Ágnes
-1 °C
2 °C

Szívinfarktust kapott az FTC futballistája

2013.09.26. 10:32

Súlyos szívinfarktust kapott szerda este Akeem Adams, az FTC futballistája.

„A további szívinfarktus veszélyét sikerült elhárítani, de a játékos állapota továbbra is súlyos. A következő néhány nap sorsdöntő lesz a keringési rendszerének változása szempontjából, a játékost folyamatosan vizsgáljuk és teljes orvosi kontroll alatt tartjuk az intenzív osztályon” – nyilatkozta a klubnak Dr. Szelid Zsolt, a Nemzeti Sportközpontok vezető kardiológusa, az FTC orvosi stábjának tagja.

Adams a lakásán lett rosszul, Mark Otten ment át hozzá először, mert ugyanabban az épületben lakik. Ekkor már nagyon rossz állapotban volt. Megérkezett a mentő is és azonnal elvitte a Városmajori Szívklinikára, írja a csakfoci.hu.      

A 22 éves trinidadi hátvéd a nyáron igazolt az FTC-hez. A Trinidad és Tobagó-i válogatottban hétszer szerepelt, futballozott U17-es és U20-as világbajnokságon. A Fradiban eddig hat meccse volt, mindig kezdőként játszott.

Mit tegyünk, ha újraélsztenünk kell?

A Webbeteg a következőket ajánlja, ha hirtelen rosszullét, összeesés vagy baleset kapcsán segítséget kell nyújtanunk.

0. lépés: Vigyázz, veszély! Vészhelyzetben, mielőtt bármit tennénk, győződjünk meg arról, nem leselkedik-e valamilyen veszélyforrás az elsősegélynyújtóra vagy a sérültre. Leggyakoribb a leszakadt elektromos vezeték, a mérgező gázok jelenléte, a fal vagy fa dőlésveszélye. Ilyen esetekben a segélynyújtás előtt mindent meg kell tennünk a veszélyforrás elhárítására.

1. lépés: A bajba jutott megszólítása: hangosan kérdezzük meg a beteget: „Jó napot! Mi történt? Jól van?” Amennyiben nem kapunk választ a válltájék óvatos megrázásával vizsgálhatjuk, hogy a beteg él-e és eszméleténél van. Amennyiben nem kapunk semmilyen választ, a beteg eszméletlen.

2. lépés: Kiálts segítségért! Segítséget kell kérni a környezettől, vagy saját magunk hívjuk a mentőket a 104- es telefonszámon.

3. lépés: A légútfelszabadítás során a jól látható idegentesteket, hányadékot távolítsuk el és a fej kíméletes hátrahajtásával és az álkapocs előreemelésével biztosítsunk átjárható légutakat.

4. lépés: Hajoljunk a beteg fejéhez, és 10 másodpercig figyeljük a beteg mellkasának a mozgását. Nézzünk, hallgassunk és érezzünk! Láthatjuk a mellkas mozgását, hallhatjuk a légzés hangját és érezhetjük a kilégzett levegő melegét. Legalább két légzést kell észlelnünk.

5. lépés: Légzés hiányában nem lehet hatásos keringése a betegnek, így azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést a mellkaskompressziókkal (30 mellkaskompresszió).

6. lépés: A légzés pótlására 2 befújás következik, mintegy 400-500 ml levegőt fújunk a beteg szájába vagy orrába. Befújásnál figyeljük a mellkas emelkedését és süllyedését. Ha nem tudjuk lélegeztetni a beteget, ellenőrizzük, nem hagytuk-e ki valamelyik lépést, elvégeztük-e a légút felszabadítást. Sikertelen lélegeztetés esetén is a mellkaskompressziókat mindenképpen folytatni kell!

7. lépés: 30:2 arányban végezzük folyamatosan az újraélesztést (30 mellkaskompresszió, 2 befújás), míg meg nem érkezik a segítség. Ha van segítőtárs, 1-2 percenként cseréljünk, mert az elsősegélynyújtó nagyon hamar kifárad.