Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Nem a szurkolók miatt szar a foci

2013.11.14. 22:01

Mi egy Lázár János-Csányi Sándor csörte ahhoz képest, amikor a Loki b-közép szurkolója kéri számon az leuzsorásozott OTP-vezér MLSZ-elnököt a „kalap szart sem érő” magyar fociért? Egy csütörtöki debreceni rendezvény programja alapján remélhettük, hogy kiderül, de csütörtök éjszakára úgy éreztük, ezt sosem tudjuk meg. A Loki Szurkolói Egyesületének debreceni vitafórumára ugyanis nem jött el sem az elnök, sem az MLSZ főtitkára vagy más képviselője.

Ott volt viszont Kósa Lajos polgármester, Szima Gábor, a DVSC tulajdonosa, több képviselője, akik a másfélszáz drukkertől Pethe Tamás révén hallhatták: a magyar futball szart sem ér. És nem azért szar, mert a szurkolók erőszakosak, hanem, mert a teljesítményük nulla.

„Kikérem magamnak a debreceni labdarúgás nevében. Hat bajnoki címet nyertünk, 11 év alatt több nemzetközi mérkőzést játszottunk, mint az összes magyar klub együtt” – bosszankodott Szima Gábor, mire Pethe a szart gyengére módosította.

A szurkolókat a gyenge futball mellett leginkább a sporttörvény által előírt regisztrációs rendszer bosszantotta, amelynek nyomán a kiemelt biztonsági kockázatúnak ítélt mérkőzéseken név szerint kell jegyet vásárolni. A Loki kemény magja ezért aztán ebben a szezonban nem is látogatta a debreceni csapat mérkőzéseit, és ha így marad, nem mennek be az áprilisra elkészülő 20 ezres új stadionba sem.

A megjelentek dolgát megkönnyítette, hogy az MLSZ-től nem jött el senki, mert így ellenvetés nélkül elmondhatták: a kiírás szabályaiért az MLSZ felel. Szima szerint a klub ennek kénytelen megfelelni, mert ha nem, úgy kizárják a bajnokságból. Kósa pedig elmondhatta, hogy ő maga is megszavazta a sporttörvényt, azt azonban az MLSZ félreértelmezte és olyan elemeket magyarázott bele, amik nincsenek is a törvényben.

„Na, én megyek, megint nem lesz szó semmiről” – mondta egy ultra nagyjából ekkor, mások inkább szót kértek, és a szar szót kerülve érdeklődtek a felől, hogy ha nem is úgy szól a törvény, akkor a politikusok miért hagyják, „hogy rájuk lapátolják, a... a havat”. Miért nem gyakorolnak politikai nyomást, kérdezte, itt van például Kósa, mint parlamenti képviselő, mire a polgármester hárított: ő most csak azért van itt, mert az önkormányzat a klub 26 százalékos kisebbségi tulajdonosa, őt képviseli.

„Én nem bírom a Deutsch Tamást, de ez most nem ide tartozik, de ő is kifakadt, igaz csak a fészbukon, meg ott van Kubatov Gábor, tőle sem várok semmit, de azért a nagy klubok, talán csak jelezhetik az MLSZ-nek, hogy mivel nem elégedettek” – tette fel a kérdést az egyik szurkoló, egyúttal választói portrét is adva magáról.

Alsó kenő

„Az UEFA a leghülyébb szövetség mellé is odaáll, ha úgy érzi, politikai nyomást gyakorolnak rá” – sasszézott el a felkérés elől a polgármester, aki szerint a fociban „mi alsó kenők vagyunk”, ezért az UEFA örömmel ragadná meg a lehetőséget és zárná ki a magyar klubokat a nemzetközi bajnokságból. A nyugati kluboknak ugyanis vesszőfutás, ha magyar csapattal kell játszania egy nemzetközi kupában. „Sem reklámértékünk nincs, sem szurkolóink, úgy vannak velünk, mint mondjuk Kazahsztánnal” – mondta Kósa, jelezve, hogy a sportot nem érinti a keleti nyitás.

Egyébként is nehéz lenne nekimenni az MLSZ-nek, mert „ott sem alsó kenők” ülnek, mondta Kósa, aztán az ultis zsargont elhagyva kicsit enyhítette az MLSZ elleni indulatot is. „Sok mindenért lehet szidni Csányi Sándort, de a magyar labdarúgás állapotáért nem. Sok jó dolgot csinált a szövetség” – mondta, példaként felhozva, hogy a mérkőzések menetrendje sokkal stabilabb, tervezhetőbb lett. Aztán megértően szólt az MLSZ távolmaradásáról is: „megértem, ez eleve vesztett meccs lenne.”

A rövid dicséret után inkább a szurkolóknak javasolt összefogást, mondván, ha ők jelzik szervezetten fenntartásaikat, azt nem söpörheti le az MLSZ. „Persze ez nem könnyű, mert olyanokkal kell egyezkedni, akikkel nem erős a barátság” – mondta az ilyen kényszertől mentes Fidesz ügyvezető alelnöke.

A lurkó nem a meccsért megy ki

„A futball nem színház, itt elhangzik, hogy kurva anyád, Kabát Péter” – mondta egy felszólaló, helyesen, hiszen színházban még talán sosem hangzott el Kabát Péter neve. „Nekem ne mondják meg, hogyan szurkoljak, ez szívből jön. Van, aki azért jön ki, hogy a b-közepet nézze, nem azt, hogy ott lent szaladgálnak” – aratta le a legnagyobb, talán inkább egyetértő nevetést egy másik szurkoló.

Miközben Kósa a regisztráció mellett érvelt – elmondva, hogy az a klubok és a szurkolók közötti kapcsolattartást szolgálná, bankkártyás kiegészítéssel megkönnyítené a szünetekben a húszezres tömeg kiszolgálását (feltéve, ha egyszer összegyűlnek ennyien) – egyúttal többször jelezte, hogy arra, amire az MLSZ akarja használni, szerinte jogtalanul, arra nem való. Semmi köze az MLSZ-nek a klubokhoz beérkezett nevekhez, a szövetség a stadionokból senkit nem tilthat ki. Aztán mégis arról beszélt, hogy a regisztráció védelmet nyújt a provokátoroktól, a szotyis zacskót dobálóktól – aki miatt a klub százezres büntetést kapott – vagy épp a Fradiéhoz hasonló Csatáry Lászlós botránytól. „Szerintem száz fradistából 110 nem tudta, hogy ki az a Csatáry” – mondta, hozzátéve, hogy a molinót elítéli.

Ez apró zúgolódást okozott a közönségben, bár a közönség jelentős részét adó ultrák a vitaest alatt egyébként – egy Csányit halkan lerotschildozó nézőtől eltekintve – egyetlen szót sem ejtett, ami az UEFA Kósa szerint rasszizmusra érzékeny fülét sértette volna.

Kárpátia és Korda György

„Már megint miről beszél?” – mérgelődött egy szurkoló, amikor Kósa az MLSZ-szel való egyezkedések általános nehézségeiről beszélt, majd arról, hogy a lokálpatriotizmus fontos volna a kluboknál, és elő kéne írni, hogy a játékosok fele saját nevelésű legyen. Az unott szurkoló szemlátomást azt várta, amit a többség: mondja ki a klub, hogy nem hajlandók alávetni magukat a regisztrációs előírásnak.

Ez azonban nem történt meg, bár azt, hogy Kósa szerint az MLSZ túllép a sporttörvény adta kereteken mégis sikerként könyvelték el, így a szurkolók végül is kissé csalódottan, de egyetlen ponttal távoztak a Lovarda Egyetemi Kulturális Központban tartott hazai meccsről, miközben egyiküknek kifelé menet felharsant a Kárpátiát daloló mobilja.

Az együttes egyébként a héten fellép a Lovardában, utána Korda György életműkoncert következik majd. De a „Jó, hogy rád találtam” senkinél sem csengett.