Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Lesz-e még egy európai Uruguay áldozata?

2014.06.24. 14:09
Egy kérdés már eldőlt a D csoportban, amire a legkevesebben számítottak, Costa Rica biztosan ott lesz a világ legjobb tizenhat csapata között, míg a másik továbbjutó helyért Uruguay és Olaszország játszik. A dél-amerikai válogatott nem kisebbre készül, mint Anglia után a másik világbajnokot is hazaküldeni. Ehhez a győzelem az egyetlen út Suarezéknek. A másik meccsen fiatal angol csapat igyekszik feledtetni a vereségek okozta csalódásokat.

Mind az uruguayi, mind az olasz válogatott legyőzte Angliát és kikapott Costa Ricától, az olaszok helyzete annyival könnyebb, hogy 2-2-s gólkülönbségük miatt – szemben az uruguayi mínusz eggyel – akár egy döntetlen is továbbjutást hozhat.

A Costa Rica elleni meccset még lehajtott fejjel nézte végig az uruguayi kispad, közte Luis Suárezzel. A Liverpool csatára aztán visszatért, két nagyszerű gólja az angolok ellen visszahozta a dél-amerikaiak reményeit.

„A csapat visszatért arra az útra, amit korábban is játszott, kijavítottuk az első meccs hibáit. Nyilván, ez az alap, de nem lesz elég megismételni az angolok ellen mutatott játékot, hanem tovább kell javulni, hogy elérjük céljainkat” – mondta Oscar Tabarez kapitány. 

Gianluigi Buffon, az olasz válogatott kapusa úgy véli, hogy Olaszország hagyományosan rosszul szokott szerepelni a vb-csoportmeccsek második körében, de általában mindig kiválóan teljesít a zárófordulóban. Véleménye szerint így lesz most is, és Olaszország fog továbbjutni a D csoportból.

Arra lehet számítani, hogy Uruguay ugyanabban a felállásban vág neki a meccsnek, mint azt az angolok ellen tette. Az olaszok viszont a megerősített középpályás sor mellett az egycsatáros játékot fontolgatják, így 4-1-4-1-es, vagy az első két meccsen tapasztalt 3-4-2-1-es formációban kezdenek, de az is elképzelhető, hogy az lesz, amiről az olasz lapok cikkeznek, mégpedig Juventus-féle 3-5-es feállás jön.

„Nagy szerencsénk, hogy sokoldalú a technikai repertoár. Az sem lenne meglepő, ha az eddig megszokott felállásban lépnénk pályára, de más variációt is meg tudunk oldani. Akármi is lesz a taktika, az lesz a helyes és aszerint kell teljesítenünk" – mondta Buffon.

Egy biztos, a két válogatott elmúlt öt egymás elleni meccséből háromszor döntetlen lett, míg az olaszok az utolsó 19 dél-amerikai csapat ellen játszott vb-meccsükből mindössze háromszor kaptak ki. Ezek persze csak statisztikák, de sokat mondóak. A többi a pályán dől el, az egyik oldalon Mario Balotellitől, a másikon Luis Suáreztől várják a gólokat.

Ennél lényegesen nyugodtabb meccs várható a csoport másik találkozóján, ahol a már szégyenszemre kiesett angol válogatott a csoportelső Costa Ricával meccsel. Roy Hodgson kapitány – akit a kudarc ellenére is megerősítettek pozíciójában – már a jövőre és egy szép búcsúra gondol.

A szép búcsút nem csak egy jó eredmény jelenti, hanem az a tény is, hogy pályára lép az a Frank Lampard, aki vélhetően utolsó válogatott meccseinek egyikét játssza majd Belo Horizonte-ban, sorban a 106. meccse lesz az angol válogatottban, és a csapatkapitányi karszalagot is megkapja erre a meccsre. Emellett egy teljesen felforgatott csapat igyekszik némi gyógyírt adni a pocsék brazíliai szereplésre.

Hodgson az angol szövetség honlapjának nyilatkozva elmondta, várhatóan csak Garry Cahill és Daniel Sturridge marad a korábbi kezdőből, mellettük csupa fiatal kap majd helyet.

Az angol válogatott várhatóan a következő összeállításban lép pályára: Ben Foster – Phil Jones, Gary Cahill, Chris Smalling, Luke Shaw – James Milner, Frank Lampard, Jack Wilshere, Ross Barkley - Adam Lallana, Daniel Sturridge.

Bármi is lesz a meccs végeredménye, Costa Ricában már most mindenki boldog. A négyszeres, illetve a kétszeres világbajnokot már kipipálták, most az 1966-os bajnok következik. Most már senki sem mosolyog Keylor Navas szavain, a Costa Rica-i kapus még a vb előtt így beszélt az esélyekről: „Uruguay, Anglia és Olaszország mind nagyon erős csapat... akiknek egy továbbjutó helyért kell majd harcolniuk."