Pongrác
12 °C
23 °C

Dzsudzsák kálváriája véget ért: a Bursaspornál kötött ki

2015.08.17. 09:52
A legértékesebb magyar futballista kálváriája egy időre befejeződött. Az orosz bajnokságból Európához egy kicsit közelebb (legalábbis térben közelebb) került. Új klubja, a török Bursaspor. Nem csak a játékos, a menedzser sem lehet erre büszke, hiszen pár éve még másról álmodoztak.

A decemberben 29 éves Dzsudzsák Balázs neve eddig három török klubnál merült fel, és ahogy az lenni szokott: egy negyediknél írt alá szerződést. 

A három nagy és patinás isztambuli egyesület – Galatasaray, Besiktas, Fenerbahce –, ha kapcsolatban is volt valaha a magyar szélsővel, nem szerződtette. A Bursaspor viszont igen, hétfőn írta alá a szerződését, délután már bemutatják. A hírt a csapat jelentette be a Twitteren:

Az 1963-ban alapított zöld-fehér klub a hétvégén kezdődő török bajnokság előtt közvetlenül még gyorsan úgy döntött, a bal lábas magyar szélsővel meg kell erősítenie a bal oldalt.

A Bursaspor tavaly a hatodik volt a ligában, de a klub történetének legnagyobb sikerét 2010-ben érte el, amikor bajnok lett, és a Bajnokok Ligában indulhatott, ahonnan aztán nyeretlenül, 2-16-os gólkülönbséggel esett ki.

A 69-szeres válogatott Dzsudzsák Balázs átigazolása folyamatosan központi téma volt az idei nyáron, az egyik legkecsegtetőbb lehetőség, a Bundesliga, illetve a Hertha BSC azonban leszögezte: nem hajlandó fizetni a télen amúgy is szabadon igazolhatóvá váló magyarért. December végén, amikor lejár a szerződése a Dinamónál, ingyen akarták megszerezni.

Már csak azért sem akartak sok pénzt adni a magyarért, hiszen nem mutat túl jól a neve mellett a négy szezonban szerzett 13 gól. A hollandiai gólok már nem számítanak, Dzsudzsák leigazolása túlságosan rizikósnak látszott Berlinben. Nem utolsósorban az orosz bajnokságból visszavenni valakit egy topligába nem gyakori a fizetési igények miatt.

Az olasz Lazio ennél tovább ment, még a télen konkrét ajánlatot is tett – az összeg nem derült ki –, azt azonban a Dinamo Moszkva nem fogadta el. Az oroszok 10 millió eurót szerettek volna kapni érte, ha már 19 milliót adtak érte.

 
Fotó: bursapor.org.tr

A Lazio ajánlatakor még nem lehetett sejteni, hogy az európai szövetség (UEFA) súlyosan megbünteti a Dinamót, ami miatt el sem indulhatott a nemzetközi kupában, és a pénzügyi fair play megsértése miatt még négy szezonon keresztül kénytelen lesz távol maradni Európától a moszkvai csapat.

A büntetés hatálybalépése után felgyorsultak az események: Kevin Kuranyi az első adandó alkalommal lelépett, a Hoffenheim lett az új csapata. A francia Valbuena a hétvégi bajnokin még a csapatban volt, most azonban már a Lyon játékosa. A másik francia, Vainqueir is távozik valószínűleg. Kokorin a Zenithez mehet.

Legalább a káposzta megmaradjon

Kobeljev edző a jelek szerint azt kapta feladatul, hogy a drága sztárokat jegelje, ezzel is segítve a távozásukat (sérült játékost nehezebb eladni), ennek megfelelően Dzsudzsák még egy percet sem játszott az előző három fordulóban, ahogy a légiósok közül ugyanígy járt a holland Douglas és a finn Rotenberg is.

A Bursaspor komoly érdeklődését látva Dzsudzsák úgy döntött, komolyan fontolóra veszi az ajánlatot, és menedzserével, Vörösbaranyi Józseffel együtt Isztambulba repült, ahonnan a klub szerdán helikopterrel szállította a bázisára, alighanem orvosi vizsgálatra. Dzsudzsák szerint ő csak szétnézett.

Fotó: Seçkin Mutlu ‏ / Twitter

Az ereje teljében lévő Dzsudzsák 2011-ben – két kimagasló szezon és összesen 30 gól után – a PSV Eindhoventől, magyar rekordpénzért az Anzsi Mahacskalához szerződött, majd onnan egy kulcscsonttörés miatt eredménytelen fél év után a Dinamónál kötött ki.

A magyar szélső négy éve azzal indokolta a klubváltást, hogy a Bajnokok Ligájában szeretne játszani. Az Anzsi viszont éppen azokban a hónapokban, rövid időn belül széthullott, a Dinamo viszont sohasem volt annyira jó, hogy a Zenit mögött a második BL-helyre odaérjen.

Dzsudzsáknak az Európa Ligában voltak jó meccsei, de messze nem olyanok, mint a PSV-vel. A Dinamóval például nem jutott el a legjobb nyolcig, mint a hollandokkal 2011-ben.

A török bajnokság, a Süper Lig gyengébb, mint az orosz, de ez esetben Dzsudzsáknak ez most nem lehet szempont, hiszen nyilvánvalóan nem akar még fél évig a kispadon rostokolni.

A törököknél pénzügyileg is megéri, alig van adó, ezért sokkal nagyobb pénzeket tudnak fizetni a játékosoknak – nem véletlen, hogy a Fener olyan sztárokat tudott szerződtetni, mint Van Persie, a Galata Podolskit, míg a Besiktas Quaresmát.

A németek ezzel szemben szigorú szabályok szerint gazdálkodnak, a Herthának csak akkor lett volna pénze a szélsőre, ha megszabadul Ronnytól. A brazilon viszont nem tudott túladni, pedig kínálta a Besiktasnak, de még Dubajba is.

A hétvégén a Bursaspor 1-0-s vereséggel kezdte meg a bajnoki szezont. A Trabzonspor vendége volt, amelyik augusztus elején pottyant ki az Európa Ligából, a macedón Rabotnicski Szkopje búcsúztatta, ami nagy csapatnak azért nem mondható.

A Bursaspor egyik szélsője a Barcelonából ismert Cuenca, van két cseh légiósa, Necid és Sivok, továbbá egy perui és egy chilei légiós, valamint három afrikai.

Vörösbaranyi József menedzser korábban Elek Ákos útját segítette Törökországba, de annak a kalandnak nem lett jó vége. A középpályás alig játszott, végül a Diósgyőrből lett ismét válogatott.