István, Vajk
17 °C
34 °C

Íme Beckham vízparti álomstadionja

2014.03.25. 10:29 Módosítva: 2014-03-25 10:30:35

Fontos hét előtt áll David Beckham, aki társaival – Simon Fuller és Marcelo Claure - együtt futballcsapat alapítását tervezi Miamiban, ami 2017-ben csatlakozna a Major League Soccerhez.

Bemutatták annak a stadionnak a terveit is, amelyet a miami kikötőbe, közvetlen a Heat kosárcsapatának csarnoka mellé álmodtak meg az építészek. A befogadóképessége 28 000 fő lesz, a vízpart mellett állna, költségei 200 millió dollárra rúgnának.

Beckham Florida állam gazdasági irányítóival is találkozik, hogy kicsikarja azt az évi 3 millió dolláros adóvisszatérítést, amelyet az állam többi major-csapata is megkap. Beckham a Miamiban élők támogatását is kérte, ahogy fogalmazott, nem szeretné, ha a csapat fenntartása, vagy a stadionépítés költsége a lakosoknak jelentene terhet: „Nem szeretnék kivételezést, nem akarunk se többet, se kevesebbet, mint amennyit a többi franchise megkap."

A Miami MLS-indulásának az alapfeltétele, hogy az új klubnak stadionja legyen. Sok helyen a város áll a projekt mögé és támogatja közpénzekből az építkezést.

Két tény ronthatja Beckhamék esélyeit. Az egyik, hogy a baseball-ligában szereplő Miami Marlins nemrégen kapott új stadiont, és a szezon nagy részében csak félházzal a működött a 634 millió dolláros létesítmény. A másik, hogy korábban már adott a város csapatot az MLS-be, de a Miami Fusion nem mozgatott meg nagy tömegeket, 1997-ben alakult, 2001-ben már meg is szünt.