mezőnyfölénybe. Gólszerzés a Győr előtt adódott: Andrics vette el a labdát Rafinhától, csak be kellett volna gurítani, de a szerb kihagyta a kihagyhatatlant és Starkéba bombázta a labdát.

A 24. percben is a Győr rúghatott volna gólt. Andrics látványos csellel ment el a jobb oldalon, beadására Nicorec érkezett, de ő is a Bayern-kapust találta telibe fejesével. Két perccel később Shaqiri előtt adódott lehetőség, de ellőtte keresztbe a kapu előtt a labdát a svájci.

A Bayern volt támadóbb az első félidő utolsó negyedórájában, mégis a Győr szerzett vezetést. Martínez a saját térfeléről indulva kapott remek indítást, végigszáguldott a Bayern térfelén, egy nagyon jó visszacsel után ballal bevágta. Nagyszerű és gyors támadás volt, gólt is érdemelt.

A második félidőben is a Bayern kezdett jobban, ennek ellenére a csereként beállt Varga Roland egy nagyszerű kiugratás után kettőre növelhette volna az ETO előnyét, de a magyar csatár elhamarkodottan lőtte el. Aztán góllá érett a Bayern-fölény, egy balról, keményen belőtt labdába Shaqiri tette bele a fejét és a labda Kamenár kapujába pattant. Később Mario Götze először lépett pályára a Bayern mezében, nem sokkal később gólhelyzetbe került, azt még kihagyta, de nem sokkal később előbb kapufát lőtt, majd a kipattanót bevágta a Bayern nyári igazolása.

Elfogyott az erő a Győrből, előbb Ribéry rúgott majdnem nagyon szemtelen gólt, ezt még Kamenár védte, Shaqiri újabb fejesét a 69. percben már nem. Szinte biztos, a svájci soha életében nem szerzett ennyi gólt fejjel.

A vége könnyed Bayern-győzelem lett, az utolsó percekre teljesen elfáradt a Győr, Mario Götze rúgott még egy gólt, a BL-győztes végül 4-1-re nyert.

"Először is gratulálok a Bayernnek és Pepnek - nyilatkozta Pintér Attila, a győriek vezetőedzője. - Szeretném egy finom borral megajándékozni, hogy ne csak a 4-1-es győzelemre emlékezzen. Nagy megtiszteltetés volt, hogy egy ilyen csapatot tudtunk fogadni. 15-20 éve nem volt Magyarországon ennyi sztár egy csapatban. Becsülettel játszottunk, mindkét csapat bebizonyította, hogy 1-2 nappal a bajnoki mérkőzés után fantasztikus találkozót tud produkálni."

"Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehettünk - mondta Josep Guardiola. - Tudjuk, hogy az Audi fontos szerepet játszik a klub életében, ezért is fogadtuk el a meghívást. Az első félidőben nehezen találtuk a játékot, de szerencsére a második félidőben már jobban teljesítettünk. Jó teszt volt, örülök a játékosaim teljesítményének."

Győri ETO FC-Bayern München 1-4 (1-0)
Gólszerző: Martínez (40.), illetve Shaqiri (58., 70.), Götze (62., 90.)
Győr: Sztevanovic (Kamenár, 1., Nagy G. 72.) – Wolfe, Lipták (Stanisic, a szünetben), Lang (Völgyi 65.), Dinjar (Pátkai 65.) – Kamber (Svec, a szünetben), Mevoungou (Kalmár 32.), Nicorec (Burgos 52.) – Martínez (Varga R., a szünetben), Strestík (Koltai 72.), Andric (Kronaveter 52., Lázok 72.)
Bayern München: Starke – Contento, Van Buyten, Kirchhoff, Rafinha – Thiago, Weiser (Götze 55.), J. Martínez – Shaqiri, Müller (T. Schweinsteiger 74.), Derflinger (Ribéry 64.)