Konrád
8 °C
26 °C

Az UEFA Robin Hood Stadionnak nevezte

2013.11.12. 15:41

Márciusra elkészül Debrecenben az új Nagyerdei Stadion, amelyet áprilisban már tesztelni is fognak. Bordás Péter tervező kedden a Digisport Reggeli Start című műsorában elmondta, a belső tereket a télre készülve már bezárták, ugyanakkor épül a játéktér és a tető héjazata, amely bonyolult munka. Hozzátette: a létesítmény különlegessége a funkcionalitása lesz, a fák felett lebegő járda és a mindenhonnan látható természet. Előképe nem volt külföldön, leginkább a Bordeaux-ban tervezett erdőszéli aréna keltette fel szakmai érdeklődését a tervezésnél.

„A legbüszkébb nem valamelyik elemre vagyok, hanem az alapkoncepcióra: stadion és alatta erdő. Kilométernél hosszabb útvonalat hoztunk létre a magasban, a fák felett, a lombkoronák magasságában, erre a megoldásra vagyok a legbüszkébb. Amikor megmutattuk, onnantól az UEFA-nál Robin Hood Stadionnak becézték – nyilatkozta Bordás, aki szerint a stadion akusztikája is kiváló. – Belül vizsgáltuk az akusztikát is, éppen ezért is választottunk aszimmetrikus felépítést, mert így a 20 ezres arénában járva az az érzet, hogy legalább 30 ezres.”

A kivitelező konzorcium 11,45 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a munkát. Január 29-én kezdték meg a régi létesítmény bontását, az alapkőletételig pedig elvégezték a 20 ezer néző befogadására alkalmas futballstadion alapozási munkálatait, és felállítottak 75 tartópillért. Az építkezés során megújul a parkerdő teljes környezete is.