Angelika
-4 °C
3 °C

Ezért súgott a FIFA ügyeiről az amerikaiaknak Blazer

2015.06.16. 07:46 Módosítva: 2015.06.16. 07:46

Nyilvánosságra került az amerikai ügyészség, és a FIFA végrehajtó bizottságának tagja között 2013-ban kötött vádalku. Az ismertetésről egy szövetségi bíró döntött öt médiaszervezet kérésére, elutasítva a szövetségi ügyészek ellenvetéseit – írta az MTI.

Chuck Blazer azonban már korábban, 2011 óta volt az amerikai ügyészek beépített embere, hogy hozzájáruljon a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségben (FIFA) zajló korrupciós folyamatok feltárásához.

Blazer ezt közelről ismerhette, hiszen maga is részesült belőle, ezért is lehetett rávenni az együttműködésre. A nyilvánosságra hozott iratok szerint Blazer – aki korábban az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációjának (CONCACAF) második számú vezetője volt – elismerte, hogy 2005 és 2010 között 11 millió dollár – úgy 3 milliárd forint – be nem jelentett jövedelemre tett szert.

 

Így sem dőlhet hátra

Blazer azonban ezzel nem váltotta meg a szabadságát. A 70 éves amerikai sportvezető abba is beleegyezett, hogy a FIFA-tól kapott nyugdíjából vonják le az amerikai állammal szembeni tartozásait, kifizetett mintegy 2,5 millió dollár (mintegy 700 millió forint) bírságot és a jövőre nézve is elfogadta további bírságok kifizetését.

Cserébe együttműködéséért és azért, hogy bűnösnek vallotta magát az ellene emelt tíz vádpontban, az amerikai kormány megígérte, hogy jelentősen enyhítik büntetését.

Két nappal a FIFA május végi tisztújítása előtt Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ugyanaznap a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

A botrány miatt hétfőn újabb szervezet, az oslói Nobel Béke Központ szakította meg együttműködését a FIFA-val. A központ és a világ labdarúgását irányító szervezet vezető testületei 2012 óta voltak egymás partnerei a "kéznyújtás a békéért" nevű kezdeményezésben, amely arra irányult, hogy a csapatkapitányok és a bírók üdvözöljék egymást minden mérkőzés előtt és után.