Friderika
13 °C
29 °C

Készülhet a Capello-csapda, de a belgák történelmet írnának

2014.06.22. 13:04

A futball-világbajnokság H csoportjában még nem dőlt el semmi, de a most hárompontos Belgium Oroszország legyőzésével már vasárnap kiharcolhatja a legjobb 16 közé jutást. Oroszországnak azonban inkább kell a győzelem, mert könnyen beragadhat már egy döntetlennel is.

Fabio Capello szövetségi kapitány azonban nem aggódik túlságosan, szerinte nincs nyomás a csapatán, a belgáktól sem kell megijedniük, hiszen ők is csak szenvedtek Algéria ellen, három kapuralövésükből ment be kettő, tehát nem tűnnek túlságosan félelmetesnek. Capellón azért lehet nyomás, a legjobban fizetett szövetségi kapitányként illene bizonyítania.

A játékosok nagyra értékelik profizmusát, Alekszej Kozlov is arról áradozott, hogy a két évvel ezelőtti Eb-hez képest is mennyivel összeszedettebb most a válogatott. Szigorúság van, és ha van egy kis szabadidejük, akkor azt is a konditeremben töltik. Capello tényleg keményen fogja a csapatot, mivel nem bízott benne, hogy túl okos dolgokat közöltek volna, a vb idejére letiltotta őket a Twitterről.

Capello nem változtat a csapatán, a Dél-Korea ellen óriási potyagólt beszedő Igor Akinfejev kapus is kezdő lesz. „Már a hibája után eldöntöttem, hogy Akinfejev maradhat, mert nagyszerű kapus. Nem gondolom, hogy egy perc megváltoztatta volna őt" – mondta Capello.

Tudja, nem lesz könnyű meccs, erősebbnek is tartja a belga keretet az orosznál, nem véletlenül játszik 23 futballista közül 11 a Premier League-ben. Vaszilij Berezuckij csapatkapitány leginkább Eden Hazardtól és Romelu Lukakutól tart, – bár az első meccsen egyikük sem találta be, – úgy véli, csak kollektív védekezéssel lehet őket feltartóztatni. Capello az időjárási körülmények változásától is javulást vár, a cuibai hőségben nem tudtak igazán jól teljesíteni futballistái, de most a Maracanában már a legendás stadion hangulata is sokat segíthet rajtuk. A győzelemhez azonban több kéne a fizikai javulástól, Dél-Korea ellen egy nehézkesen, nem túl kreatívan játszó orosz csapatot láthattunk.

„Nem tudom megjósolni, hogy Capello milyen szellemiséggel jön, de dominálni akarunk, nem eshetünk bele a csapdájukba, nem engedhetünk a filozófiánkból." Marc Wilmost belga kapitány nagyon taktikus meccsre számít, szerinte arra kell majd figyelniük, hogy jól zárják le a területeket az orosz támadók elől. Ez kicsit nehezebben mehet majd nekik, ha az algírok ellen lesérülő Vincent Kompany nem tud majd pályára lépni.

Wilmostnak jó emléke van egy orosz-belgáról. A 2002-es vb-n a ő góljával nyert 3-2-re Belgium. A mindenki által meglepetéscsapatnak várt ország kapitánya azonban nem elbizakodott: „Nézzük csak meg Angliát, Spanyolországot vagy Olaszországot, a kezdeti eufória gyorsan szomorúsággá válhat. Ez a csapat képes lehet történelmet írni, a múlt már elment, csak a jelen és a jövő számít."

A két csapat magyar idő szerint 18 órától játszik a Maracanában.