Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Tállai csapatának játékosai éppen a támogatás előtt kapták meg a magyar állampolgárságot

2015.07.30. 14:47
Az NB II. idei első fordulója előtt két nappal három szlovákiai magyar is magyar állampolgárságot kapott Mezőkövesden. Az MLSZ új szabályai rendkívül szigorúak a másodosztályban pályára lépőkkel kapcsolatban, ha csak egy külföldi is a csapatba kerül, horribilis összegtől eshet el a klub. Tállai András államtitkár elnökölte csapat így már megfelel a követelményeknek.

Csütörtökön délben egy fényképet posztoltak a Mezőkövesd Zsóry NB II.-es futballcsapat Facebook-oldalára, amelyen három fiatalember látható oklevéllel a kezükben, az aláírás szerint magyar állampolgárokká váltak.

A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára, Tállai András a Mezőkövesd Zsóry futballklub elnöke, az ő fia a csapat egyik vezetője, aki az Indexnek elmondta, hogy a képen Fótyik Dominik, Ribánszki László (Ladislav Rybánsky) és Harsányi Zoltán láthatóak. Mind a hárman szlovákiai magyarok, akik közül Fótyik és Harsányi már akkor is a Mezőkövesdben futballoztak, amikor a csapat még az NB I.-ben szerepelt, akkor még szlovák állampolgárokként, aztán Fótyikot a Kecskemétnek, Harsányit a Puskásnak adták kölcsön, de most visszatértek.

Hogy a visszatérésük ne legyen problémamentes a most szombaton kezdődő bajnokságban, és az MLSZ új szabályainak is megfeleljenek, mind a hárman magyar állampolgárokként léphetnek a pályára.

„Azért történt, mert ha külföldiként lépnek pályára, a csapat elesik a nagy támogatástól”, mondta ifj. Tállai András.  De ez csak formalitás, hiszen amúgy mind a hárman beszélnek magyarul és vannak magyar hozzátartozóik is, mondta.

Azt ugyan ifj Tállai nem tudta megmondani, hogy mikor kezdeményezték a magyar állampolgárságot, de ahogy látszik, irtózatos szerencséjük volt, hogy még éppen azelőtt megkapták, hogy a szabályok miatt emiatt kár érte volna az egyesületet.

Új magyar állampolgárok

Posted by Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület on 2015. július 30.

Az MLSZ ugyanis az idén tavasszal nemcsak az NB I.-es csapatokra, hanem az NB II.-re is szigorú szabályokat vezetett be.

Az említett feltételek között szerepel egy olyan kitétel, hogy ha a klub benevezett 18-as keretében nincs külföldi játékos, akkor 40 millió forint bevételhez jut hozzá, viszont ha bármikor is feltűnik egy nem magyar, elesik a pénztől. 19 éven aluli játékos szerepeltetésével együtt pedig akár 150 millió forintot is kaphatnak az MLSZ-től, ami már megéri, hogy akár így, akár úgy de teljesítsék a követelményeket.