Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

A spanyol bíró bűnei öt pontban

2014.07.05. 13:54
Carlos Velasco Carballo, aki a Brazília-Kolumbia világbajnoki negyeddöntőn (2-1) rengeteg szabálytalanság miatt fújt, de döntései következetlenek voltak, akkor adott sárgát, amikor nem kellett volna és egy piros lapot is számon kérhetünk rajta. Bede Ferenc korábbi FIFA-játékvezető értékelte a spanyolt teljesítményét.

Carballót eredetileg azért favorizálta a spanyol futballszövetség Undiano Mallencóval szemben a vb-keret kijelölésénél, mert erélyesebb és nagyobb a tekintélye a pályán, egyszerűen jobban tud fegyelmezni egy nagy rangadónál. Ebből igen keveset láttunk a pályán, bár a FIFA elégedett volt a produkciójával, gratulált is neki.

Bede Ferenc öt pontban foglalta össze, miért volt árnyéka önmagának a pénteki brazil-kolumbiai negyeddöntőn a spanyol játékvezető.

  1. Felelőtlen szabálytalanságokért nem büntetett az első félidőben. Durva belépők, kéz- és könyökhasználat miatt többször is lehetett volna sárga lapot adni.
  2. A 31-23-as szabálytalansági arány - a brazilok vétkeztek többször - azt feltételezi, hogy ugyan sokszor ítélt, mégsem volt rend a pályán, ami hiba. A rendet megteremthette volna, ha a sorozatos, taktikai okokból elkövetett szabálytalanságokért lapot ad. Ezek nem kellenek, hogy durvák legyenek, a játékvezetők mérlegelésére bízzák ugyanis, mikor elégeli meg az apró szabálytalanságokat. Nincs pontosan leírva a szabálykönyvben, mikor kell közbeavatkozni, ám ő is tartotta magát a világbajnoki trendhez, nem adott semmit, pedig a játék és a játékosok érdekében megtehette volna. Ehelyett örökös reklamálást láttunk, állandó beszédet, folyamatos gesztikulálást, rengeteg legyintgetést. Mindez a tekintély hiányára vezethető vissza.
  3. Thiago Silvát nem feltétlenül kellett volna sárgával büntetnie – a 64. percben használta a lapot először -, de a következetlenség valószínűleg akkor gyűrűzött be nála. Silva pedig kihagyja az elődöntőt.
  4. Julio Cesar kapust pirossal kellett volna büntetnie, mert egyértelmű gólhelyzet volt a kolumbiai csatár, és egyértelműen befelé tolta a labdát, ráadásul az ötösön volt az eset. „Elhiszem, és gyakorlatból tudom, hogy ilyenkor nagyon sok minden átfut az ember agyán, egyáltalán volt-e kontaktus közöttük, igen sok mindenre figyelni kell. De ha már tizenegyest ítélt, akkor mindenképpen adnia kellett volna egy pirosat is mellé. Valószínűleg BL-meccsen ezt meg is tette volna”.
  5. Ha a Neymar-esetet nézzük akkor azt kell megvizsgálni, honnan látta, milyen szögben volt – ez az alfája egy játékvezető megítélésének -, amikor Zuniga hátba térdelte. Nyilván nem volt a legjobb helyzetben, de azt, hogy valaki hátulról nagy lendülettel nekiszalad valakinek, egy sárga lapot minimum megért volna, de ez is elkerülte a figyelmét. A kiállítást is mérlegelnie kellett volna, ha látja, hogy a térde a gerincet veszélyezteti, de ahhoz nyilván nem látta jól a szituációt.

Bede Yepes góljáról nem akart állást foglalni, mert csak egyszer és akkor sem perdöntően ismételték.

Carballóról érdemes pár adatot ide írni.

  • Az idei BL-ben az Arsenal-Feneren hat, a Dortmund-Napolin és a Galata-Chelsea-n öt, a MU-Bayernen négy, a Steaua-Chelsea-n és a ManCity-CSZKA-én két sárgát osztott ki.
  • A Bayernből ugyanakkor kiállította második sárgával Schweinsteigert, nem éppen jogosan a kilencvenedik percben.
  • A Porto-Braga EL-döntőn (2011) nyolc sárgát osztott ki.
  • A legutóbbi Eb nyitómeccsét, a lengyel-görögöt ő vezette, és akkor négy sárga mellett két pirosat is adott. A hangulat felfokozott volt, igazi aréna hangulatban játszottak, mert behúzták a stadion tetejét.
  • A magyar-hollandon (1-4, 2012) úgy adott öt sárgát, hogy a vendégek viszonylag simán nyertek, a mieink pedig nem kis jóindulattal kaptak tizenegyest.

Mindehhez hozzátartozik, hogy a FIFA játékvezetői bizottságát az a svájci Massimo Busacca vezeti, akit négy éve az első meccse után hazazavartak a világbajnokságról.