Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Ki szívhat a vb-sorsolásnál?

2013.11.20. 12:34 Módosítva: 2013-11-20 12:47:13

Már csak Uruguayra kell várni szerdáról csütörtökre virradóra, hogy teljes legyen a harminckettes világbajnoki mezőny, de igazából a legutóbbi vb-elődöntős meccse is már csak formalitás a hazai visszavágón, mert Jordániában 5-0-ra nyertek.

Uruguay ezzel rögtön az első kalapba kerül, hiszen az első kalapot az októberben érvényben lévő világranglista alapján jelölték ki, és az első héthez csatlakozott még a rendező, az egyébként 11. Brazília.

A második kalapba az eddig még nem visszaigazolt területi elveket figyelembe vevő beosztás szerint a négy ázsiai válogatott kerül a négy közép-amerikaival. A harmadikba az öt afrikai mellé sorolták be Chilét és Ecuadort, itt viszont van még egy hely. Mégpedig azért, mert a negyedik kalapba nem fér be mind a kilenc fennmaradó európai.

Egyelőre nem tudni, melyik lesz az a szerencsétlen ország, amelyik kikerül a negyedik kalapból, vagyis mindenképpen lesz minimum egy európai ellenfele.

A FIFA irányelvei szerint maximum egy olyan csoport lehet, amelyikben három európai van, olyan viszont nem lehet, hogy két dél-amerikai összecsapjon a csoportban, vagyis Chile és Ecuador biztosan elkerüli Brazíliát, Argentínát, Uruguayt és Kolumbiát, de a spanyol, német, belga, svájci négyesből kapnak.

Ha a kilenc európaiból a legjobb kerül be a harmadik kalapba, akkor a hollandok szívhatják a fogukat, ha a legrosszabb, akkor a franciák bánkódhatnak. Az oroszok ugyanis négy ponttal vannak előrébb az októberi rangsorban.

A sorsolást december 6-án tartják, ha ön addig nem bír várni, itt egy szimulátor, amely összekombinálja a legjobb csoportokat, és persze a legreménytelenebbeket is.

A mostani felállás a következő

Első kalap: Brazília, Spanyolország, Németország, Argentína, Belgium, Kolumbia, Uruguay, Svájc

Második kalap: Japán, Dél-Korea, Irán, Ausztrália, Mexikó, Egyesült Államok, Costa Rica, Honduras

Harmadik kalap: Algéria, Elefántcsontpart, Kamerun, Nigéria, Ghána, Chile, Ecuador és egy európai

Negyedik kalap: Hollandia, Olaszország, Anglia, Bosznia, Görögország, Oroszország, Horvátország, Portugália, Franciaország (innen valaki előrelép)