Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Mit kerestek a világbajnok, Eb-1. spanyolok a világ egyik legkorruptabb országában?

2013.11.17. 08:44

A világ-, és Európa-bajnok spanyol futballválogatott 2-1-re legyőzte Egyenlítői-Guineát a szombati, késő esti felkészülési meccsen. Spanyolország esélyeshez méltóan biztosan nyert, de a hazaiak legalább gólt lőttek Pepe Reinának, mindenki boldog volt a végén. Volt hazai gól, senki sem sérült meg, nyert megint Del Bosque csapata és a hazai kassza is megtelt.

Biztos sok köze volt a meccs a lekötéséhez Andoni Goikoetxeának. Az Athletic Bilbao és később az Atlético Madrid baszk kapusa 2013-tól irányítja az afrikai válogatottat, de sokkal inkább köthető ez a találkozó az egykori Spanyol-Guinea elnökéhez, az 1979 óta hivatalában lévő Teodoro Obiang Nguema Mbasogóhoz, aki dollármilliókat sem sajnált, hogy a világ egyik legjobb válogatottját Malabóba csábítsa. A világ egyik legkorruptabb, de olajban gazdag országának sokak szerint korrupt elnöke ezzel a lépéssel is csak a figyelmet akarta elterelni a hazáját sújtó gondokról.

A meccs előtt sokan kérdezték a spanyol szövetség elnökét, Angel Maria Villart, mi szükség a világranglistán 119. helyen álló országba utazni és felkészülési meccset játszani, de erre csak annyit felelt: „Nem válaszolok erre a kérdésre. Kérdezhetnek bármi mást, de erre nem felelek."

Az emberi jogok megsértésével sűrűn vádolt elnökkel egyetlen spanyol focista sem volt hajlandó összeállni közös fotózásra, még így is telt ház fogadta a spanyolokat, akik már a 13. percben vezettek. Aztán megtörtént a csoda, a 36. percben Juvenal szögletéből Bermúdez fejelt a kapuba, egyenlített Egyenlítői-Guinea. Az Ecuadorban légióskodó csatár a fejét fogva ünnepelte a számára minden bizonnyal örökké emlékezetes gólt. A 43. percben végül Juanfran állította be a 2-1-s végeredményt.

A meccs végül különösebb baj nélkül véget ért, a spanyolok repülőre szálltak, és hazautaztak. Az egyenlítő-guineai elnök elégedett lehet, mert szép estét szerzett a szurkolóknak, a spanyol szövetség is, mert a meccsel – a hírek szerint kétmillió dollárral – gazdagabb lett a bankszámlája.