Szilvia
5 °C
16 °C

Így lett a rókavadászatból futball

2014.12.26. 12:56
Amikor december 26-án nálunk éppen mindenkinek kezd elege lenni a karácsonyi menüből, Nagy-Britanniában és a brit nemzetközösséghez tartozó országok nagy részében máris új ünnephez készülődnek, egy régi hagyomány éled fel, amelynek gyökereiről máig is csak találgatni lehet. Mi az a boxing day?

A Boxing Day gyökerei a középkorra nyúlnak vissza, és elsősorban a családi összejövetelekről szól. A hagyomány szerint az uraságoknál karácsony napján is dolgozó cselédek és munkások ezen a napon térhettek haza családjukhoz, de mielőtt útra keltek volna, uraik egy dobozt megtöltöttek számukra ajándékkal, pénzzel.

Mások szerint a felfedezések korában pénzt gyűjtöttek dobozokban, és amennyiben egy felfedezőút sikerrel járt, azaz a hajó és legénysége épségben haza ért, a dobozt felbontották és tartalmát a szegények között szétosztották.

Bármiből is nőtt ki a boxing day, az mára két dologról szól: az amerikai Black Fridayhez hasonló (a Hálaadás napja utáni) hatalmas áruleértékelésről, amikor az áruházakat megrohanják december 26-án, illetve a több mint százötven éves múltra visszatekintő sporthagyományokról.

Rókavadászatnak indult

A Boxing Day hagyományos sporteseménye a rókavadászat volt, amit mára betiltottak, de hosszú ideig a bátor férfiak legfontosabb elfoglaltsága volt karácsony másnapján. A különböző sportágak - futball, krikett, lóverseny, rögbi - kialakulásával azonban egyre többen kerestek más eseményt ezen a napon, míg egészen pontosan 1860. december 26-án az első futballmeccset is megrendezték.

Azon a nevezetes napon Sheffield városában, a Sandygate Roadon gyűlt össze nép, hogy tanúja legyen az újkor csodájának. A világ legrégebbi klubja, a Sheffield FC a Hallam FC-vel játszott és 2-0-ra nyert, annak ellenére, hogy előbbi csapatban kevesebben léptek pályára.

A következő három évben a Sheffield igyekezte őrizni a hagyományt úgy, hogy a játékosai egymás ellen játszottak. Hol a vezetéknév alapján ABC-sorba rakott első 11 másodikkal, hol a házasok a nőtlenekkel, hol pedig foglalkozások alapján állították fel a két csapatot.

1888-ban rendezték az első első angol futballbajnokságot, és természetes volt, hogy a Boxing Dayt rangadóval ünnepeljék. Az első angol bajnokságot veretlenül nyerő Preston North End 5-0-ra verte idegenben a West Bromwichot, a Stoney Lane-en akkor 5150 néző figyelte a meccset. A hagyomány azóta is él, sőt, 1957-ig még Szenteste is voltak meccsek.

A szurkolók imádják a Boxing Dayt

1963 óta viszont már csak december 26-án van játéknap. Azon a napon 39 meccsen 157 gólt láthattak a drukkerek, az első osztály 10 meccsén összesen 66-ot. Arról nem is beszélve, hogy tömött lelátok előtt zajlottak a meccsek.

A Fulham 10-1-re verte az Ipswichet, de hat gólig jutott a Liverpool, a Burnley a Manchester United ellen, míg a Blackburn nyolcat rámolt be a West Hamnek az Upton Parkban. Míg a 25-i meccseket azért szüntették meg, mivel egyre jobban lanyhult az érdeklődés, az emberek inkább otthon maradtak az első napon, addig a Boxing Dayen évről évre nőtt a nézőszám

Egy korabeli dokumentumból valamennyire átjön, mit jelentett az a nap a szurkolóknak: egy akkor kilencéves Sheffield United-rajongó mesélte, hogy 1948-ban kora reggel indultak el a meccsre az apjával, mivel a villamos azon a napon nem közlekedett. A Bramall Lane-en egy zenekar karácsonyi dalokat játszott, az emberek egymást ajándékozták, a meccsen a United 1-1-t játszott a Boltonnal. Azt a másodosztályú meccset 39 676-an látták.

A Sheffieldnél maradva, 1979-ben az akkor harmadosztályban szereplő két városi csapat, a Wednesday és United 49 309 néző előtt játszott egymással.

A Boxing Daynek rengeteg kedves, vagy éppen szomorú története van. Az 1864-ben született és az 1939-ben elhunyt Charles Sutcliffe egyike azoknak a férfiaknak, akik a legtöbbet tették az angol futball születéséért, a Football League elindításáért. Történt egyszer, hogy Szenteste közölték vele, hogy egy meccs másnapi bírája lebetegedett.

Sutcliffe egy percig sem gondolkodott, másnap három órát vonatozott, majd több órát a kihalt lancashire-i utcákon, a fagyos időben sétálgatott, majd mintha mi sem történt volna, levezette a meccset, a játékvezetői díjat pedig felajánlotta a játékosoknak. Azok némi tanakodás után nem a híres Lancashire Hotpot mellett döntöttek, hanem vissza akarták adni Sutcliffe-nek, aki közben már elindult haza. A hazai csapat titkára szerencsére a pályaudvaron utolérte.

Az Arsenal történetének is fontos része ez a nap. 1886-ban, a Royal Oak pubban változtatta meg a csapat a nevét Dial Square-ról Royal Arsenalra.

A leghíresebb karácsonyi meccset 1914-ben játszották. A francia fronton harcoló százezer katona december 25-én 48 órás tűzszünetet kötött. Az ajándékozások mellett a labda is előkerült, és a fagypont alatti senkiföldjén a britek (a Royal Welch Fusiliers és a 133. gyalogezred) a porosz 6. zászlóaljjal játszani kezdett. A németek két hordó sört, a britek mazsolás pudingot vittek. A meccset a németek 2-1-re - egyes források szerint 3-2-re – megnyerték.

A Manchester United a Boxing Day királya

Ami a közelmúltat illeti, a Premier League 1992-es bevezetése óta a Manchester United az abszolút csúcstartó. Az eddigi 20 december 26-i meccséből 17-et megnyert, és 53 pontot gyűjtött, csak 2002-ben, a Middlesbrough-tól kapott ki. 1996-ban a Nottinghamet, 1999-ben a Bradfordot, 2007-ben a Sunderlandot intézte el 4-1-ra, 2011-ben a Wigan ellen nyert 5-0-ra.

A város kék felében már nem volt ilyen jókedv ezeken a napokon. A regnáló bajnok, a City 20 meccséből csak nyolcat nyert, kilencet elveszített. Az örökrangsorban – az első négy liga eredményeit figyelembe véve – az Arsenal a második 38 ponttal, a most csak harmadik ligás Coventry, és a másodosztályú Blackburn a harmadik 36-36 ponttal, utána jön csak a Liverpool és a Tottenham, a jelenleg vezető Chelsea 32 pontot gyűjtött eddig, és 12. csak a listán.

Ami a jelenlegi formát illeti, a két manchesteri várja a legjobb előjelekkel a karácsony másnapját. A City az utolsó hat meccse mindegyikét megnyerte, a United eredménysorát pedig csak egy döntetlen, legutóbb az Aston Villa otthonában, csúfítja. A veretlenek mögött a Chelsea, a West Ham, a Tottenham és az Arsenal következik.

A bajnok City lehet a karácsony nagy nyertes

A bajnokságban a City három ponttal lemaradva áll a Chelsea mögött. A gyengén kezdő és az utóbbi sikerek ellenére sem túl meggyőző Manchester United mindent egybevetve is a harmadik helyig kapaszkodott fel, hátránya már csak hét pont a Cityvel, 10 a Chelsea-vel szemben. Meglepetésre BL-selejtezőt érő helyen áll a West Ham.

A nagyszerűen kezdő Southampton csúszik vissza, már az ötödik, az Arsenal (6.) és a Tottenham (7.) is nagyon közel ért hozzá.

A január 1-ig elkövezendő három forduló a bajnokságot még nem fogja eldönteni, de sok mindenről adhat információt. Az első Chelsea-re három komoly meccs vár. A Boxing Dayen a West Hamet fogadja, majd a Southamptonhoz és a Tottenhamhez utazik. Három olyan csapattal játszik, amely az első hétben szerepel most. Ennél lényegesen egyszerűbb feladat vár a ManCityre, a WBA után a Burnley és a Sunderland következik.

A kilenc forduló óta veretlen bajnok akár 12-re is növelheti a sikerszériáját.

Az MU a Newcastle elleni hazai meccs után a Tottenham, és a Stoke vendége lesz, Louis van Gaal csapata jelenleg 2-4-2-vel áll vendégként, amely azt is hozhatja, hogy megint leszakad az első kettőtől. A West Ham a Chelsea után az Arsenallal is meccsel, majd a West Brom érkezik. De az Arsenalnak sem lesz jobb, a QPR után a West Ham és a Southamtpon jön idegenben. Jól látszik, hogy az első hét helyen álló közül többen kétszer is játszanak hasonló erejű csapattal, a Man City viszont könnyed meccseken húzhat be kilenc pontot, és akár a vezetést is átveheti.

A Boxing Day műsora:

  • Chelsea–West Ham United (13:45)
  • Burnley-Liverpool, Crystal Palace-Southampton, Everton-Stoke City, Leicester-Tottenham, Manchester United-Newcastle, Sunderland-Hull City, Swansea-Aston Villa, West Bromwich-Manchester City (mind 16:00)
  • Arsenal-Queens Park Rangers (18:30).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?