Ödön
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Már fiatalon jól megy az utolsó percben gólt kapni

2015.10.29. 16:13

A 17 évesek válogatottja hazai pályán próbált meg bejutni Európa legjobb 28 csapata közé.

Ebben a korosztályban még csak-csak adódtak értékelhető eredményeink az előző években, az állami milliárdok megjelenése azonban nem okozott érdemi változást, sőt. Ebben a cikkben is rámutattunk már a lejtmenetre.

A 33 éves edző, Szélesi Zoltán csapata 2-1-re vezetett nyolcvan percig Grúziával szemben, ebben a korosztályban még nem 90 percet játszanak, hanem tízzel kevesebbet.

A 82. percben azonban a csereként beálló Ozbetelasvili egyenlített, Grúzia ezzel második lett a csoportban, a magyarok nyeretlenül a negyedik helyen végeztek.

Ha az akadémiákon és kisebb külföldi klubokban nevelkedő magyarok megtartották volna a vezetést, akkor legjobb harmadikok versenyében megnyílt volna az út a legjobb 28 csapat közé.

Ha a magyarok a szlovákokkal szemben megtartották volna a vezetést két napja, akkor is simán továbjutnak. De 1-1 lett.

Csak pár meccs, amikor az utolsó pillanatokban sikerült pontot veszíteni, és ami jelentős változást hozott a csoport végkimenetelében.

  • Magyarország-Svédország (U17) 1-1, 2013 - a győzelem Európa nyolc legjobb csapata közé helyezte volna a csapatot, de az utolsó szögletnél figyelmetlenül helyezkedtek.
  • Magyarország-Szerbia (U20) 1-2 (hosszabbítás után) - a győzelem a világbajnokság 8 legjobb csapata közé helyezte volna a csapatot idén júniusban. A szerbek az utolsó szögletet befejelték, ezzel mentették döntetlenre a meccset, aztán jött a hosszabbítás Talabér öngólja.
  • Észak-Írország- Magyarország 1-1, a szöglet utáni rossz védekezés hozta a hazaiak egyenlítését, ezért is kényszerült Storck válogatottja pótselejtezőre. Győzelemmel már ott lehetnénk a franciaországi Eb-n.

Megállapítható: a milliárdokkal megtámogatott akadémiai képzés és versenyeztetés már fiatalon sem készíti fel az utolsó perces koncentrációra a játékosokat.

"Borzasztóan csalódott vagyok, mert a három mérkőzésen nyújtott teljesítményünk alapján ott lett volna a helyünk a továbbjutók között, mégis kevesebb pontot gyűjtöttünk, mint a riválisaink. Csapatszinten a lehető legjobban felkészültünk mindhárom találkozóra, megvalósítottuk a pályán, amit elterveztünk, de a játékunkból hiányzott az az apró plusz, amivel magunk javára tudtuk volna eldönteni a meccseket. Sokat fejlődött a csapat az utóbbi hónapokban, de sajnos a hibák számát nem tudtuk olyan szintre csökkenteni, hogy megnyerjük azokat a mérkőzéseket, amelyek a játék alapján nekünk állnak. Csak magunkat okolhatjuk a kudarcért, ez a torna megmutatta, hogy mi az, amiben további fejlődésre van szükség ahhoz, hogy eredményességben előrelépjünk.