Az igazi keleti nyitás: Vietnam-Mianmar élőben

2014.07.02. 14:52

A vb szünnapján sem maradhatnak futballközvetítés nélkül. A futballszakmai és fogadási szempontból is különlegesnek ígérkező Vietnam-Mianmar-mérkőzést választottuk. A két ország csapata ugyan nem jutott ki a vb-re, de nem kérdés, hogy igazi csemegének ígérkezik a meccs.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • De a mezőnyben megy a harc rendesen, igaz, hogy négy bekapott gól után a mianmariak is nyugodtabban futballoznak már. 

  • Ezt találtuk az MTI-ben Vietnamról, majdnem kéthetes a hír, az ország történetének legnagyobb drogperéről van szó. 

    Egy vietnami fellebbviteli bíróság megerősített 29 halálos ítéletet, amelyet az ország történetének legnagyobb kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos perében szabtak ki az év elején.

    Az ügyben összesen 89 vádlott szerepelt, akik az ügyészség szerint 2006 és 2012 között közel két tonna heroint, metamfetamint és több ezer ecstasy tablettát csempésztek Laoszból a szomszédos Vietnamba és Kínába.

  • Mesélte még a sajtótájékoztató előtt a mianmariak idén kinevezett szerb edzője, Avramovics. A szingapúri válogatottat kilenc éven át irányította, úgyhogy meccselt már párszor a házigazdákkal. Azt is elmondta, hogy a találkozó előtt öt napot töltöttek az országban, mindenki nagyon jól érezte magát, a keretben lévő kilenc újonc viszont kicsit izgul. Ez meg is látszik a játékosain. 

  • A nézők hullámzanak, a keménymagnak pedig van vezérszurkolója, a tömeg sálakat lenget, bár most látjuk, hogy előkerült néhány vuvuzelához hasonló fúvós eszköz is. Nem sokkal később egy egész szektort beborító vietnami zászló került elő. 

  • Merül fel a kérdés a negyedik bekapott gól után. Legnagyobb sikere, hogy 1966-ban és 1970-ben is megnyerte az ázsiai játékok futballtornáját. A dél-kelet ázsiai játékokon pedig ötször nyert a futballválogatott. 

  • Egyre gyanúsabb a mianmari kapus, tizenhatról kapott egy lövést, a labda lassú volt, még pattogott is, ő meg mondjuk úgy, hogy nem tett meg mindent a védésért. 4-0 Vietnamnak. 

  • Vietnam és Mianmar több gólgazdag meccset is játszott már egymással, 2010-ben 7-1-re, 2004-ben pedig 5-0-ra ütötték ki Mianmart. 

  • Ha nem sikerül akciót kidolgozni, akkor jöjjenek a lövések. A vendégek lőnek, amikor csak tudnak, most negyvenről eresztettek el egy lövést, méterekkel mellé ment, de a vietnami kapus azért vetődött. 

  • Nemcsak barátságos mérkőzést rendeznek a legnagyobb világverseny alatt, hanem a bajnokság is javában zajlik, a bajnokságot vezető Ha Noi T&T vasárnap meccsel majd a kiesés ellen harcoló a Long An ellen. Az első osztályban egyébként egy nigériai a legjobb góllövő, az évek óta Vietnamban az országban futballozó Anjembe tizenhat forduló alatt tizennyolc gólt vágott. 

  • Sokat puffogtatott közhely, hogy egy válogatott a fiatalokra építve érhet el igazán komoly sikereket hosszú távon. Nos, Mianmarban erről nemcsak beszélnek, de csinálják is. A csapatban két játékos töltötte be a 26-ot, a többiek mind fiatalabbak. Hozzá kell tenni, hogy a vietnami csapat sem sokkal idősebb, de azért náluk ketten is megünnepelhették már a 30-ik születésnapjukat. Nincs nagy különbség tehát, de ahogy mondani szokás, a végelszámolásnál az effajta nüansznyi különbségek is dönthetnek!

  • Vagyis majdnem. A régió rangadóját a tizennyolcezres Go Dau Stadionban rendezik meg, ez egyébként az elsőosztályú Binh Duong otthona is. Első ránézésre a zalaegerszegi aréna jut eszünkbe róla, még az átépítés előtt. 

  • Húszról rúghattak szabadot, a sorfal mellett sikerült elcsavarni a labdát, ám a saroknál ott volt a vietnami kapus, simán fogta. 

  • Mi lesz ebből, még az ember azt gondolná, hogy fogadási csalás van az egészben. A 19. percben már 3-0-ra vezet a vietnami válogatott. Érkezett egy pörgetés a tizenhatosról, amit az ötösön álló játékos kotort be a hosszúba, a kapus nem is nagyon mozdult rá. 

  • A vietnamiak eladták a labdát saját tizenhatosuk előtt, jött egy beadás, majd a hosszún egy fejes, a labdát nem sikerült kapura irányítani. Amúgy simán van olyan tempó, mint egy NB I.-es meccsen. 

  • Talán nincs összefüggés és a férfiak és a nők formája között, de rossz ómen lehet a mai találkozó előtt, hogy a női válogatott alig több mint egy hónapja elszenvedte története legnagyobb vereségét. 12-0-ra kaptak ki Dél-Korea válogatottjától, igaz, idegenben, és az is hozzátartozik, hogy az ellenfél sokkal előrébb szerepel a világranglistán. 

  • Állandósult a vietnami nyomás, a sokadik támadás ment el a bal szélen, a középreadás után fejesből jött az újabb gól. Hol van még a vége, és már 2-0.

  • Nézze csak meg, milyen eredmények voltak a legutóbbi fordulóban:

    T&T Ha NoiThan Quang Ninh 6-4

    Hai Phong-Song Lam Nghe An 2-5

    Long An-Da Nang 2-4

    An Do-An Giang-BHTS Quang Nam 5-3

  • Egy kipattanó labdára lendületből érkezett a vietnamiak csatára, és a kapuba bebombázta hét méterről. Őrjöngenek a nézők, van aki képet emel a magasba. Nagy gól volt, 1-0. 

  • A futballközhelyek nem ismernek határokat, ez a Vietnam-Mianmar előtt is bebizonyosodott. Amikor a hazaiak szövetségi kapitányát kérdezték a mianmariakról, azt mondta, jó csapattal van dolguk, igaz nem nagyon ismeri őket, a mostani meccs pedig inkább arról szól majd, hogy kipróbáljon néhány játékost. A vietnami csapatkapitány legalább elismerte, két éve nem látott mianmari futballistát játszani. 

  • A mianmari védőkben ég a bizonyítási vágy: egyikük páros lábbal csúszott rá a hazaiak támadójára. Sárgát kapott, a szabadrúgás pedig nagyon veszélyes volt, alig valamivel ment el a jobb felső mellett. 

  • A vietnami kommentátor fájdalmasan kiáltott fel, miután megállították a hazaiak akcióját. A mianmariak igyekeznek tartani a labdát a katlanban, a közönség egyfolytában tombol, ilyen hangulat a vb-n sincs. 

  • Olyan akciót vezettek a hazaiak a jobb oldalon, ahogy azt Messiék szokták a Barcában, igaz a befejezés már nem sikerült jól, a támadójuk az oldalhálóba lőtt. Tombol a vietnami B-közép, egész sok néző van, telt ház azért nincs, viszont megy a szurkolás. 

  • Veszélyes támadást állítottak meg a vietnamiak, a vendégek szabadrúgást lőhetnek, de nem lett belőle semmi. Egymást érik a bedobások, szaggatott a játék, de lesznek itt még izgalmak. 

  • A vietnami válogatottban nincs egyetlen légiós sem, mindenki a 12 csapatos V. League 1-ben szerepel. A csapatban azonban két honosított játékos is van. A csatár Kesley Alves Brazíliában született, 2005 óta futballozik Vietnamban. Samson Kayode pedig Nigériában látta meg a napvilágot, ő is csatár, 2007-ben került az országba.

  • Eddig 1.33-ra adták a vietnami győzelmet, a kezdés kicsit csúszik, de most már csak 1.25-ös pénzt ér a hazai győzelem. Mi történhetett? 

  • Mianmarban nem pörgik túl a meccset, a magát a nemzet szívdobbanásaként hirdető Myanmar Times címlapján egy hang sincs a mai találkozóról, de a sportrovat nyitólapján sem szúrja ki az információra éhes olvasó szemét, és még egy kishír sincs róla. Mi állhat a háttérben? 

  • A sportrovat sok szögletet vár, a tizenkét sarokrúgás 3,25-szörös pénzt ér. Kockáztatunk, megtettük. 

  • Előbb a vendégeké

     

      

    aztán a hazaiaké

     

  • A pályaminőség jó az arénában, az időjárás kicsit felhős, de ideális futballidő