Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Osszuk ki az öngólok Puskás-díját!

2014.12.30. 09:20

A legszebb gólnak járó Puskás-díj mintájára keressük 2014 legnagyszerűbb öngólját. Kicsit eltértünk a FIFA módszerétől, és nem a 2013. október 3-a és a 2014. szeptember 26-a között esett gólokat néztük, hanem tisztán a 2014-es naptári évet. Önnek nincs más dolga, mint megnézni a 10, ábécé sorrendbe szedett jelöltet, egy jót kacagni, majd értékelni, mi pedig később visszanézünk és kihirdetjük a győztest.

Carlos, Boa Esporte

Nincs nagyon szem előtt a brazil másodosztály, de ha valaki ekkora öngólt szerez, azzal egyből világhírűvé válhat. Így lett ez a Boa Esporte kapusával, Joao Carlosszal is, aki egy fantomvetődés után saját védőjének felszabadításából, csukafejessel szerzett öngólt.

Ciani, Lazio

Michael Cianinak, a Lazio francia védőjének márciusban egy egészen bravúros megoldása volt a Palermo ellen. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy kirúgja a labdát, de aztán meggondolta magát, így a kapus Marchettivel együtt nézték, ahogy utóbbi lába között a kapuba gurul a labda.

Daudi, Viktoria Aschaffenburg

A német alsó ligákkal is hasonló a helyzet, mint a brazilokkal: csak akkor fordulunk oda, amikor biztosan megéri. Márpedig az afgán Zamir Daudi felszabadítási kísérlete a Viktoria Aschaffenburgban ilyen eset, bár tény, hogy a gyakorlat összpontszámán sokat dobott az, ahogy a lövés közben elvágódott.

Gajics, Young Boys

Milan Gajics, a svájci Young Boys szerb védője egészen parádés bombagólt vágott a nyáron, a dolog apró szépséghiába csak annyi volt, hogy saját kapujába fejezte be a St. Gallen támadását. A 28 éves játékos azóta már lőtt két gólt a bajnokságban, így ennyivel kárpótolta csapatát, de alighanem örökre erről a megoldásáról marad híres.

Hitz, Augsburg

Furcsa hétvége volt az utolsó márciusi, hiszen akkor született Ciani öngólja és az augsburgi Marwin Hitzé is. Igaz, utóbbi esetében inkább csak névleg adták neki a találatot, sokat nem tehetett a kapus a gólról, sőt, inkább duplán szenvedő alany volt, hiszen kétszer is arcon rúgták az öngól előtt. Előbb Eric Maxim Choupo-Moting lövésébe kapott bele fejjel, majd a kapufáról kipattanó labdát Matthias Ostrzolek teljes erőből a képébe küldte.

Kramer, Mönchengladbach

Nem lista a lista egy világbajnok nélkül, úgyhogy jöjjön Cristoph Kramer, a Borussia Mönchengladbach védekező középpályása, aki még novemberben alkotott emlékezeteset. A kezdőkörben döntött úgy, hogy a növekvő Dortmund-nyomás elől hazaadja a labdát, csakhogy a kapusa, Yann Sommer eléggé kint állt, így jó 40 méterről sikerült öngólt szereznie Kramernek.

Matic, Olimpija

Fordított a helyzet a szlovén Darijan Matic esetében, mint Marwin Hitznél, hiszen itt a védőnek adták az öngólt, miközben az a kapus lelkén száradt. Az Olimpija játékosa egy egyszerű hazaadással hozta játékba társát, aki a tökéletes szilveszteri válogatásba illő mozdulattal hozta ki a maximumot a lehetőségből.

Özturk, Trabzonspor

Szegény Fatih Özturk, a Trabzonspor kapusa is szenvedő alanya volt az eseményeknek a Legia Warszawa elleni EL-meccsen, amikor két hatalmas bravúr, illetve egy gólvonalas mentés után mégis róla vágódott a kapuba a labda.

Vergini, Sunderland

Jól helyezett önbomba akadt az angol bajnokságban is, méghozzá nem is olyan régen. Október második felében a Sunderland argentin játékosa, Santiago Vergini már toronymagasan megnyert egy szavazást nálunk a Southampton elleni meccsen bemutatott produkciójával. Az akkori hétvégén öt öngól is volt, ott nyerni tudott, de vajon az éves termésben is sikerül-e megismételnie a jó eredményt?

Wolf, Werder Bremen

A végére is egy Bundesliga-öngól maradt, bár ez inkább a +4 jelölt, hiszen nem túl gyakran látunk olyat, hogy négy támadó megy egy védő ellen, az akciót mégis öngól zárja. Már pedig a werderes kapus, Raphael Wolf ezt hozta össze. A Hamburg már 1-0-ra vezetett, amikor a hosszabbításban kontrázhatott: egy pillanatra úgy tűnt, hogy a kapufa megmenti a Brémát, de jött Wolf egy szerencsétlen mozdulattal, és eldöntötte a mérkőzést.