András, Andor
-3 °C
3 °C

A nemzetközi sporttudományi központ listáján találtunk egy magyart

2015.02.18. 09:31 Módosítva: 2015.02.18. 09:37

A svájci Neuchatelben székelő sporttudományi központ, a CIES legfrisebb kutatásában azt vizsgálta, hogy kik azok a 23 éven aluli futballisták, akik ilyen fiatalon meghatározó egyéniségei a helyi futballbajnokságoknak. A listán egy magyar is van, Jova Levente. 

Mi az a CIES?

A CIES rendszeresen közöl olyan kutatásokat, amelyekben az európai futball trendjeit kutatják. 1995-ben alapították, gyakorlatilag ez a svájci Testnevelési Egyetem, szervezetektől független, a FIFA és a FIBA a két legnagyobb partnere.

Ezúttal nem csak a legjobb öt – angol, francia, német, olasz, spanyol – liga statisztikáit vizsgálták, hanem 26 másik európai bajnokságét is, két kategóriában. Hét közepes erősségű ligát, valamint – a svájciak elnevezése szerint – 19 ugródeszkának nevezett bajnokságot, közte a magyar NB I.-et is.

A legjobb öt bajnokságban az összes 18 éven aluli átlagban 18 meccset játszik, ez a szám az életkorral folyamatosan emelkedik, és az U23-asokra már 114 meccs jut. Posztonkénti vizsgálódás alapján a csatárok száma a legkevesebb ebben a korosztályban (7,4 százalék), míg a kapusoké, a védőké és a középpályásoké közel azonos (13 százalék körüli).

A tanulmány név szerint is foglalkozik az 1992. január 1. és 1995. január 1. között született játékosokkal – azokkal, akikért még egy ingyenes átigazolásnál is nevelési költséget kell fizetni. A futballistákat játéktapasztalat alapján rakták erősorrendbe. Ez a szám egy átlagérték: felnőtt bajnoki meccseinek száma, súlyozva a bajnokság erejével és a klub nemzeti és nemzetközi eredményeivel.

Az U20-asok között a Manchester Unitedben futballozó Luke Shaw érdemelte ki a legtöbb pontot. Ebben a korosztályban két játékosra érdemes még figyelni a másik két kategóriában. Az egész korosztály legtöbb pontját érdemelte ki Tonny Vilhena, a Feyenoord középpályásának ebben az idényben 28 tétmeccse, 5 gólja van, 5 millió euró az értéke. A harmadik kategóriában a Dinamo Bukarest középpályása, Ionut Serban a legerősebb.

A 21 éven aluliak között Raheem Sterling előzi a Interben játszó Mato Kovacsicsot, és a monacói Lucas Ocampost. Itt két PSV-futballista, a védő Jetro Willems és Memphis Depay mellett az ugródeszkások közül az osztrák Marcel Sabitzer (RB Salzburg) a legjobb.

Az U22-eseknél Romelo Lukaku (Everton), Julian Draxler (Schalke), és Paul Pogba (Juventus) magaslik ki. A másik két kategóriában megint egy PSV-játékost (Adam Maher), és egy salzburgit (Valon Berisha) találtak a legjobbnak.

A 23 éven aluliak között az összes rangsor egyetlen magyarja, Jova Levente az ötödik a kapusoknál. A Fradi kapusa a korábban lejátszott 73 tétmeccs alapján került be a legjobbak közé. Úgy sikerült az öt között maradnia, hogy erőpontjait a korábbi évek során szedte össze, ebben a szezonban ugyanis mindössze két Magyar Kupa-meccse van (a Ligakupát nem sorolták ide az elemzők).

Ebben a korosztályban Thibaut Courtois, a Chelsea kapusa az abszolút első, Mario Götzét és David Alabát előzi. Megfigyelhető, hogy ezek a játékosok már a csapatuk meghatározó egyéniségei. Ilyen a középső kategóriában Bruno Martins Indi (Porto), Georgij Milanov (CSZKA Moszkva), vagy a harmadikban Martin Hinteregger (Salzburg), Adam Matthews (Celtic), vagy Ladislav Krejci (Sparta).

Érdemes itt végigböngészni a teljes anyagot. Sok olyan név szerepel, akik a közeljövőben egészen biztos, hogy valamelyik topligás bajnokság névsorában tűnnek majd fel.