Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Készülhet a Capello-csapda, de a belgák történelmet írnának

2014.06.22. 13:04

A futball-világbajnokság H csoportjában még nem dőlt el semmi, de a most hárompontos Belgium Oroszország legyőzésével már vasárnap kiharcolhatja a legjobb 16 közé jutást. Oroszországnak azonban inkább kell a győzelem, mert könnyen beragadhat már egy döntetlennel is.

Fabio Capello szövetségi kapitány azonban nem aggódik túlságosan, szerinte nincs nyomás a csapatán, a belgáktól sem kell megijedniük, hiszen ők is csak szenvedtek Algéria ellen, három kapuralövésükből ment be kettő, tehát nem tűnnek túlságosan félelmetesnek. Capellón azért lehet nyomás, a legjobban fizetett szövetségi kapitányként illene bizonyítania.

A játékosok nagyra értékelik profizmusát, Alekszej Kozlov is arról áradozott, hogy a két évvel ezelőtti Eb-hez képest is mennyivel összeszedettebb most a válogatott. Szigorúság van, és ha van egy kis szabadidejük, akkor azt is a konditeremben töltik. Capello tényleg keményen fogja a csapatot, mivel nem bízott benne, hogy túl okos dolgokat közöltek volna, a vb idejére letiltotta őket a Twitterről.

Capello nem változtat a csapatán, a Dél-Korea ellen óriási potyagólt beszedő Igor Akinfejev kapus is kezdő lesz. „Már a hibája után eldöntöttem, hogy Akinfejev maradhat, mert nagyszerű kapus. Nem gondolom, hogy egy perc megváltoztatta volna őt" – mondta Capello.

Tudja, nem lesz könnyű meccs, erősebbnek is tartja a belga keretet az orosznál, nem véletlenül játszik 23 futballista közül 11 a Premier League-ben. Vaszilij Berezuckij csapatkapitány leginkább Eden Hazardtól és Romelu Lukakutól tart, – bár az első meccsen egyikük sem találta be, – úgy véli, csak kollektív védekezéssel lehet őket feltartóztatni. Capello az időjárási körülmények változásától is javulást vár, a cuibai hőségben nem tudtak igazán jól teljesíteni futballistái, de most a Maracanában már a legendás stadion hangulata is sokat segíthet rajtuk. A győzelemhez azonban több kéne a fizikai javulástól, Dél-Korea ellen egy nehézkesen, nem túl kreatívan játszó orosz csapatot láthattunk.

„Nem tudom megjósolni, hogy Capello milyen szellemiséggel jön, de dominálni akarunk, nem eshetünk bele a csapdájukba, nem engedhetünk a filozófiánkból." Marc Wilmost belga kapitány nagyon taktikus meccsre számít, szerinte arra kell majd figyelniük, hogy jól zárják le a területeket az orosz támadók elől. Ez kicsit nehezebben mehet majd nekik, ha az algírok ellen lesérülő Vincent Kompany nem tud majd pályára lépni.

Wilmostnak jó emléke van egy orosz-belgáról. A 2002-es vb-n a ő góljával nyert 3-2-re Belgium. A mindenki által meglepetéscsapatnak várt ország kapitánya azonban nem elbizakodott: „Nézzük csak meg Angliát, Spanyolországot vagy Olaszországot, a kezdeti eufória gyorsan szomorúsággá válhat. Ez a csapat képes lehet történelmet írni, a múlt már elment, csak a jelen és a jövő számít."

A két csapat magyar idő szerint 18 órától játszik a Maracanában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?