Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Európai kupaöröm: nem kaptunk ki

2015.07.02. 22:02 Módosítva: 2015.07.03. 08:23
Egy győzelem és egy döntetlen a magyar csapatok eddigi mérlege az Európa Liga első selejtező körének első meccsei után. A Debrecen simán nyert, a Ferencváros akadozó játékkal hozott el egy pontot Hollandiából, igaz egy másodosztályú, félig amatőr csapat otthonában. A három magyar csapat közül az MTK szenvedett meg a legjobban, 0-0-t játszottak a fiatal Vojvodina ellen.

A Debrecen nagyon simán nyert, bár a Sztujeszkának is voltak lehetőségei, és lassan kezdett a magyar csapat, a vége sima 3-0 lett. A DVSC sikeréhez az is kellett, hogy Marko Radovicsnak, a Nikszics kapusának nem ez volt élete meccse.

Az első gól is az ő hibájából esett, Mihelic szép ívelését is dicsérni kell. Aztán Dusan Brkovics fejesénél is a kapus rontott. Majd a majdnem távozó Ibrahima Sidibe váratlan lövése csapta be Radovicsot, így a vége elég sima lett.

Akadtak a Szutjeszka előtt is lehetőségek, de amiket például a Ferencváros elleni barátságos meccsen nem sikerült megúszni, az most kimaradt. 3-0-lal utazni Montenegróba mindenféleképp megnyugtató érzés, szinte biztos, hogy a Debrecen innen már nem fogja ezt elbukni.

A Ferencváros nem tudta folytatni a jó magyar sorozatot. Bár gyorsan és jól kezdett a Fradi, és már az első percektől helyzeteket dolgozott ki, érezhető volt, hogy sokkal jobb csapat, mint a Go Ahead. Már a harmadik percben vezetést szerzett, Böde harcolt ki egy labdát, beadását Gera lőtte pontosan a jobb alsó sarokba.

Aztán a fölényből passzív játszadozás, majd holland fölény alakult ki. A lelkes, félig amatőr csapat fokozatosan vette át a játék irányítását. Sokáig kaput sem találtak, aztán az első félidő hosszabbításában, egy szöglet utáni Vriends fejesből kiegyenlítettek.

A második félidő elején ismét beleerősített a Fradi, de aztán nagyon gyorsan vissza is vett a ritmusból. Pedig semmi rendkívülit nem kellett volna mutatni, hiszen a hollandok sem tettek ilyet. Lelkesen üldözték a labdát, amit kisebb-nagyobb sikerrel meg is tudtak játszani. A Fradi-védelem magabiztos volt, de az előre játékból elégtelenre vizsgáztak.

Összehasonlítva a Ferencvárost egy évvel ezelőtti önmagához, amikor a máltai Sliema Wanderers otthonába ért el 1-1-et, azt lehet mondani, hogy ez egy jobb csapat volt, de még mindig nagyon messze Európától. Ez főleg annak tükrében erős kritika, hogy gyakorlatilag a tavaly szárnyaló csapat szenvedett a holland másodosztályú otthonában.

Az MTK nehézkesen kezdett a szerb Vojvodina ellen, a vendégeké volt az első helyzet, utána viszont kiegyenlített játék zajlott az első félidő nagy részében. A hajrá viszont egyértelműen az MTK-é volt, az utolsó 10 percben sorra dolgozták ki a helyzeteket, a gól viszont elmaradt.

Varga Szabolcs járt a legközelebb ahhoz, hogy vezetést szerezzen a magyar csapatnak, de Torghelle Sándor beadása után, közvetlen közelről eltörte a labdát, így kimaradt a nagy helyzet.

A második félidő elején maga Torghelle is ziccert rontott: ő egy baloldali beadás után lőtt középre laposan, de nem volt erő a próbálkozásban, amit Zsakula könnyedén hárított.

A nagy melegben – ami miatt az első félidőben ivószünetet is elrendelt az olasz bíró – az MTK láthatóan jobban fáradt a második félidőben, mint a Vojvodina, ami a hajrára át is vette az irányítást. Az utolsó 10-15 percben szinte csak a magyar kapu előtt volt a labda, több komoly helyzet is volt, de Hegedüsnek mindig sikerült hárítani, vagy a szerb támadók céloztak pontatlanul.

A jövő heti visszavágó előtt kedvező jel, hogy a mérkőzés végét leszámítva egyáltalán nem volt fölényben a Vojvodina, viszont az első mérkőzés alapján úgy tűnik, rúgott gól nélkül nem juthat tovább majd az MTK.

A három mérkőzést tartalmazó közvetítésünket itt találja.

Európa Liga, 1. selejtező kör, első meccs

Debreceni VSC–Szutjeszka Nikszics 3-0 (1-0)

Debrecen, Nagyerdei Stadion, 5744 néző, v.: Raymond Crangle ()

Gólszerzők: Mihelic (16.), Brkovic (71.), Sidibe (74.)

Sárga lap: Brkovic (63.), illetve Ognjanovic (47.), Sofranac (92.)

Debreceni VSC: Verpecz - Jovanovic, Brkovic, Mészáros, Korhut - Mihelic, Varga J., Szakály P., Bódi (Zsidai, 85.) - Kulcsár T. (Horváth Zs., 66.), Balogh N. (Sidibe, a szünetben)

Szutjeszka Nikszics: Radovic - Lukic, Sofranac, Ognjanovic, Stijepovic - Bozovic, Nikolic, Kovacevic, Vujovic, Mi. Vucic (Ma. Vucic, 59.) - Fukui

Go Ahead Eagles-Ferencváros 1-1 (1-1)

JenS Vesting Stadion, 8000 néző, v.: Pawson (angol)

Gólszerzők: Vriends (45.) ill. Gera (4.)

Sárga lap: Türüc (21.), Schenk (37.), Duits (43.)

Go Ahead Eagles: Cummins – Nieuwpoort, Vriends, Schenk, Teijsse – Duits (Lambooij, 74.), Van Ewijk (Rijsdijk, 63.), Türüc – Van Overbeek, Ten Den (Schalk, 83.), Wolters

Ferencváros: Dibusz – Ramírez, Nalepa, Mateos, Leandro – Gera, Gyömbér – Lamah (Ugrai, 79.), Somália (Busai, 86.), Varga R. (Nagy., 79.) – Böde

MTK Budapest-Vojvodina (szerb) 0-0 

Szusza Ferenc Stadion, 1000 néző, v.: Paolo Valeri (olasz)

Sárga lap: Torghelle (33.), Varga Sz. (49.), Vadnai (74.) illetve Puskaric (19.), Dinga (28.), Vasilic (46.)

MTK Budapest:

Hegedüs - Bese, Vukmir, Grgic, Vadnai - Thiam, Vass - Strestík (Myke, a szünetben), Kanta, Varga Sz. (Szatmári, 59.) - Torghelle (Schrammel, 93.)

Vojvodina:

Zakula - Vasilic, Djuric, Dinga, Nastic - Stanisavljevic, Puskaric, Ivanic (Kordic, 93.), Sekulic, Palocevic (Stamenic, 64.) - Mrdakovic (Maksimovic, 89.)